Úvodná stránka » Diskusné fóra » Konzumácia a kuchynská úprava húb »

Problematický smrčkovec český?


portret

lucnyk atlasár 10.3.2010 13:09

Rád by som vedel, či má niekto negatívnu skúsenosť s konzumáciou smrčkovca českého. Ja osobne ho v kuchyni používam na všetky možné spôsoby, tiež ho úspešne suším. Ani ja ani nikto z môjho okolia nikdy nepociťoval žiadne problémy.
Stiahol som si zopár amerických e-bookov z mykologickej oblasti, zaujímavé čítanie, no vo všetkých sa konzumácia druhu Verpa bohemica nedoporučuje.
Citujem:
" Some poeople, calling this species the Early Morel, have gathered and eaten it for years without apparent adverse effects., however, it is now regarded as poisonous - at least for some people - especially if it is consumed in quantity. Symptoms include gastrointestinal upset and lack of muscular coordination. We cannot recommended any mushrooms of this genus for the table., they are better regarded as a sure sign that the season for true morels is not far behind."
( Edible Wild Mushrooms Of North America,1992, David W. Fisher and Alan E. Bessette)

" Edibility - Not recommended, although edible at least for some people, when well cooked. There are reports of mild to severe poisoning, particularly after eating large quantities or repeated meals of Verpa bohemica over several days.
Use great caution in testing your own tolerance to this species - do not rely wholly on the experiences of others. If tempted to eat this spieces, test a small quantity ( cook it first) and remember that sensitivity to its toxins seems to be cumulative"
( Peterson Field Guide to Mushrooms, 1987, Kent and Vera McKnight)

" Verpa bohemica = Early Morel = Wrinkle Thimble Cap - poisonous.
Like Gyromitra, specimens of the Wrinkle Thimble Cap must be boiled and water discarded before eating. Some people tolerate this mushroom, but it is poisonous to others, producing intestinal upsets and uncoordinated movement. As such, it is hardly worth considering for the table"
( Edible And Poisonous Mushrooms Of The World, 2003, Ian R.Hall, Steven L. Stephenson, Peter K. Buchanan, Wang Yun, Antony L.J. Cole)

" This fungus has been eaten, but it may cause gastrointestinal upset and lack of muscular coordination. Illness usually seems to occur when larger quantities are eaten. It cannot be recommended"
( Mushrooms and Other Fungi of the Midcontinental United States, 2008, D.M.Huffman, L.H. Tiffany, G. Knaphus, R.A. Healy)

Tak teraz neviem, či systematicky a vedome po dlhé roky netrávim rodinu a blízkych!

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 11.3.2010 01:53

Jedla som ich iba 1x osmazene v cesticku,ale iba par kuskov. Chutovo nejako nevynikali. A alkohol tiez moc nemusim. Pu hubkach som problem nemala. Mne vadi vona povabnic fialovych a aj v chuti mi v tychto hubach cosi vadi, tak ich jednoducho nejem. Mala som iba 1x problem po ochutnani stipky surovej plodnicky podpnovky obycajnej,az dodatocne som zistila,ze je za surova jedovata /vtedy sme pili po ture v rodine vino /. Odvtedy okrem plavok surove huby nechutnam, aj tie dam iba na jazyk...stipe ci nestipe a vyplujem. Este tiez suroviatko mi nevadi aj surove. Jeho vona ma nasleduje od perinky

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 11.3.2010 08:03

Ja poznám najmenej štyroch ľudí, ktorý sa od tej huby otrávil dvakrát: manželka, brat, sestra, švagor. Prví krát, to si neboli istí od čoho,a druhý krát to už bola poriadna otrava so zvracaním a asi troj dňovou kocovinou. Presne ako popisuje Jarda. Ja som tiež jedol a nič. Jem ich dodnes.

Reagovať na správu

portret

vilot pokročilý 11.3.2010 10:11

U nás sa smrčkovce konzumujú vo veľkom a doteraz som nepočul, že by niekto mal potiaže..Samozrejme, niektorí ľudia majú problémy s hubami vôbec,napríklad s podpňovkami, ale je to asi tak, že niekoho mlieko zapečie a niekoho preženie.... U nás v PN dokonca Vietnamci používajú cez sezónu smrčkovce namiesto shi-take ....Eto vsjo...

