Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Rýdzik / Plávka

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.


Recepty

Rýdziky pravé, zapečené s bryndzou

mladé rýdziky pravé s podvinutými okrajmi (aby uniklo menej šťavy) - koľko ich pokryje dno pekáča + asi ½ naviac (spečú sa)
bryndza
olivový olej
soľ, čierne korenie

Hubový guľaš

asi 30 dkg. čerstvých plávok (ideálne podobného druhu kvôli tvrdosti)
1 ks. stredná cibuľa
1 ks. väčšia paprika
2 ks. paradajka
3 ks. stredné zemiaky (1ks na zahustenie)
strúčik cesnaku
(ja dávam koľko papriky toľko paradajky, raz toľko húb, zemiaky a štvrtinu z toho cibuľa)
štipka majoránu, drvená rasca, červená paprika, soľ a m.č.k podľa chuti.

Rýdziková zapekanka

Cibuľa, Strúčik cesnaku, Čerstvo nazbierané rýdziky, Bageta, Strúhaná gouda alebo eidam syr, Maslo a masť, Soľ a rasca a bedľové korenie, Kečup a tatarka

Rýdzik korenistý na slanine s vajcom

Rýdzik korenistý, slanina, vajcia, soľ, korenie

Baraní šašlik s rýdzikmi

Baranina, slanina, cibuľa, zemiaky, zavárané rýdziky, citrón, olej, soľ a čierne mleté korenie

Bravčové na smotane s rýdzikmi

bravč, pliecko, mrazené rýdziky, cibuľa, masť, ml. čer. paprika, ml. č. korenie, tymian, soľ, smotana, 1 Pl hl.múky

Polievka z plávok

plávky (zelenkasté, modrasté, mandlové a pod.), maslo, olej, cibuľa, zelerové stonky, mrkva, polohrubá múka, vajce, mlieko, zemiaky, sladká smotana, dva žĺtky, pažítka

Plávka modrastá na cibuľke

Plavky, cibuľa, soľ, čierné korenie, mleta rasca

Rýdzikové karbonátky

1 kg rýdzikov
3 celé vajíčka
2 žemle alebo rohlíky, prípadne 7 pol.lyžíc strúhanky
2,5 dcl mlieka alebo kyslej smotany
5 strúčikov cesnaku
1 veľká cibuľa
zelená petržlenová vňať
1 kávová lyžička sódy bicarbóny
1 kávová lyžička celej rasce
soľ
biele korenie
pol lyžičky majoránky
strúhanku na obaľovanie
olej na vyprážanie

Rýdzikové 'čipsy'

rýdzik korenistý (Lactarius piperatus) - mladé klobúčiky, soľ, vegeta, olej

Salát z klouzků kravských

400 g čerstvých hub, 6 vajec, 1 bílý jogurt, česnek, hořčice, 3 lžičky citrónové šťávy, pepř, sůl

Silážované huby

rýdziky, plávky, kuriatka, pôvabnice atď.

roztok: tento obsahuje na 2 l vody, 2 lyžice octu a 1 lyžičku soli

nálev: tento obsahuje na 1 kg húb, 0,5 l vody, 40 g soli a 15 g cukru

zákvas: biely jogurt alebo acidofilné mlieko

Plávky s Oravskou slaninou

Plávky,Oravská slania(možno použiť i inú, ale nie je to ono),rasca celá,mleté čierne korenie,majoránka,soľ

Oravské mastené zemiaky s rýdzikom

Rýdziky, masť (slanina), cibuľa, soľ, rasca. paprika, soľ.

Polievka z rýdzikov smrekových

250 gramov rýdzikov,množstvo nemusí byť až tak presne,cibuľa maslo alebo olej,červená paprika,hladká múka,soľ,vegeta.kocka zeleninového bujónu,petržlenová vňať.

Vyprážané plávky

Akékoľvek jedlé plávky, soľ, múka, vajce, olej

Hemendex s rýdzikmi

rydziky, slaninka, šunková saláma (môže byť aj bez nej), vajcia, olej,
soľ, korenie

Hubárova pochúťka

rýdziky korenisté, plátky oravskej slaniny, cibuľa, cesnak, ošúpané sparené rajčiaky, soľ

Nepravá držková polievka

1/2 až 1 kg rýdzika korenistého, mladé a stredne veľké plodnice, 150g dobrej údenej slaninky alebo 2 polievkové lyžice oleja, vodu, cibuľu, soľ, červenú papriku, rascu, majoránku, bobkový list, 3 - 4lyžice polohrubej múky a 2-3 lyžice bieleho jogurtu na zahustenie, na ozdobu zelenú vňať: petržlen, ligurček prípadne zeler (podľa dostupnosti)

Pečené byle na sporáku

rýdziky korenisté, soľ, chlieb

Rýdziky na maďarský spôsob

klobúky rýdzika smrekového alebo pravého, zemiaky, slanina, cibuľa, rajčiny, paprika, cesnak, kyslá smotana