Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Uchovec bazový »

Ostrokyslá čínska polievka na môj spôsob

Milujem túto polievku... a trvalo mi dosť dlho kým som sa dopracovala k tejto "takmer dokonalej" verzii

Ingrediencie: 400-500 g kuracieho mäsa, 50 g sušených húb - Uchovec bazový (Judášovo ucho), 3-4 ks mrkvy, 2-3 čerstvé chilli papričky (alternatíva 6 sušených), sójová omáčka, soľ, Solčanka (príp. Vegeta či iné zeleninové ochucovadlo), ocot (najlepší je ryžový, ale možno použiť aj vínny, či klasický), Solamyl, 2 vajíčka, voda

Popis prípravy: Ako prvý krok nalámeme huby na malé kúsočky a namočíme ich na hodinu do studenej vody. Zmäknú a zväčšia svoj objem cca 5-násobne.

Dáme variť do hrnca 3 litre vody, kým voda zovrie nakrájame si suroviny na požadované veľkosti: kuracie mäso na rezančeky, mrkvu na pásiky. Ak zoženieme čerstvé chilli papričky – stačia 3 ks, ja som mala sušené, tak som nakrájala 6 kusov na asi 2 mm kolieska aj zo zrniečkami. Keď voda začne vrieť dáme do nej nakrájané mäsko, už "nabobtnané huby, chilli a asi 1 čajovú lyžičku Solčanky. Po 15 minútach pridáme aj pásiky mrkvy a necháme všetko variť ešte asi 5 minút. Kuracie mäso ani huby nepotrebujú veľa času, ani mrkva, obzvlášť keď je nastrúhaná. Začneme dochucovať, čo je podľa mňa najdôležitejšia časť pracovného postupu tejto polievky. Dala som tam asi 0,5 dl octu. Pridala som asi ½ kávovej lyžičky soli, 1 dl sójovej omáčky – mix thajskej svetlej s úžasnou KIKKOMAN. Priebežne som ochutnávala a dochucovala, záleží od požadovanej chuti. Ja som ešte aj ocot trošku priliala - tak zo dve lyžice. (Octu sa pri tejto polievke netreba báť. Až vtedy ho bude dosť, ked máte pocit, že ste ho dali dvakrát viac ako znesiete

Keď som mala pocit, že už to je chuťovo ono, tak som si do cca 1,5 dl studenej vody dala 4 zarovnané polievkové lyžice zemiakového škrobu - Solamyl, poriadne rozmiešala a vliala som to za stáleho miešania do polievky (pozor aby sa nevytvorili hrčky). Solamyl jej dá tú správnu - jemne huspeninovú konzistenciu. Pomiešala som kým zovrelo a polievka bola takmer hotová. Na záver rozbijeme dve vajíčka, v miske ich poriadne rozmiešame a pomaly za stáleho miešania vlievame do polievky. Necháme prevrieť a polievka je hotová. Po naliatí do polievkovej misky povrch posypeme na tenučké krúžky nakrájaným čerstvým pórom a môžeme servírovať.

Eviana

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

jozef1 27.9.2010 09:20

Nemal som uchovca bazoveho,tak som dal lievik trubkovity.Ta polievka bola fantasticka,ale urcite je velmi dobra aj z uchovca ako som Ti uz pisal, skratka super.

Reagovať na správu

portret

Eviana 27.9.2010 10:59

Jozef, ďakujem teraz ja za tip Tebe - vyskúšam ju aj s lievikom. Lievik je naozaj výborná huba, polievka ním len postúpi do vyššieho levelu... dobre si to vymyslel, chválim

Reagovať na správu

portret

gabriela58 4.8.2012 08:44

Tak tuto polievku urcite vuskusam s lievikom, teraz rastie a nikto ho nezbiera.

Reagovať na správu

portret

Ivogrygar 21.9.2013 14:57

Zdravim......Ostro-kysla polievocka je jedna z mojich naj,,,,prvykrat som ju ochutnal v zahranici asi tak 15 rokov dozadu,,a musim povedat ze na sk som este ani zdaleka nejedol polievku ako v zahranici,,tvoj recept vyzera velmi dobre ,,vyskusaj pridat,,,syr Tofu,,,,bambusove vyhonky,bravcove masko na rezanceky nakrajane,,,,a navrch,,mlada cibulka,,,,a stale tam boli aj sampiony+ uchovec,,,ja som sa ti snazil priblizit polievocku ako ju poznam ja,,,,inac si myslim ze si to presne vystihla s solamylom

Reagovať na správu

portret

Brisions 21.11.2014 10:58

Ahojte tento receptik je najlepsi a dakujem za inspiraciu robila som ju z lievika a je vynikajuca.

Reagovať na správu

portret

milando 11.2.2021 16:59

Najlepsi recept na ostrokyslu polievku. Dakujem

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Eva Adamcseková (Eviana)