Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Hubová esencia

Tohto roku rástlo veľa hríbov a mnohé som nachádzala už prerastené, nevhodné na sušenie a tak som si vyhľadala konzervovanie húb, ktoré som ešte nevyskúšala. Keďže spracovanie bolo zdĺhavé obmenila som ho a tu je výsledok.

Ingrediencie: Menej pekné plodnice, alebo plodnice horšej kvality a zvyšky hlúbikov hríbov(aké máš, také použi), soľ a voda.

Popis prípravy: Na prípravu esencie môžeme použiť všetky menej kvalitné hríby (alebo aj iné huby), ja som krájala prerastené dubáky,zvyšky nožičiek (hlúbikov). Dôkladne očistené opláchneme a necháme odkvapkať, pokrájame, pridáme soľ, trošku vody a dusíme( bez masti alebo oleja!). Naraz dáme väčšiu dávku, aby sme počas dusenia mohli odoberať vzniknutú šťavu, ktorú si dávame bokom do hrnčeka, a podlievame a dusíme, pridávame ďalšie huby, vodu a dusíme až do rozvarenia húb. Tieto potom rozmixujeme alebo pretlačíme cez sitko, zmiešame s odloženou šťavou a všetko znovu varíme až na konzistenciu hustého sirupu.

Potom možno naliať do malých fľašiek a po dôkladnom uzatvorení sterilizovať vo vodnom kúpeli pri 90 st. asi 40 min., po dvoch dňoch zopakovať.

Keďže sa mi tento postup zdal zdĺhavý, naliala som esenciu do vreciek na ľad a dala do mraziaka. Keď potrebujem, odtrhnem si kocku a pridám do varenia. Tento spôsob sa mi páči viac, ako kupované hubové bujóny. A je bez é-čiek a iných prísad.

babrlik

Hodnotenie:

(9 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Marián Krivuš pokročilý, atlasár, botanik, správca galérií 25.11.2014 17:04

to je parádne - vari vyskúšam.

Reagovať na správu

portret

obyčan 28.11.2014 14:02

zaujimavé - skúsim to. Fajn nápad

Reagovať na správu

portret

babrli 7.12.2014 01:43

uz je po sezone,zide sa na rok

Reagovať na správu

portret

chutimi 4.5.2015 15:27

Výborný nápad!

Reagovať na správu

portret

farma 6.9.2015 13:18

dobrý deň, spravil som si hubovú esenciu. Problém som mal pri nalievaní do sáčkov. Akým spôsobom zmes nalievate do sáčkov? Ja som to nakoniec nalial do obalov od vajíčok.

Reagovať na správu

portret

zuzica 8.9.2015 14:50

celkom zaujimave,ja zvyknem vysusit a zomliet,pouzivam ako vegetu

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



pani Slávka Bobocká (babrli)