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 11.3.2010 11:07

Vraj je vhodné, preliať ich vriacou vodou. U nás doma sa to tak robilo a nikdy nič. Ja ich vriacou vodou neondiem, pretože sa z nich v momente stanú také skrčky ako sušené hrozienka. A nikdy nič. Patria medzi moje najobľúbenejšie a z môjho okolia mi nie je známy prípad nevoľnosti po požití smrčkovcov.
P.S. ...a u nás sú tiež Vietnamci
P.P.S. Mne bolo raz velice zle po požití suchohríbov hnedých. Možno aj preto, že sme pritom sťahovali ríbezľové víno kua...

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 4.4.2014 11:20

Je to tak.
Ja ich napríklad dávam do mraziaka
a nikdy nikomu nič nebolo.
Sušenie sa mi moc inak nepozdáva,
treba dalvať pozor, lebo majú veľa
vody v sebe. Tam by som dával bacha!!!

Reagovať na správu

portret

Zapašok 4.4.2014 15:23

Ahoj, ja som včera sušil a by si neveril ako sa tá voda rýchlo odparí . Už sú suchučké, len tak praskajú. Sušil som na kachliach na chalupe. Našli sme 459 ks . A u nás nikto nemal zdravotné problémy, nepoznám nikoho z okolia. Ale možno sa niekto nájde, komu huby nerobia dobre ?

Reagovať na správu

portret

žoldo 11.3.2010 11:38

Ja osobne smrčkovce považujem za velice chutné a čo sa týka ich upravy,vobec ich nepreváram,len ich šupnem na maslo a pekne podusím.Zatiaľ žijem.Ale zaujimalo by ma,či ich niekto z vás okrem sušenia,uskladnuje aj v mrazaku,ked su také krehké.

Reagovať na správu

portret

Ťapka 13.3.2010 11:36

Skúšala som sušiť,aj mraziť bez prevarenia -ide to. Aj do polievky som ich dávala,aj pred dusením prevarila,ale najviac zo všetkého aj mne chutia veeeeľmi - najviac, len očisťiť a šup na masielko podusiť - delikatesa!
Ešte som neskúšala plniť a zapiecť, vraj je to dobré.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 4.4.2014 10:04

V mraziaku?
Sranduješ?
Už desať rokov.
Nikomu nič nebolo v živote!!!
To je kravina, to skôr zdravotné
problémy niekoho čo o nich nevie.
Pod dusené mäsko sú úžasné.
Najlepšie na svete.

Reagovať na správu

portret

ivann 2.5.2023 14:10

Len drobnost Vlado, "co neuskodilo mne nemoze nikomu zdravemu" nie je uplne spravne lebo nie sme uplne cez kopirak - Ty si to len schoval pod "zdravotne problemy" ... len to nie je take iste za ake to pokladas. Ale kludne to ber len ako uhol pohladu.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 2.5.2023 21:35

Máš pravdu, alergickú reakciu
môžu vyvolať, to som nevedel
vtedy ešte pár rokov dozadu.
Poznám pár ľudí, dajú smrčkovce
a je im na vracanie, tak pardón.😃👍

Reagovať na správu

portret

gabriell 7.4.2014 21:41

Upravujem ich tiež bez predvárania blanširovania a pod. Nielen mne , ale aj mojim známym chutia a sú veľmi cenené. Dokonca v Plus 7 dní som asi pred rokom čítal, že niektoré francúzske reštaurácia platia za kilo sušených do 5.000 eur. Čo sa týka mrazenia, nemal som s nimi žiadny problém. Pred týždňom som po 2 rokoch vytiahol z mrazničky mikroténové vrecko smrčkovcov udusil na masle s korením a servíroval na topinke bez akychkoľvek problémov. Hneď po večeri zapil niekoľkými pivami a štamprlami Jamesonna tiež bez akychkoľvek problémov. Voňali mi výborne, aj chutili mi výborne. A keďže tohoročná sezóna je výborná (dvakrát po 400-500n ks a raz 150 ks), tak zas mám v mrazničke niekoľko vreciek zmrazených smrčkovcov. Po opláchnutí, očistení a pokrájaní bez ďalšej úpravy dám do mrazničky a nechám zmraziť. Po vybratí ich nerozmrazujem, ale zmrazené šupnem rovno na masť, olej, maslo a pod., alebo do polievky alebo k mäsu a dusím, varím a pod. Sušil som ich tiež bez problémov a neopakovateľné boli aj nakladané v octe. Vďaka Ti Bože za smrčkovce. To isté môžem povedať aj o ušiakoch obrovských a tiežaj množstvo mojich známych. Ušiaky obyčajné som prestal zbierať, keď som sa dočítal, že sú jedovaté. Ale to radšej nebudem rozoberať, aby som niekoho neinšpiroval...

