Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Oškvarkovo-hubové pagáče

Lievik trúbkovitý... skvelá to huba... tak som si dovolila trošku experimentu

Ingrediencie: 1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie

Popis prípravy: Do väčšej misy vysypeme 1/2 kg polohrubej múky, osolíme cca 1 ČL soli. Vychladený uvarený zemiak ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme do misy s múkou, pridáme smotanu a vajíčko. Do šálky si pripravíme 1/2 kocky kvasníc (20g) a 1 ČL kryštálového cukru. Dáme si zohriať 4 dl mlieka - nie do horúca, ale len do vlažna. Zalejeme cca 3 PL mlieka kvasnice a cukor v šálke. Necháme na teplom mieste cca 5-10 min podkysnúť. Pridáme do misy k ostatným surovinám, zalejeme mliekom a zmiešame... Po cca 10 minútach miešania je cesto krásne kompaktné a prevzdušnené. Misu s cestom zakryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť. Kým nám cesto vykysne spravíme si oškvarkovo-hubovú nátierku: Lieviky očistíme a poriadne umyjeme, dôkladne osušíme a rozmixujeme na jemno. Do misy dáme 200 g mletých oškvarkov, 100 g masla a rozmixované huby - vymiešame spolu na hladkú nátierku.

Po cca 30 min cesto krásne nakysne. Vyvaľkáme ho na cca 0,5 cm hrúbku, nátierku z oškvarkov, lievika a masla rozotrieme dôkladne po celej ploche rozvaľkaného cesta. Cesto zložíme na tretiny po šírke (1/3 od horného kraja zložíme smerom na stred, to isté spravíme so spodným okrajom) - ostane nám obdĺžnik uprostred dosky. Ten tiež zložíme na tretiny ale tentokrát z prava do stredu a zľava do stredu... zostane takmer kocka cesta uprostred dosky. Prikryjeme čistou utierkou a necháme 15 minút oddychovať. Po 15 minútach znova vyvaľkáme a skladáme rovnakým spôsobom... opäť 15 minút počkáme a postup znovu zopakujeme. Po troch "preloženiach" (na tretiny) vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a vykrajujeme kolieska (pagáčiky). Ukladáme na jemne vymastený a posolený plech, potrieme vyšľahaným vajíčkom posypeme sezamom, slnečnicou, makom... kúskami lievika (to som nespravila a fakt ma to mrzí - chrumkavce lieviky milujem Dáme piecť - 200° cca 20-25 minút (sledujeme farbu).

Sú naozaj výborné, ľahučké, chrumkavé a voňavé.

Eviana

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 17.9.2010 10:01

verim, ze su vyborne, ľahucke, chrumkave a vonave, tak si to pekne opisala, az som zostala hladna.....vyskusam a poviem,ake boli....dakujem za tip

Reagovať na správu

portret

Eviana 17.9.2010 10:08

Ivetka... bude mi potešením ak vyskúšaš. Malý tip, pokojne pridaj viacej húb, ja som to v tejto verzii skúšala prvý krát a bola som trochen opatrná.

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 17.9.2010 17:59

este ma napadlo Evička, ze som tu niekde citala o hubovych oskvarkoch....su to nakrajane a usmazene huby na masti...zer by sa tam mohli pouzit miesto normalnych oskvarkov......a boli by to pagace vegetarianske

Reagovať na správu

portret

Eviana 18.9.2010 00:02

Ivetka... ďakujem za tip... tak to určite pohľadám a vyskúšam... to musí byť ešte lepšejšejšie ... nielen že vegetarianske (to mňa nejak neláka, ja som mäsožravec)... ale boli by to pravé hubové mňam

Reagovať na správu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 18.9.2010 17:19

..mňam

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)