Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Rýchla "čína" s lievikom trubkovitým

Toto jedlo zvládne aj kuchár s obidvoma rukami "ľavými" max. do 1 hodiny. Recept je pre 4 osoby. Po prvej konzumácii si pomer ingrediencií upravíte podľa svojej chuti.

Ingrediencie: 2 ks kuracie prsia /450-500 g/, 1 vajce, asi 1/2 póru /nie veľký/, 1 cibuľa, 1 kápia /kvôli farebnosti jedla, môže byť aj iný druh papriky/, 3 dl šálka sušeného celého lievika trubkovitého, 4-5 strúčikov cesnaku, 50-60 ml sojová omáčka, 2 kopcovité čajové lyžičky Solamyl, 1 káv. lyž. kr. cukor, 1/2 kl soľ, 50 ml víno biele, 50 ml vermut hocijaký druh ak nie je stačí iba víno, cca 100 ml jedlý olej - najlepšie za studena lisovaný panenský slnečnicový /znesie 200 st. C/, 1 - 2 ks chilli paprička alebo červený olej.

Popis prípravy: Šálku s hubami zalejme vlažnou vodou. Kuracie prsia prekrojíme každé na 2 rezne, pokrájame na 0,5 cm rezance, hodíme do misky.

Do 1,5 dcl pohára dáme škrob /Solamyl/, pridáme trochu vody a vymiešame redšiu kašičku. 2 čl škrobovej kašičky dáme na pokrájané mäso, pridáme vajce a zamiešame. Necháme uležať. Do zbytku škrobovej kašičky pridáme soľ, cukor, sojovú omáčku, víno a vermut. Zamiešame, aby sa nám cukor rozpustil a máme hotovú zálievku. Ak budeme chcieť k tomu ryžu dáme ju variť spôsobom aký používate.

Ošúpanú cibuľu rozkrojíme a nakrájame na tenké mesiačiky. Kápiu prekrojíme po dĺžke, vyberieme jaderník a zrnká, pokrájame priečne na tenké pásiky /cca 2-3 mm/.

Pór nakrájame tiež na cca 2-3 mm kolieska. Cesnak nakrájame na jemné plátky.

Namočené huby vyžmýkame a nadrobno nakrájame.

Zeleniny s hubami by malo byť za polievkový tanier. Toto jedlo má byť mierne štipľavé. Ak obľubujete štipľavé jedlá nakrájajte do zeleniny 1-2 chilli papričky. Ja ho varím bez toho, nakoľko to jedia aj vnúčatá. Až k naservírovanému jedlu si dospeláci pridávajú tzv. červený olej, recept je na stránke v kolonke "Rôzne". Nezabudnite kontrolovať ryžu!

A môžeme začať variť. Do hlbšej panvice, najlepšie wok, dáme olej a na skoro najvyššom stupni ohrevu zahrejeme, až sa z neho začne dymiť. Pridáme mäso a restujeme cca 1,5 - 2 min. do zlatista, oddeľujeme vareškou jednotlivé kúsky, pridáme zeleninu, zamiešame a po chvíľke znížime teplotu na polovičný výkon. Dusíme cca 2 min., pridáme zálievku (predtým ju premiešame, škrob sa usadil na dne) a za stáleho miešania dovaríme asi 1 min.

Ryžu máme hotovú a môžeme servírovať.

Dobrú chuť.

sipovec

Hodnotenie:

(6 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Juli 1.10.2014 21:46

Vyborny recept. Vidno, ze mate s tymto typom kuchyne skusenosti.

Urcite vyskusam. Bez vermutu - s vinom, a pridala by som mozno mrkvu a cukinu nakrajane na "À la julienne" tak, aby zostali este chrumkave - nie uplne rozvarene.
Len koli mojmu osobnemu vkusu by som pridala mozno nakoniec navrch pazitku alebo zelenu cast mladej cibulky a znizila by som davku skrobu. Ale opakujem, to je len moj osobny nazor a nie som profesionalne kucharkou. Len rada "vareskujem" a Vas recept mi "nastartoval" chutove bunky Vas recept je urcite vynikajuci.....
Este raz dakujem.