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 11.3.2010 15:33

Zatiaľ bez problémov,už aby boli!Ani z bližšieho okolia nemám správy o nejakých problémoch(aj keď ich nachádza len pár ľudí,ktorí sa hubám venujú trochu viac),dokonca ani po kombinácii s nejakým tým pivom...

Reagovať na správu

portret

Nufo 13.3.2010 20:39

Já som ích napríklad griloval a boli výborné!

Reagovať na správu

portret

jarokan pokročilý 14.3.2010 22:09

Zbieram ich iba 3 roky a na troch rôznych miestách, nikomu z rodiny ani zo známych nespôsobujú problémy. Osmažené krátko na cibuľke a natreté na hrianky, mňam, len nech už rastú...

Reagovať na správu

portret

Palček 20.3.2010 15:53

No čítam tu zaujímavé príspevky a pridám aj ja jednu skúsenosť.Už dlho zbieram smrčkovce a su výborné v akomkolvek množstve.Otec doma robieval francuzku cibuľovú polievku,ktorej súčasťou boli aj smrčkovce.Spočiatku sme ju jedávali všetci,no neskôr u matky vyvolali dosť nepríjemné vracanie...A tiež nemá dobré skusenosti s alkoholom.Sranda je že ja mám žalúdok po nej a vždy po alkohole som mal problémy so žalúdkom,ale smrčkovce mi vôbec nevadia...No určite na tom niečo je ,zaujímavé že nevedia čo to spôsobuje..

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 23.3.2010 09:13

...s tym "trúnkom" asi mame problemy viaceri,...i ja, po 30-tom poldecaku, dalsi som uz musel na 2 krat....

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 23.3.2010 21:01

Reagovať na správu

portret

medulienka pokročilý 4.4.2014 18:52

Napíšem svoju vlastnú skúsenosť: jedla som smrčkovce a smrčky jednu sezónu bez problémov, v ďalšom roku po konzumácii nastali veľké problémy gastro charakteru, z "otravy" som sa dostávala aj s pomocou liekov od lekárky 3 mesiace, odvtedy nejem.

Reagovať na správu

portret

PeteN atlasár, mykológ 4.4.2014 19:20

Tak to je tedy síla. Především jsem rád, že jsi to ustála, po tom martýriu, v pořádku a bez následků. To je nejdůležitější.

Smrečkovci jsou prevíti. Když jsem je poprvé zkoušel, tak jen 4 plodnice + vaječná omeleta. Kamarád Kryšot (Radek Pilař) mne varoval, že po nich zvracel, měl zimnici a bylo mu hodně blbě, tak jsem to neriskoval. Ale naštěstí nemám problémy. No, můj žaludek zpracuje kachnu, kterou zažeru nugátovou čokoládou a zapiji to mlékem, takže smrečkovce musí zvládnout taky
Ale zprvu jsem měl respect, to je bez debat.

Reagovať na správu

portret

peterVR46 pokročilý 4.4.2014 20:57

Ani sa nečudujem, keď máš namiesto žalúdka tlakový nerezový hrniec.

Reagovať na správu

portret

Tutuš atlasár 4.4.2014 21:30

Ja tiež nemôžem smrčkovce,smrčky som sa ani nepokúšala a ušiaky tiež nie. Prvý krát som po smrčkovcoch mala žalúdočné problémy,zvracala som. Myslela som,že to náhodou,že možno sa pridružilo aj niečo iné. Tak som to vyskúšala ešte 2x a efekt ten istý-žalúdočné problémy. Pritom mám žalúdok v pohode,ak mi je náhodou zle,dám si namiesto tabletky klobásu a bruško sa začne usmievať.

Reagovať na správu

portret

vlkodlak mykológ 5.4.2014 00:33

Myslím, že už se to tu probíralo. Jím je přes 20 let, v dobrých letech i ve větším množství, vždy bez problémů, stejně tak všichni ostatní spolukonzumenti. A alkoholu se v kombinaci s houbami nevyhýbám, spíše právě naopak.

Možná je nejdřív potřeba se naučit pořádně chlastat, a pak teprve začít jíst kačenky (smrčkovce)!

