Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Letná “Insalata di Riso” s hubami a tým, čo sa doma nájde, podávaná za studena

Nechutí vám jesť pretože je príliž horúco? Máte veľa zeleniny a neviete čo s ňou? Zelenina vám veľmi “nevoní”, ale v týchto horúčavách by bodlo aj Vám niečo studené, no “prosim, len nie šalát!”?

Poteším vás týmto receptom, ktorý je osviežujúci, chutný (pretože si ho vy sami prispôsobíte) a zároveň sýty a vhodný aj pre “mäsožravcov”.
Letný ryžový šalát na taliansky spôsob.

Ingrediencie: - ryža (k.t.)
- huby podľa chute (vhodnejšie sú tie, ktoré zachovajú istú pevnosť - ja som použila tentokrát zmesku rýdzikov a masliakov)
- čerstvá mrkva, hrášok, kukurica, cukina a iné čo sa nájde doma čerstvé (skôr sladkú alebo neutrálne chutiacu zeleninu)
- nakladané uhorky, mladá cibuľka, či zmeska. Ja obľubujem pridávať aj nakladané malé čierne olivy (Taggiasche).
- šunka, tuniak v škatuli, tvrdý syr, vajíčka uvaréné na tvrdo
- bylinky a ochutiny: jarná cibuľka, pažitka, petrž.vňať, bazalka, kapary naložené v soli
- olivový olej, soľ, korenie
- pridaj/upusti/vymen podľa chute a čo máš v špajzy...ale aspoň štipka kyslosti z nakladanej zeleniny je potrebná.

Popis prípravy: 1. V osolenej vode uvar ryžu tak, aby si zanechala istú chrumkavosť (nesmie sa na jazyku rozplynúť, či lepiť). Hneď opláchni pod studenou vodou, dokým sa neochladi všetka ryža. Nechaj odkvapkať, daj do veľkej nádoby, polej olivovým olejom a pomiešaj. Daj do chladničky.

2.Medzitým uvar vajíčka natvrdo, pod studenou vodou ich ochlad a odlož do chladničky.

3.Medzitým očisti a uvar huby (čas varenia podľa typu húb). Opláchni pod studenou vodou, nechaj odkvapkať a odlož.

4.Čerstvú zeleninu vopred nakrájanú na malé kúsky nechaj variť spolu a pridávaj ich do hrnca podľa toho, koľko každá potrebuje tak, aby si každá zelenina zanechala aspoň svoju konzistenciu. Ideálne je zanechať trochu chrumkavosti.

5.Priprav si nakladanú zeleninu a pokrájaj ju ak je potrebne (napr. uhorky).

6.Priprav si na kocky nakrájanú šunku (alebo párky), tuniaka zo škatule odstredeného, nakrájaj tvrdý syr na kocky (ja zvyčajne používam nejaký sladký tvrdý syr (eidamer).

7.Pripravte a nasekajte si bylinky podľa chute. Ja tam rada dávam jarnú cibuľku, pažitku, petrž.vňať, umyté kapary naložené v soli, bazalku (s bazalkou nepreháňať).

8.Rozmiešaj všetky ingrediencie spolu (okrem vajíčok) pridávaj olivový olej, soľ, korenie podľa chute a odlož do chladničky až do konzumácie. Následne olúp vajíčka natvrdo a nakrájaj ich na 1/4, s ktorými mysu dekoruješ. Odporúčam zkonzumovať do 24-48 hod.

Dobrú chuť.

Juli

Hodnotenie:

(3 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 22.3.2019 19:53

Zaujímavý recept.

Reagovať na správu

portret

Juli 24.3.2019 15:03

Ďakujem. Taký svieži, ale sýty recept na teplé dni. A dáš si tam čo chceš podľa chuti. No chce to aspon niečo naložené na sladko-kyslo, aby to malo tú sviežu chuť a zastaviť var ryže chvíľku skôr, aby príliž nezmekla, skôr zachovala svoju štruktúru.
Môj otec sa ide za tým roztrhať, lebo mama robí vkuse mäsové a ťažké jedlá aj v lete a v tomto recepte sa vždy vyhrám podľa toho, čo je doma a na záhradke. Vyskúšaj a daj mi vedieť. (nezabudni ryžu poliať studenou vodou hneď ako ju dovaríš a zbavíš horúcej vody a polej ju olivovým olejom, keď vychladne)

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)


Ing. Julia Kollarova (Juli)