Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lievik trúbkovitý »

Voňavá krkovička s lievikom trúbkovitým

... takže opäť ďalšia variácia na jedlo s lievikom trúbkovitým - tentokrát stará dobrá klasika - bravčová krkovička

Ingrediencie: bravčová krkovička (podľa počtu stravníkov - táto mala cca 1,3 kg), cibuľa, cesnak, soľ, solčanka (vegeta, podravka), rozmarín (nezohnala som čerstvý, tak som použila sušený), petržlenova vňať, olivový olej, 250 g lievik trúbkovitý (možno použiť rôzne jedlé huby - čerstvé, mrazené, či sušené (ja som mala mrazené).

Popis prípravy: Krkovičku si umyjeme, osušíme, nakrájame na "hrebeň" a nasolíme po povrchu i do zárezov (aspoň 2 cm hlbokých). V miske si zmiešame nasekané huby, pridáme 4-5 prelisovaných strúčikov cesnaku, 1 ČL Solčanky, 2 PL olivového oleja, 1 PL rozmarínu a nasekanú petržlenovú vňať - zmiešame do kompaktnej masy a vtierame ju do krkovičky ... až všetku minieme a všetky zárezy sú "naplnené" touto voňavou masou.

Krkovičku preložíme do jemne vymasteného (naolejovaného) pekáča. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky, zopár ich vložíme do zárezov v krkovičke a ostatnú naukladáme okolo mäsa, pridáme 10-12 guľôčok nového korenia. Neolúpané strúčiky cesnaku rozpučíme nožom (úderom dlane na nôž)a naukladáme okolo mäsa v pekáči. Podlejeme cca 2 dl vody a dáme prikryté piecť - 200° cca 1,5 hodiny. Počas pečenia podlievame - ak sa priveľa vody odparí, dolejeme - potrebujeme mať šťavu. Upečené mäso si odložíme oddychovať.

Z výpeku vyberieme korenie a vyberieme aj strúčiky cesnaku - môžeme ich pokojne vyhodiť, službu nám spravili - dali mäsu i výpeku skvelú vôňu. Výpek zlejeme na panvicu, pridáme ďalšie huby, tie nakrájame na väčšie kúsky. Ak je šťava málo výrazná, dochutíme korením, dosolíme... necháme 5-8 min prebublať a odstavíme z ohňa... skvelá šťava je hotová.

Mäso možno podávať s ryžou, opekanými zemiakmi, tarhoňou, bagetou... podľa chute... my sme si k tomu dali zemiakové pyré. Pyré a mäso naložíme na tanier a prelejeme výbornou šťavou z výpeku a húb... fajnotka

Eviana

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

Máčik 21.9.2010 08:40

Totálne OK,včetne spracovania cesnaku.S pyré super konkurencia knedlo kapusta!

Reagovať na správu

portret

Eviana 21.9.2010 08:48

Ďakujem. Máš pravdu... na starý dobrý český trojboj som zabudla...

Reagovať na správu

portret

jozef1 27.9.2010 09:59

Zostal mi este lievik trubkovity,tak som zacal patrat po dalsom recepte.Kedze sa mi pacil tvoj recept na ostro kyslu polievku,tak som vyzkusal aj tvoj druhy.No takuto dobrotu som uz dlho nejedol.Krkovicka totalne stavnata,vonava dobra chut po hube no super super.Mozem povedat,ze lievik trubkovity je vyborna jedla huba.Evka ked sa upiekla krkovicka a uz oddychovala,tak ako sme dorabali šťavu,tak sme ju troska zahustily hladkou mukou,tiez dobre.Toto jedlo(Evkin recept)odporucam kazdemu gurmanovi,ktory ma mlsny jazycek.Evka este raz VĎAKA.

Reagovať na správu

portret

Eviana 27.9.2010 10:56

Jozef, ďakujem za milý komentár aj za Tvoju odvahu vyskúšať môj recept. Nesmierne ma teší, že chutilo.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)


Eva Adamcseková (Eviana)