Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Risotto ai Funghi

Talianske risotto podla receptu starych mam v Taliansku, ako ma tieto stare mami naucili pocas 15 rocneho pobytu v Taliansku.

Ingrediencie: - polovička cibulky
- olivový olej + kúsok masla
- čerstvé huby (najlepšie sú voňavé tipy hribovite, ktore nepotrebuju dlhu tepelnu upravu – smrekace, masliaky, sosnace, kozaky, dubáky. Vhodné sú aj kuriatka, ale tie potrebujú dlhšiu prípravu pred pridaním ryže)
- ryža – malá guľatá (dávka pre 1 osobu je asi za 3 paste ruky)
- 1-2dcl bieleho vína
- 1 – 1,5 litra hovadzieho vývaru alebo bujónu
- nastrúhaný parmezán (asi na kávový tanierik)
- vňatka

Popis prípravy: Priveď vývar/bujón do varu v samostatnom hrnci. Na veľkú panvicu daj trochu oleja, kúsok masla a opraž cibulku do sklenena (nie do zlata). Posyp trochou vňatky.

Pridaj umyté a na kúsky nakrájané huby hríbovité. Miešaj dokým hríby nepustia vodu. Nedovoľ aby sa hríby vysušili. Max 3-4 min (podla typu hub hribovytych - neodporucam hriby, ktoré potrebujú dlhšiu tepelnú úpravu)
Pridaj ryžu (dávka pre 1 osobu je asi za 3-4 päste), pomiešaj so zmesou a nechaj ryžu chvíľku opražiť. Pridaj víno (1dcl pre 2 osoby, 2 dcl pre 4 osoby) a za stáleho miešania nechaj víno vyprchať.

So žufankou pridávaj za stáleho miešania vývar z vedľajšieho hrnca (ryža nesmie vo vývare plavať, vývaru by malo byť vždy asi tak na úroveň ryže alebo menej). Ryža sa varí 18 – 20 minút, záleží to od typu ryže a nesmie sa prevariť. Ryža musí zostať pevná.

Asi 1-2 minúty pred uvarením ryže už nepridávaj vývar aby sa mohol vypariť bez toho aby ryža prevarila. Dochuť soľou (alebo vegetou, podľa chute) a kúskom masľa ak treba.

Keď už je ryža vypnutá pridaj parmezán, vňatku a pomiešaj.

Konzistencia risotta musí byť pred vypnutím ako na fotke. Musí sa na tanieri "rozliať" a nesmie byť kopcovité, pretože to znamená, že je vysušené a prevarené.

Nepoužívaj iný typ ryže ako tú malú a guľatú. Najlepšia Carnaroli alebo obyšajná gulatá, zvyčajne používaná na SK.

Juli

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

konvalinka 29.9.2014 10:10

Che buono, devo provare.
Tento vas recept talianskych starych mam urcite vyskusam! Vyzera velmi taliansky a chutne. Kedysi som taketo rizota jedavala u talianov v restauracii, ale nikdy som to sama neskusala, kedze vacsinou varim rizoto slovenskym sposobom. A doma pripravene musi byt vynikajuce. Takze zatial dakujem a idem na masliaky...

Reagovať na správu

portret

Juli 1.10.2014 22:06

Dobry den Zuzka.
Zila som v IT 15 rokov a rizota robim so vsetkym moznym (so safranom, sparglou, articokmy, klobasa+hrasok, rybaci, atd...), pretoze ich mam velmi rada.
Co sa huboveho risotta tyka, uprimne povedane, z masliakov (alebo kozakov) by risotto bolo este chutnejsie ako z dubakov ci inych hub. Ak ho potom kratko pred dovarenim posypete praskom/korenim z lievika trubkoviteho, alebo z bediel, bude to vynikajuce.
Vyskusajte a urcite Vam este rada poradim. Je to velmi lahke, len ho netreba rozvarit a lepsie pouzit pravy kuraci/hovadzi vyvar. Konzumuje sa hned, zohrievane risotto nie je dobre.
Pekne dakujem za kompliment. Vyskusajte a viac ma potesi, ak mi napisete, ze vsetkym chutilo

Reagovať na správu

portret

konvalinka 16.10.2014 19:26

No... Robila som len taku skusku a nepouzila som uplne vsetky ingrediencie a ani len hribovite huby... ALE... predstavte si, ze sa podarilo a velmi chutilo... takze sme mali uspech obe... dakujem... nabuduce, kedze uz viem ako na to, urobim to ako pisete v recepte

Reagovať na správu

portret

Juli 28.10.2014 11:32

To ma velmi tesi. gratulujem

Reagovať na správu

portret

Martina 10.8.2016 13:48

Ahoj Julka, včera som použila Tvoj recept a veľmi nám to chutilo Vďaka zaň

Reagovať na správu

portret

tulen 15.7.2017 13:54

Jednoduché,sýte,chutné,ďakujem za recept.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 22.3.2019 19:47

Paráda, vyskúšam.

Reagovať na správu

portret

Juli 24.3.2019 15:12

Daj vedieť.

Reagovať na správu

portret

osman 24.8.2019 21:17

Chuťově vynikající,od té doby, co se recept objevil to vařím.A musím říci,že i velká pánev je v naší rodině vždy malá,když dělám tento recept.

Reagovať na správu

portret

Juli 7.1.2020 15:46

To ma veľmi teší

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ing. Julia Kollarova (Juli)