Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Lievik trúbkovitý

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Recepty

Houbařovy podzimní nudle.

Na 2 porce - vaječné tagliatelle 200 g, lišky nálevkovité a stročky trubkovité 200 g, olivový olej (jak zmíněno, je to variace na italský pokrm, jinak houby dělám nejraději na sádle), česnek 3 stroužky (velké), feferonka 1 lusk, sůl, pažitka (zelená petrželka).

Rýchla "čína" s lievikom trubkovitým

2 ks kuracie prsia /450-500 g/, 1 vajce, asi 1/2 póru /nie veľký/, 1 cibuľa, 1 kápia /kvôli farebnosti jedla, môže byť aj iný druh papriky/, 3 dl šálka sušeného celého lievika trubkovitého, 4-5 strúčikov cesnaku, 50-60 ml sojová omáčka, 2 kopcovité čajové lyžičky Solamyl, 1 káv. lyž. kr. cukor, 1/2 kl soľ, 50 ml víno biele, 50 ml vermut hocijaký druh ak nie je stačí iba víno, cca 100 ml jedlý olej - najlepšie za studena lisovaný panenský slnečnicový /znesie 200 st. C/, 1 - 2 ks chilli paprička alebo červený olej.

Hubovo trubkolievikovito bryndzové pirohy

1 kg zemiakov
200 g hrubej múky
1 vajce
100 g údenej slaniny
Soľ
200 g bryndze
Väčšiu hrsť sušených húb (ja som použil lievik trúbkovitý), príp. použijeme čerstvé sezónne huby (napršalo dnes do rána zo 10 mm, tak asi predsa pôjdu).

"kominárik" - šalát z lievika trúbkovitého

250g lievika trúbkovitého, cibuľa, olej, ocot, mleté čierne korenie, soľ.

Prekladané zemiaky so sušeným lievikom

1 kg zemiakov/alebo podľa potreby/, 3 väčšie cibule, soľ, korenie/čierne, červená mletá paprika,olej,sušené lieviky asi 15-20 dkg.

Hubovo-smotanovo-kuracie cestoviny

hrsť sušených húb - tu kozáky, hrsť čerstvých húb (lievik trúbkovitý), 400 g kuracích pŕs (akurát dve prsia do dlane , smotana na varenie, cibuľa, cesnak, petržlenová vňať, solčanka, soľ, mleté korenie, adžiga, mletá rasca, halúzka ligurčeka lekárskeho

Vajcová omeleta s lievikom trúbkovitým....

0,5kg čerstvého lievika trúbkovitého, 2ks zelená paprika, 1 večšia cibuľa, 2 rajčiny, 12 vajec, olej, tvrdý syr, mleté čierne korenie, soľ, mletá červená paprika, 1čl sušený cesnak, 1 kocku bujonu (nezáleži aký)

Voňavá krkovička s lievikom trúbkovitým

bravčová krkovička (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg), cibuľa, cesnak, soľ, solčanka (vegeta, podravka), rozmarín (nezohnala som čerstvý, tak som použila sušený), petržlenova vňať, olivový olej, 250 g lievik trúbkovitý (možno použiť rôzne jedlé huby - čerstvé, mrazené, či sušené (ja som mala mrazené).

Sedliacka fazuľačka s Lievikom trúbkovitým

fazuľa, koreňová zelenina, paprika, paradajka, huby cca. 200g, klobása, údené mäso (dnes som použila údené kuracie stehno), petržlenová vňať, halúzka Ligurčeka (ľudovo vegeta), Solčanka, soľ, 2 PL polohrubej múky, 3 PL olej, sladká mletá paprika

Syrovo-hubové praclíky

500 g hladkej múky, 250 g tvrdého syra vhodného na strúhanie (u mňa Eidam), 180 g Hera, 200 ml šľahačková smotana, 100 g rozmixovaných húb (u mňa Lievik trúbkovitý), Solčanka, mletá sladka paprika, hubové korenie (rozmixované sušené huby), soľ, prášok do pečiva

Oškvarkovo-hubové pagáče

1/2 kg polohrubej múky, varený zemiak veľkosti vajca, kvasnice, mlieko, 2 PL kyslej smotany, 1 vajce, soľ, Solčanka, 200 g oškvarkov, 150-200 g húb (v mojom prípade opäť Lievik trúbkovitý), sezam, slnečnica, 100 g masla, 1 vajce na potretie

Kuracie rezne s lievikom trúbkovitým

Vykostené horné kuracie stehná aj s kožou, olej, soľ, korenie z lievika trúbkovitého, zemiaky, maslo, mlieko.

