Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hríbovité huby, Kozáky, Masliaky »

Kolodejová omáčka

Na požiadanie priateľa z týchto stránok som spísal recept na hubovú omáčku, hlavne z kolodejov teda hríbov zrnitohlúbikových. Tu je pre všetkých, ktorí makú radi jedlá z húb.

Ingrediencie: huby, olej, múka, mlieko, cesnak, soľ, cukor, ocot, kyslá smotana

Popis prípravy: Najprv sa dajú uvariť hríby. (Keď je málo kolodejov môžeme dať aj suchohríby - tie tvrdšie - u nás im hovoríme podbubáky), ale najlepšie su kolodeje - dajú omáčke typickú vôňu a hlavne krásne zlatistú farbu.

1. plný tanier nakrájaných húb dame varit - zalejeme 3 dlc vody a varíme cca 20 min.

2. Omáčka - Najprv zápražka - spraví sa svetlá zápražka (olej, 5 lyžíc múky) a do nej zalejeme 1 l mlieka.

3. Keď sú hríby uvarené - scediť a vodu z hríbov dať do omáčky. Za stáleho miešania metličkou sa
pridá 4 strúčky prelisovaného cesnaku, soľ - primerane, malú lyžičku cukru, malú lyžičku octu.

Ked sa to prevarí a zhustne dá sa kyslá smotana. Prevariť - pridajú sa už uvarené hríby a zase prevariť. Dochutiť podľa potreby soľou alebo octom.

Do hotovej omáčky ako prílohu dávame udusené bravčové mäso
(nakrájané na malé kostičky - na štavičke).

ivkso

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 17.9.2010 09:59

mnam, toto vyskusam, dík za tip

Reagovať na správu

portret

Eviana 17.9.2010 10:06

výborné... chválim, slintám ako Harino

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Miroslav Záškvara (ivkso)