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 5.4.2014 08:11

ja poznám ľudí čo každoročne bežne konzumujú ušiak obyčajný a nemajú žiadne problémy

Reagovať na správu

portret

smolicek 6.4.2014 17:55

smrckovec rastie priamo z kopy rozkladajuceho sa materialu. ako napriklad aj tekvica. ak je v tej kope bordelu vela olova a kadmia bude ju obsahovat aj plod. cize treba si velmi dobre uvazit odkial si zoberiem ten smrckovec - ak si ho zoberiem z nejakeho smetiska tak potom aj taketo smetie konzumujem

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 8.4.2014 21:23

Osobne nemám problémy s konzumáciou žiadnych húb. Spracujem všetko, ale naozaj treba zbierať iba v "čistej" hore.

Reagovať na správu

portret

sipovec 8.4.2014 23:11

Marián, naozaj, aj muchotrávku zelenú? /Neviem dať smajlíka - veľký úsmev/

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 9.4.2014 05:58

Tak to nie ale inak ...

Reagovať na správu

portret

fofoja moderátor, mykológ, atlasár 16.4.2023 14:58

https://www.blesk.cz/clanek/radce-zdravi...

Reagovať na správu

portret

matotn 23.4.2023 19:47

Pridam aj svoju skusenost, nasa rodina konzumuje smrckovce uz asi 10rokov. Nikomu nic nebolo az pred tromi rokmi zacal mat moj otec nevolnosti, druhy rok skusil znova a bolo mu este horsie. Tento rok si dal iba trochu vyvaru z polievky z plodnic ale zle mu bolo este horsie. Vsetci ostatni bez problemov, jedla ich aj 93rocna prababka. Takze po troch rokoch uz doskusal, trikrat mu stacilo

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 26.4.2023 20:12

Vraj to má na svedomí obsah gyromitrínu v plodniciach. Jeho koncentrácia vraj nie je konštantná a alergiu môže získať aj ten čo ju doposiaľ nemal. Ak alergiu získate, už sa jej vraj nezbavíte.
Všetko je to - vraj - preto si to treba overiť.

Reagovať na správu

portret

Martula pokročilý 26.4.2023 22:36

Tiež som smrčky roky konzumovala. Po objavení žalúdočného vredu som ich konzumovala no týždeň som mala veľké problémy - vracala som štyri dni. A pritom mojím deťom nebolo z nich vôbec nič. Lekár mi povedal, že ten kto má zažívacie problémy, tak by ich mal vyradiť zo svojho jedálnička.

Reagovať na správu

portret

matotn 2.5.2023 10:33

problemy mate po konzumacii smrckovcov alebo aj smrckov?

Reagovať na správu

portret

Martula pokročilý 2.5.2023 15:14

To isté sa mi stalo aj po konzumácii smrčkov.

Reagovať na správu

portret

mrtulko 16.4.2023 22:55

Akurát dnes bol článok v českom blesku o smrčkovcoch českých celý článok ako sú nevhodné na konzum a ako sa môže človek pomaly otráviť ale na konci článku bolo to klúčové že nebezpečné sú iba staré plodnice s mäkkou hlavou a oranžovou nohou takže tak

Reagovať na správu

portret

Palo70+ 17.4.2023 11:21

... ak iba staré, ktorým sa už rozkladá hlava i noha, tak je to podobné aj s inými jedlými hubami ...
Ja som to pochopil tak, že jedno nebezpečie je alergická reakcia na "kačenky" a ďalšie nebezpečie (iného charakteru) hrozí od starých plodníc: "které mají vláčný změklý klobouk a oranžový třeň. „Takovéto plodnice způsobují také žaludeční problémy, ovšem jiného charakteru. Jedná se o tzv. nepravé otravy“,"

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 17.4.2023 20:28

Nie je to zo starých plodníc,zbierame len čerstvé a pružné plodnice,a dvaja kamaráti už pre**** celú noc.Najskôr mysleli,že je to z nejakého iného dôdvodu,ale po ďalšej konzumácii smrčkovcov sa to zopakovalo.Zjavne niektorí ľudia majú s nimi problém.