Letný šalát s lievikom trubovitým

Lievik trubkovitý (sušený alebo čerstvý), cibuľu alebo pór, ďalej potrebujeme rôznu zeleninu: uhorku, paradajky (ja používam cherry), papriku, môžeme použiť aj fazuľu alebo kukuricu z konzervy. krabie tyčinky, ocot, olivový olej alebo tekvicový. soľ, korenie a všetko ostatné čo sa tam podľa vás hodí

Šalát z lievika trubkovitého

5 gr sušeného lievika trubkovitého, 2 cibule, 0,5kg zemiakov vhodných na šalát, 1dcl oleja, l malá lyžička mletého koriandru, vínny ocot, soľ

"Burger"s lievikom trúbkovitým

500g chudého hovädzieho/pomleté/, 80g cibuľky nadrobno, 1PL Dijonskej horčice,2 žľtka, soľ, korenie, na špicu noža mletý koriander, 80g sušený lievik alebo adekvátne množstvo čerstvého, 2PL masla, 3PL Madeiry alebo Portského.

Karí-prejt z lievika trúbkovitého

* cca. 100 g krúpok (jačmenné krúpy, stredná veľkosť)
* cca. 1/2 kg mladých lievikov
* 1 cibuľa
* 1 vajce
* olej
* soľ
* karí korenie: 1 čaj. lyž. kurkumy + osobitne cca. 1 čaj. lyžička z tejto čerstvo potlčenej zmesi: 2 diely rasce, 2 diely koriandru, 1 diel čier. korenia, podľa možnosti aj 1 diel senovky (grécke seno), prípadne na chuť - kúsok feferónky resp. čili (len oplodie, bez semien), 1-2 malé zrnká nového korenia a kardamomu, štipku ďumbieru čiže zázvoru (keď nechcete robiť zásoby, množstvá odhadnite / na kupované "karí" sa nedá spoľahnúť, každé je iné a vyvetráva)
* môže byť aj majoránka resp. petržlenová vňať (oboje najlepšie čerstvé) - podľa chuti (zo 1-2 čaj. lyžičky)

Šalát z lievika trúbkovitého

lievik, ocot, olivový olej, soľ, č.korenie, cibuľa

Pečeňová paštéta s dubákmi a lievikom trúbkovitým

15g suš.dubákov, 2dl vody, ca.10g suš. lievika, 400g masla, 500g pečeň-mala by byť husacia, 50g šalotiek, 2PL dobrej brandy, soľ a korenie, samozrejme čerstvo pomleté na dochutenie.

"Husacia krv" z lievika trúbkovitého

Čerstvé plodnice lievika trúbkovitého (cca 40 Dg), maslo, cibuľa, soľ, korenie, rasca, jemne nasekaná petržlenová vňať, 2 vajcia.

Kurča plnené Lievikom trubkovitým

1 kurča /Pouillard/, 3-4 staršie rožky, 3-4 vajcia, 100 g masla 100 g mandlí,2-3 str, cesnaku,hrsť čerstvého majoránu,podľa chuti x kvapiek citron. šťavy, soľ, čerstvo pomleté biele korenie, štip.cukru, príp.trocha kurkumy/ferba/.

Zapekaná polievka s Lievikom trubkovitým

2 PL masla,500 g cibule,ev.bielej,1 lit.zeleninového/slepačieho vývaru ak to ide nie zo sáčku(číreho),4-5 plátkov bieleho chleba,100 g čerstvo postrúhaného nie príliš recentného syra/Gouda/ a jasné tie huby,nehrajte škroba, radše menej cibule. Soľ,čerstvo mleté biele korenie,štipka cukru.