Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Krémová gaštanová polievka s hubami a slaninkou

Jesenná pochúťka. Niečo z mojich receptov zo života v IT.

Ingrediencie: Ingrediencie pre 4 porcie:

Krémová polievka:
- gaštany
- cibuľa (vhodnejšia je červená)
- bobkový list
- rozmarín (alebo muškátový orech - podľa vlastných chutí - ja preferujem rozmarín v tomto recepte)
- olivový olej, soľ, korenie
- hovadzi/hydinový vývar (alebo len vriaca voda)
- trochu sladkej smotany 12%

Hubovo-slaninková príloha:
- huby (hríbovité)
- slanina (alebo speck)
- cesnak
- olivový olej, soľ, korenie.

Popis prípravy: Na škrupinke gaštanov narežeme nožíkom malý krížik. Dáme ich variť v osolenéj vode s bobkovým listom a varíme c.ca 30-40 min (alebo c.ca 15min v tlakovom hrnci) - podľa veľkosti a akosti gaštanov.

Počas varenia gaštanov nakrájame cibuľku. Ak máme vývar, privedieme ho do varu krátko pred dovarením gaštanov. Uvarené gaštany zlejeme z vody, chviľu počkáme a lúpeme ich ešte kým sú teplé. V hrnci s vyšším okrajom a hrubým dnom orestujeme cibuľku do sklenista na olivovom oleji, pridáme gaštany a restujeme ďalej s pridaním soli, korenia, troškou nasekaného rozmarínu (alebo muškátoveho orecha - buď muškátový orech alebo rozmarín - podľa vlastných chutí). Chvíľu orestuje a pomiešame spolu. Pridáme vývar alebo zalejeme vriacou vodou. Varime c.ca 20 minut podľa potreby. Krátko pred ukončením varu gaštanov, na slabom ohni pridáme trochu sladkej smotany.

Očistíme a nakrájame huby na plátky. Očistíme 2 strúčiky cesnaku a pomocou noža/päste strúčiky rozbijeme. Takto strúčiky cesnaku dáme na rozpálený olivový olej na panvici, chviľku ho necháme orestovať a pridáme huby, soľ, korenie. Keď sú huby orestované a nadbytočná voda sa vyparila, vyberieme cesnak a odložíme huby z panvice na tanierik. Nakrajame slaninku na tenké plátky a následne plátky nakrájame na tenké pásiky (1/2 cm siroké). Na tej istej panvicim na ktorej sa robili huby orestujeme do chrumkava pásiky slaninky. Takto urobenú slaninku odložíme bokom.

Obsah hrncu s gaštanmi riadne premixujeme (alebo prepasírujeme), prípadne dochutíme a naservírujeme na taniere. Na vrch dáme orestované huby a chrumkavú slaninku.

Juli

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Juli 12.10.2020 15:14

Nemajte predsudky a vyskusajte teraz v obdobi gastanov.
Je to velmi chutna a zdrava polievka

Reagovať na správu

portret

Juli 12.10.2020 15:25

Môžete orestovať najprv slaninku a až potom na masti zo slaniny urobiť huby. Ja som to dala naopak podľa mojej talianskej “maminy”, lebo sa vyhybala živočíšnej masti a aj mne to tak vyhovuje. Vám podľa chuti....

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.