Reagovať na správu

portret

saxo 18.4.2023 16:26

Prave minuly týždeň sme dojedli minuloročné smrčkovce )=: ,jemne opražené na masielku zo soľou a čierným korením ,iba toľko aby vynikla chuť masla a zároveň smrčkovca(používame ako prílohu k mäsku).Takto to robíme už x rokov-deti,mladý,starý,nikto nemal žiadný problém

Reagovať na správu

portret

maroš atlasár 18.4.2023 19:27

Väčšina ľudí problémy nemá,ale niektorí áno.A mám dojem,že ich pribúda.Ale možno je to tým,že pribudlo aj konzumentov smrčkovcov.Voľakedy ich zbieralo pár hubárov.

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 19.4.2023 14:13

Kačenky mě problém nedělají, ale moc je nesbírám. Chuťově žádná sláva, takové blátivé nic. 2x mě slušně prohnal sírovec. Hodinu jsem byl mimo...průjem, zvracení. žaludeční křeče. Cítil jsem tam nějakou chemii a houba mě vůbec nechutnala. Yvka to snědla bez problémů, ale také ji to nechutnalo.

Reagovať na správu

portret

Dodo11 24.4.2023 17:47

Tak s týmto názorom súhlasím. Ak sú už staré, takéto plodnice vyradiť nekonzumovať! Zožltnuté a červené fľaky na stopke. Huba sa začína rozkladať, čo práve môžu byť tie jedovaté látky, ktoré nám spôsobia otravu. A to platí o všetkých hubách. Ako keď si to porovnáte s pokazenou konzervou, kde vás botulín môže zabiť.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 2.5.2023 16:29

Ja ich už nemôžem jesť. Tri roky dozadu som prežil peklo so smrckovcami a o pár týždňov niečo podobne so smrckom jedlým. Odvtedy sú tieto huby u mna tabu na taniery.

Reagovať na správu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 3.5.2023 22:33

Mám tam hrubicu - prepáčte tanieri.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 2.5.2023 21:39

No po rokoch som trošku múdrejší.
Niekto má na ne alergickú reakciu.
Skonzumuje smrčkovce a zistí sa
to pomerne ľahko, buď vracia, alebo
mu je na vracanie. Pár ľudí poznám
a niektorým sa to prejavilo až časom.

Reagovať na správu

portret

Michal H. 4.5.2023 00:24

Zdravím všetkých,

môj skromný návrh... k tejto zaujímavej diskusii

keďže sa tu za tých 13 rokov nazbieralo mnoho zaujímavých postrehov ohľadne "jedlosti" či už smrčkovcov, ale aj smrčkov (o ušiakoch ani nehovoriac) a viacerí z vás ste v priebehu tohto času na sebe alebo vo svojom okolí pozorovali ich nežiaduce účinky, kým do času ste s nimi nemali žiadne problémy, navrhujem kompetentným minimálne na zváženie, aby sa priamo do statusu pre dané huby (teda pre smrčky, smrčkovec český a aj ušiak obrovský) uviedlo "podozrivé" a aj s dovysvetlením, tak ako je to v uvádzaných zahraničných zdrojoch už do r. 2010.

Ja osobne nemám zlú skúsenosť, hoci podarilo sa mi len párkrát nazbierať smrčkovec český a (ak sa nemýlim) smrčok hybridný, išlo však stále len o pár kusov plodníc. Tento rok som akoby náhodou pred sezónou (ktorá je u mňa na smrčkovce bohatá ako nikdy) natrafil na túto zaujímavú diskusiu, čosi som si o tom aj naštudoval a myslím si, že pre mnohých hlavne neskúsených a začínajúcich hubárov by takéto upozornenie bolo veľmi dôležité.

P.S: mňa tieto informácie odradili od zberu týchto húb, a keďže za posledné 3 roky som mal a aj stále mám zdravotné problémy (rozvinuli sa mi rôzne alergie), myslím, že som urobil správne a ďakujem vám všetkým za poskytnuté informácie vrátane osobných skúseností.

pozdravujem a nech sa vám darí,

Michal.

Reagovať na správu

portret

Boletus60 7.5.2023 20:52

Prispejem aj ja:Smrčkovce aj smrčky majú tendenciu po daždi akoby ožiť,aj tu som videl dosť foto už zo starými hubami,zjavne v rozklade,to môže byť tiež problém.Konzumujem smrškovce dva tri x prvé,kým sú mladé a smrčky viac x,ale vždy ich pred prípravou prelejem vriacou vodou.Smrčkovce nesuším,ale blanšírované mrazím.Myslím že vriacou vodou sa prípadný obsah gyromytrínu zredukuje.

Reagovať na správu