Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Huby v sladko-kyslom náleve

Univerzálny recept na zaváranie takmer všetkých druhov húb.

Ingrediencie: Huby (pǒvabnice, rýdziky, podpňovky, suchohríby, hríby, strmulky, kuriatka, masliaky, sliziaky, muchotrávky ružovkasté, plávky, mladé bedle a i.), soľ, ocot, cukor, voda nakladač na uhorky, čierne korenie, bobkový list.

Popis prípravy: Umyté huby buď celé, alebo klobúky, prípadne upravené na menšie kúsky dáme do pripraveného hrnca s vodou riadne osolenou. Tie varíme cca 30 minút. Vychladené a scedené ich dáme do zaváracích pohárov najlepšie od horčice a iné závitové poháre.

Osobitne si pripravíme nálev podobný nálevu na uhorky. Dáme variť vodu obsah nakladačovej zmesi v prislušnom pomere s octom ako je na návode. Pridáme poďla vkusu kryštáľový cukor, dva bobkové listy a
navyše viacej celého čierného korenia. Mierne zavaríme.

Pripravené huby v pohároch zalejeme a suchými prevarenými
viečkami uzavrieme. Následne do hrnca dáme podložku a zalejeme vodou tak, aby poháre boli do dvoch tretín zaliate vodou. Prikryjeme pokrievkou a necháme sterilizovať pri vare cca 10 minút!

Jednodruhové sú najlepšie pǒvabnice, rýdziky, podpňovky a ostatné huby sú výborné v rǒznych zmesiach. Vynikajúce sú pǒvabnice fialové so strmulkami inovaťovými.

Dobrú chuť a príjemné experimentovanie!

Ing. Vladimir kuderavý - TATANKA

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

valky pokročilý 13.6.2012 11:44

podla tohoto sa budem inšpirovat tento rok vladino

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 13.6.2012 20:12

Inak pǒvabnice so strmuľkami inovaťovými sú vynikajúce.
Inak tam dávam trošku viac cukru.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 23.6.2012 21:48

To drúhé sú zasa podpňovky, alebo Michalky, alebo Václavky.-

Reagovať na správu

portret

nenar 13.8.2012 10:48

Spomínajú sa v tomto recepte huby sliziaky /och aký otrasný názov/,
ale verte ako sterilizované v sladkokyslom náleve sú úplnou delikatesou.

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 15.8.2012 20:57

Máš úplnú pravdu.

Reagovať na správu

portret

rajo5trzalka 28.9.2014 11:00

Aky druh rydzikov alebo plavok sa da zavarat?

Reagovať na správu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 28.9.2014 19:01

Radko najlepšie sú rýdziky smrekové
a pravé. Plávky dávam do zmäsky.
Najradšej mám kuriatka lievikovité.

Reagovať na správu

portret

marcelds 14.5.2016 15:15

Zavaram vela druhov najvac mi chutia muchotravky cervenkaste potom majovky a zrnitohlubikove

Reagovať na správu

portret

mafin 8.7.2017 19:11

do nalevu davam o polovicu menej vody , je to lepšie.

Reagovať na správu

portret

turistka pokročilý 16.10.2019 05:19

dnes podpňovky, tiež do sladkokyslého nálevu

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Sioux Sediaci Býk (Tatanka - Yotanka)