Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Uchovec bazový »

Variácia na tému Ostrokyslá polievka

Dlho som sa chystal, že raz navarím ostrokyslú polievku ... minule som našiel na rodinnej prechádzke spústy mladučkého bazovca, tak som sa konečne odhodlal - a ako ja zvyknem, robím podľa svojej fantázie z toho "čo dom dal" ... nič zlého mi z toho nebolo (ani dlho potom), veľmi dobre mi z toho vytrávilo => nejesť ako prvé jedlo, ale ako posledné - tak ako zvyknú podávať polievku Číňani :-{)))))))))

Ingrediencie: * zo dve hrste čerstvého uchovca (asi môže byť aj viac, komu nevadí vŕzgavo-slizká konzistencia tejto podstatnej ingrediencie)
1 mrkva
* zo 7 reďkoviek alebo 1 malá vodnica (to je tá obrovská biela okrúhla akože "reďkovka" z Talianska s listami ako lopúchy) ... alebo kus inej reďkvovitej zeleniny
* kúsok póru (tak 10 cm)
* kúsok čerstvého ďumbieru (zázvor) - objemu asi ako pol palca na ruke
* zo 5 malých čili-papričiek
* niečo vyše pol litra vývaru (hovädzí, slepačí)
* podľa chuti ocot
* asi 1 lyžica sójovej omáčky (možno netreba, ak by bol vývar z kocky)
* v extrémnom prípade aj soľ

Popis prípravy: Pokrájame ďumbier na tenké plátky a dáme do okrúhleho sitka na čaj (tzv. vajíčko alebo tá otváracia guľová sieťka s pružinou), nakrájame mrkvu a reďkovku na plátky, nakrájame huby a dáme spolu variť do vývaru asi 5-10 minút (kým trochu nezmäkne krva a reďkovka). Vyberieme/vyhodíme ďumbier (nebolo by dobré ho tam nechať a zjesť - koledovali by sme si o gastritídu) a sitko vrátime späť s čili-papričkami, pridáme pór a varíme kým pór začne mäknúť, pridáme podľa chuti ocot (bude to asi vyše 3 lyžíc) a ak začne byť príliš štipľavé, vyberieme von čili. Nakoniec - ak treba - dochutíme sójovou omáčkou a soľou.

Buki

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

medulienka pokročilý 10.9.2010 15:48

mňamkový recept vyskúšam, toto je iná varieta tejto polievočky ako tá moja
ešte otázočka: prečo sa zázvor nemá jesť? na zázvorové cukríčky (ako kandizované ovocie nedám dopustiť)

Reagovať na správu

portret

Buki 10.9.2010 21:21

čerstvý ďumbier je zároveň korenie aj liek / s liekmi to netreba preháňať ... čerstvý úžasne vonia, takže človek nevdojak pridá viac / potom okrem dráždenia žalúdočnej sliznice by mohol aj prerážať v chuti - preto radšej radím dať preč (kto má rád a znesie, nech tie voňavé plátky kľudne schrúme - ja už nebudem pokúšať osud)

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.