Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Prášnica/Vatovec »

Krémová polievka z prašiviek

Príbuzným vatovcu, no nepomerne menším druhom húb, je prášnica bradavičnatá (Lycopardon perlatum), ktorou mnohí opovrhujú, lebo jej vnútro starobou práchnatie. Zbierame len mladé pružné plodnice s bielym vnútrom. Pripravujeme ju na spôsob mozočka a nedocenená je aj ako kvalitná polievková huba. Sušíme ju nakrájanú na lístočky na rozdiel od iných húb na prudkom slnku, inak zažltne či zahnedne a stane sa nepožívateľnou.

Ingrediencie: 300 gramov prašivky, cibuľa, tuk, mleté biele korenie, múka polohrubá, kondenzované nesladené mlieko, vajcia, petržlenová vňať

Popis prípravy: Lístočky z 30-tich dekagramov prašiviek dáme podusiť na cibuľu, ktorú sme nadrobno posekanú spenili na troch polievkových lyžiciach tuku. Okoreníme kávovou lyžičkou mletého bieleho korenia, posolíme a chvíľu opekáme.

Potom huby zasypeme kopcovitou lyžicou polohrubej múky, chvíľu miešame a oprážame a nakoniec zalejeme litrom vody. Varíme, kým huby nezmäknú, potom prilejeme plechovičku kondenzovaného nesladeného mlieka.

Po čiastočnom ochladení polievku rozmixujeme na jemný krém. Pridáme doň dve natvrdo uvarené a nadrobno posekané vajcia a viazaničku posekanej petržlenovej vňate.

Ak namiesto kondenzovaného mlieka použijeme obyčajné, rozpustíme v hotovej polievke polievkovú lyžicu masla.

recept Petra Ševčoviča, Ján Majerník, A predsa ...rastú !

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Vladimír Beňadik (serpico) (serpico)