Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Gnocchi so skvelou omáčkou z dubákov, parmezánu, prosciutta a smotany

Gnocchi som tentokrát priznám sa nerobila, nebol čas, tak som si ich kúpila hotové v Lidli - bola som zvedavá aké sú tie od nich - a sú naozaj dobré.

Za normálnych okolností túto omáčku nenadstavujem mliekom a smotanou (je to tak trochu barbarstvo ) ale mám syna vo vývine a toto jedlo som varila svojim chlapom ako zajtrajší obed, takže ak som chcela aby niečo na zajtra zostalo - pretože môj syn musí degustovať riadnu megaporciu hneď ako sa vôňa z kuchyne priblíži k jeho nosíku - musela som spraviť omáčky veeeeeeeľa

Ingrediencie: 250 g dubákov, maslo, cibuľa veľkosti slepačieho vajca, 2-3 strúčiky cesnaku, 4 plátky prosciutta (alebo podobnej šunky), smotana na šľahanie, parmezán, čerstvé mleté korenie, soľ, solčanka; mlieko a múka na zahustenie

Popis prípravy: Na jemno nakrájanú cibuľu a cesnak speníme na masle do sklovita, pridáme nakrájané dubáky, spolu podusíme pod pokrievkou cca 10 minút. Okoreníme čerstvo namletým korením (používam zmes čierneho, bieleho, zeleného a červeného korenia),dochutíme soľou a solčankou (opatrne pretože prosciutto je dosť slané a parmezán má tiež výraznú chuť) Plátky prosciutta nakrájame na pásiky (cca 1 cm široké) a vysypeme do panvice, pridáme halúzku rozmarínu a spolu podusíme ďalších cca 10 minút.

Ak varíme na priamu konzumáciu, tak v tejto chvíli do zmesi vylejeme smotanu na šľahanie a necháme prevrieť a máme hotovo. Ale ja som - ako som už vyššie písala - varila zajtrajší obed, tak som si v cca 2 dl mlieka rozmiešala 1 PL múky a zaliala zmes na panvici a miešala, kým nezačala hustnúť. Ak sa Vám zdá prihustá, pokojne prilejte ešte 1 dl mlieka. Na jemnom strúhadle si nastrúhame parmezán - cca 2 PL - a pridáme do zmesi, necháme prevrieť a na záver všetko zjemníme smotanou na šľahanie.

Dozdobíme osmaženými "chipsami" prosciutta, hoblinkami parmezánu, halúzkou rozmarínu a môžeme degustovať...

Eviana

Hodnotenie:

(13 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

roland vlastník stránok 26.3.2011 19:37

Toto urcite vyskusam. V poslednej dobe som si oblubil Gnocchi so smotanovo dubakovou omackou v restauraciach. Dakujem za inspiraciu ....

Reagovať na správu

portret

Eviana 28.3.2011 13:13

Bolo mi potešením Tiež som sa napašmala (rozumej "inšpirovala" v kombinácii so "zachutilo mi") na dubákovej polievke u miestneho "taliana" tak som skúsila variáciu na smotanovo-dubákovú omáčku - moja srdcovka - k cestovinám

Reagovať na správu

portret

bobineta atlasár, moderátor 29.3.2011 11:09

Musi to byt uzastna chut, ale tie hobliny s originalneho tvrdeho parmezanu neverim, ze sa daju takto vystruzlikat...polamali by sa
Juuuuj, ale i tak ste mi narobili chute ...