Reagovať na správu

portret

sipovec 3.10.2014 10:18

Recept: Rýchla Recept: Rýchla Júlia, na tejto stránka si všetci tykáme, tak sa nemusíš „upejpať“ a dodržiavať bonton.
Som rád, že sa ti receptík pozdáva. Je to taká „zbastardená čína“ podľa mojej chuti, ktorá je naozaj rýchla a obľubuje ju celá naša rodina, skombinovaná z receptov čínskej kuchyne. Pridám k tvojmu „komentu“ svoj názor, aby to nebolo dlhé, tak iba v duchu „z každého rožku, trošku“.
„Bez vermutu - s vinom, a pridala by som mozno mrkvu a cukinu nakrajane na "À la julienne" tak, aby zostali este chrumkave - nie uplne rozvarene.“, možno si odporkyňa konzumovania alkoholu alebo abstinentka. No pri tomto jedle sa nemusíš obávať, že by si nejaký alkohol skonzumovala. Alkohol sa varením odparí. Zostane iba aróma a chuť. Pri originál receptoch čínskych jedál sa do varenia pridáva víno „šao-sing“, je to ryžové víno podobné „chery“. Nakoľko, najmä v minulosti, ho bolo ťažko zohnať, tak som si to upravil na „víno+vermut“. Aj v našej kuchyni, napr. guľáš, mnohí gurmáni doporučujú používať pri varení vodu, iní víno, ďalší pivo a každý hodnotí svoj produkt ako najlepší. To je vždy vec názoru a chuti každého jednotlivca.
Moja manželka a deti majú veľmi radi uvarenú ryžu „posypanú“ narýchlo orestovanou /polochrumkavou/ nahrubo nastrúhanou mrkvou a cukinou a nasucho jemne opraženými ľanovými a sezamovými semiačkami. „Proti gustu, žiadny dišputát.“ Ale nepridávam to do mäsa.
Veľmi dobrý postreh „À la julienne“. Pri tomto mojom recepte je porušená základná zásada čínskej kuchyne, a to krájanie surovín, ale to iba kvôli rýchlosti prípravy jedla. Spočíva v tom, že všetky suroviny by mali byť upravené rovnako. Mäso krájam na rezance, papriku na rezance, cibuľa sa rozpadne na rezance a pór „koliečka“. Samozrejme, že by mal byť nakrájaný na rezance, troj-štvorcentimetrové špalíky rozpoliť a nakrájať po dĺžke na jemné rezančeky. No trvá to trochu dlhšie a tu som chcel demonštrovať „rýchlosť prípravy“ tohto jedla. Chuťovo sa nič nezmení, no vzhľad jedla áno. A oči tiež chcú jesť.
Naša kuchyňa je veľmi ovplyvnená maďarskou. Väčšina receptov na prípravu mäsa je založená na princípe – opražíme zeleninu /cibuľu, papriku, mrkvu atď./, pridáme mäso, orestujeme a podlejeme /vodou, vínom, pivom/ a dusíme. Zelenina v jedle je potom úplne rozvarená. Princíp čínskej kuchyne spočíva v opačnom postupe. Prudko orestujeme na kúsky nakrájané mäso, pridáme zeleninu, následne znížime teplotu a zalejeme zálievkou. Kratučko podusíme bez pokrievky a ihneď podávame. Zelenina si takto zachová jemnú chrumkavosť.
A k tomu škrobu. Nakrájané mäso sa jemne obalí škrobovou kašičkou s vajcom a krajšie sa ti osmaží do zlatista. Ak si si všimla v čínskych reštauráciách, tak omáčky je veľmi málo a je takej konzistencie „karamelovej, akoby melasovej“. Keby si tam škrob nepridala máš tam prakticky čistú šťavu. Ale to záleží na chuti každého jednotlivca.
Ja som tiež kuchár-amatér, ale baví ma najmä príprava mäsových pokrmov a rád experimentujem. Niekedy to vyjde, niekedy nie.
Včera nečakane prišiel zať s vnúčikom, tak som túto „čínu“ za 45 min. ukuchtil. Viď OBR 490430 a OBR 490431

Reagovať na správu

portret

cesnakohrib pokročilý 23.1.2015 00:44

Pali, vidieť, že sa vyznáš. Tie pripomienky k pripomienkam su taká menšia maturita. Toto prudko vyskúšam, žiaľ, nie s lievikom, ale so suchoríbom. Konzistencia upravenej huby je dôležitá, viem, ale môže to ten sucháč chuťovo veľmi "zdevastovať"?

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Pavel Gubčo (sipovec)


Pavel Gubčo (sipovec)