Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Kozácka paštéta

Kozácka paštéta, mix kozákov, no môžete pridať to, čo ste nazbierali.

Ingrediencie: Veľa cibule. Masť bravčová. Olej. Na malinké kocky nakrájaná slanina. Dubákový bujón. Hovädzia pečienka. Zmes väčších klobúkov kozákov a k tomu nejaké mladé plodnice ( dubáky, suchohríby...) mletá rasca. Čierne korenie. Sóda bikarbóna. Kyselina sorbová. Kyselina citrónová. Prášok z bedlí.

Popis prípravy: Čerstvé huby premyjem na sitku a nechám odstáť vo veľmi osolenej vode. Zlejem a dám na chvíľu blanšírovať do vriacej vody kde som pridala kyselinu citrónovú.

Následne scedím a premyjem studenou vodou a nechám odkvapkať na sitku. Huby vďaka kyseline citrónovej budú krásne čisté a pripravené na ďalšiu úpravu. Ak mám mladé a na 100% zdravé kusy, tie môžu ísť po premytí rovno na panvicu, kde ich podusím s časťou cibule, slaniny a tuku.

Podlejem prevarenou vodou kde som vhodila kocku hubového bujónu. Prevarím a podusím. Odstavím. Medzitým si v hrnci s nelepivým dnom spením na oleji väčšie množstvo cibule a pridám tam na drobnučko nakrájanú hovädziu pečeň, ktorú som odblanila a dôkladne premyla. Podlejem vodou. Nesoliť!

Pridám rascu a čierne mleté korenie. Keď začne vrieť pridám lyžičku jedlej sódy. Ak treba opäť pridám vodu a zvýšim teplotu. Miešam kým to neprestane bublať. A kým sa úplne nevyvarí pachuť sódy. Ak pečienka prestane voňať po sóde,zakryjem a dusím ďalej. Vďaka sóde vám rýchlejšie zmäkne akékoľvek mäso, len to treba prevariť a povariť dlhšie, až do momentu, kým sa sóda úplne nevyvarí. A vhodný je hrniec s hlbším dnom, lebo keď to začne bublať, objem sa zväčší..

Keď je aróma sódy úplne preč, ochutnáme kúsok pečienky. Ak je pekne mäkká, pridám zmes húb z panvice. Premiešam. Ochutnám. Ak je to málo slané, pridám ešte jednu kocku hubového bujónu. Dochutiť to môžete ešte vlastným hubovým korením, lebo vôňa pečienky je intenzívna a prevažuje. Ja som použila bedľový prášok. Ešte to celé veľmi dôkladne prevarím a menšiu časť zmesi si odložím bokom na priamu spotrebu ( napr s ryžou či chlebom). A zostatok nechám v hrnci a počkám chvíľu, kým sa zredukuje tekutina trošku. Pridám kyselinu sorbovú. Potom roznixujem tyčovým mixérom. Niekto ľúbi dohladka, niekto má radšej paštétu s jemnými kúskami. To je na ľubovôli.

Zmes plním do malých pohárikov a sterilizujem na dva x. Prvý x 90minút. Deň na to aspoň 60 minút. Ja som aj v druhý deň sterilizovala opäť na 90minút. Á hotovo.

Katemale

Hodnotenie:

(3 hlasy)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Katarina Malevicova