Reagovať na správu

portret

Eviana 29.3.2011 16:28

Ďakujem za slová uznania Hobliny s parmezánu robím so škrabkou na zeleninu, ide to výborne - práve že parmezán je dostatočne suchý, z mäkkého syru by to tak krásne nevyšlo

Reagovať na správu

portret

Máčik 29.3.2011 17:21

Ahoj Evka,výborný nápad s tou smotanou.Taliani to robia bez smotany na oliv.oleji.
smotana a prosciutto to obohatí.Len si zabudla podotknúť,či sa jedná o p.crudo- "pršut" /asi/alebo p.cotto-varené.Ahoj Božka,Parmezän a podobné druhy vyzretých syrov sa dajú výborne strúhať/napr.jemnejšie či hrubšie"rajbátko" na zeleninu či špeciálne mlynčeky na tieto.Len samozrejme z relatívne čerstvo odkrojeného kúska z bochníka,po úplnom vyschnuti je to drina.Ja by som Parmezán nastrúhal ale až na hotovú porciu.Ešte mám nejaké d.v mrazáku,urobím si na večeru!

Reagovať na správu

portret

Eviana 31.3.2011 11:03

Samozrejme ide o prosciutto crudo - sušenú surovú šunku... A ja nejak kombináciu huby + smotana milujem, neviem si pomôcť Ten môj kúsok parmezánu je kúsok, ktorý bol z bochníka zrejme už dosť dávno odkrojený - kúpila som už balený a mám ho v pergamenovom papieri v chladničke už hádam aj dva mesiace, takže presušený je dosť, ale hoblinky sa mi robia v pohode... možno dobrá škrabka Tá troška parmezánu pridaná do omáčky jej dá celkom iný rozmer, sama som bola prekvapená...

Reagovať na správu

portret

Máčik 31.3.2011 17:39

Dám na Teba a vyskúšam,aj v rizotte sa zamieša ku koncu núter.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 2.4.2011 20:21

Ejha, vidno, ze sa tu bavia odbornici na taliansku kuchynu. Priznam sa pokorne, ze parmezan som este nikdy nejedla, ale nabuduce si ho kupim a vyskusam

Reagovať na správu

portret

Eviana 4.4.2011 14:31

Miluška... musím skromne priznať, že na rozdiel od Máčika, ja nie som žiadny odborník, som len nadšený laik

Reagovať na správu

portret

Ludu 5.4.2011 08:57

mnam, mnam, výborne to vyzera!

Reagovať na správu

portret

Máčik 5.4.2011 10:14

Milka,keď budeš kupovať parmezán,tak nejlepšie a.čerstvo odrezaný z bochníka b. vcelku vakuumovaný.Vždy čerstvo nastrúhať.Nikdy pomletý v sáčku,piliny chutia rovnako,sú ale podstatne lacnejšie.
Vďaka za kompliment,Evka,ale ja som v najlepšom prípade laický nadšenec.Po rokoch pobiehania po zemeguli neviem nič,ale o všetkom.

Reagovať na správu

portret

babrli 4.5.2011 20:47

Ej, ale ste mi narobili chute, práve mám doma jedny gnocchi, musím to hneď zajtra vyskúšať, len škoda, že sa mi už mrazené dubáky minuli, skúsim namočiť sušené. Vďaka za typ.

Reagovať na správu

portret

mirecko888 28.6.2011 17:53

vyzerá to lákavo, nazbieram huby a určite to bude neskutočná pochúťka.... a ty uprednostnujes susene ci cerstve dubaky?

Reagovať na správu

portret

Eviana 6.7.2011 12:35

Ideálne sú samozrejme čerstvé, ale ak nie sú, tak poslúžia aj sušené Dúfam, že bude chutiť...

Reagovať na správu

portret

antre 2.6.2013 13:57

Zdravím, recept výborný! Nemal som dubaky, tak som dal suchohriby a aj tak to bolo jednoducho fantastické! Priateľka ma vychvalila do neba . Ďakujem a samozrejme som sa priznal odkiaľ recept mám

Reagovať na správu

portret

Eviana 8.10.2013 18:04

Milý antre, mám veľkú radosť, že si mal s týmto jedlom úspech u priateľky, ďakujem Ti, že si mi dal vedieť... isto si pre ňu s láskou navaril, láska je totiž veľmi dôležitá ingrediencia

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)