Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rýdzik / Plávka »

Pečené byle na sporáku

Mám tu jeden jednoduchý recept mojej babky, ktorá mala v obľube rýdziky korenisté. Je to, podľa mňa, u nás trochu podceňovaná huba. Východ Slovenska je však blízko ruským krajinám, kde rýdziky milujú. Možno aj preto moja babka, ktorá žila kúsok za Prešovom rýdziky korenisté (tam sa im hovorí byle) rada piekla na sporáku.

Ingrediencie: rýdziky korenisté, soľ, chlieb

Popis prípravy: Takže keď ste v lese na hubách, prihoďte si do košíka aj zopár menších zdravých klobúkov rýdzikov korenistých. Nemal by to byť problém, keďže rastú aj vtedy, keď takmer nič iné nerastie. Potom doma počas triedenia svojho hubárskeho úlovku nechajte piecť klobúky rýdzikov na sporáku. Samozrejme lupeňmi smerom hore. Trochu ich posoľte. Odkrojte si krajec chutného chleba, položte naňho upečené klobúky a krájajte si malé kúsky. Čistenie a triedenie nazberaných húb bude ešte príjemnejšie ako zvyčajne.

Martin Krupa

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

gabco 8.7.2005 00:00

Ja sa pridavam k tymto receptom.Najlepsi je oprazeny Rydzik v janskom skle na oleji,lupenami smerom hore a osoleny....Musia byt ale iba mlade klobuciky.

Reagovať na správu

portret

Judy 17.9.2007 18:36

Ešte lepšie je však rýdziky opiecť na rozpustenom masle a posoliť ich. Je to podstatne lepšie, ako na oleji.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 23.9.2007 07:45

Posolene a opecene na klasickom "sporhelte" v horarni , to su moje nezabudnutelne zazitky z detstva-najskor stavu vypit,este horucu,hlasno srkajuc. Fantazia!

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 11.10.2012 00:07

Máš pravdu. Najlepšie sú iba posolené na starej piecke.
Škoda masla.

Reagovať na správu

portret

Palček 18.4.2006 00:00

Musi to byt lahôdka,vyskúšam.Neplachaju sa tie rýdziky v studenej vode najskôr?Potom by to mlieko nemalo byt pálivé,ako u niektorých iných rýdzikov ako smrekovcový napr...

Reagovať na správu

portret

nikola 10.9.2006 00:00

Odkedy mám mikrovlnku, tak pečiem rýdziky korenisté v nej. Sú chutnejšie ako na platničke, alebo v rúre a dá sa zjesť aj hlúbik. Výhoda pečenia v mikrovlnke je hlavne v tom, že sa nepripaľujú, sú rýchlo upečené a krásne voňajú.

Reagovať na správu

portret

superdan 21.7.2007 23:21

chcem sa spitat:su niektore rydziky jedovate?odradza ma to ze su palive a neviem teda ci su jedle.....v tej mikrovlnke ich peciete na zapekacom tanieri alebo obycajnom?treba ich preplachovat?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 22.7.2007 12:41

U rýdzikov je to tak ako u plávok - tie, ktoré sú nepálivé, sú jedlé. Ale je tu jeden háčik. Mnohé z nich, na rozdiel od plávok, sú nechutné. Všetky s oranžovým, červeným až krvavočerveným mliekom sú jedlé a chutné. Do zmesí sa z nepálivých a bielomliečnych tiež odporúča aj rýdzik dubový.

Reagovať na správu

portret

adamuscin 16.10.2008 13:30

Dnes som si doniesol košík rydzíkov, niečo zavárim a jasne že nezabudnem niekoľko opražiť na plotničke. To je pochúťka mojej rodiny.

Reagovať na správu

portret

scorpi 9.7.2010 14:50

Ahojte posielam Vám ja svoj recept..povarte pol hod. v slanej vode,vyberte,zcedte,obalte v trojobale,podavajte z uvarenými zemiakmi,br.rezne su nula proti tomu.alebo narežte čerstve na rezance,povarte v slanej vode,na masti opražte cibulu,uvarené huby opražte v masti s cibulou ,chleba a dobru chuť.Ahoj

Reagovať na správu

portret

maruska 12.7.2010 07:55

Hurá na rýdziky!!!

Reagovať na správu

portret

lucnyk atlasár 12.7.2010 09:03

Výborné sú aj pečené v rúre, na slanine a cibuli, plus soľ a čierne korenie.

Reagovať na správu

portret

brontosaurus 12.7.2010 12:30

Ja si ich robievam na pekaci, iba umyte lupenami nahor, osolene a na kazdy dam kusok masla. V rozohriatej rure tak 20-25 min podla velkosti plodnic z dobrym chlebom-fantazia. Naposledy som takto urobil zmes hub. boli tam : muchotravky cervenkaste, rydziky koreniste , plavky zelene , dubaciky , nevedeli sme sa dohodnut, ktore su lepsie

Reagovať na správu

portret

žovino 15.9.2013 22:35

rýdzik pravý je podľa mňa predurčený na zaváranie v octe, ale pečený na platni nemá chybu.Väčšie zdravé plodnice poopekať a mladé do pohára s cibuľkou a jednou čili papričkou nemá konkurenciu.

Reagovať na správu

portret

palo.pd 5.7.2014 15:43

skusil som rydzik korenisty,mlade plodnice cca 5/7cm klobuciky,do misky z janskeho skla som na dno naukladal natenko nakrajanu oravsku slaninu,na nu polozil ocistene oplachnute rydziky bez stopky,osolil okorenil na 3minuty do mikrovlnky s chlebom paradne ani stopa po palivej ci horkej chuti !

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.