Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Jelenka / Jelenkovec »

Sladkokyslý nálev na jelenku poprehýbanú

Použiť klasický sladkokyslý nálev, ale dať menej octu, pretože jalenka je kyslá huba. Najviac ma teší, že aj po sterilizovaní ostáva huba tvrdá a nie je 'mazľavá'.

Ingrediencie: 1,75 l vody, 0,4 l octu, 10 dkg. cukru a 1 nakladač.

Popis prípravy: Jelenky poumývať vo viacerých vodách, porezať na požadované kúsky. 5 min. obvariť v slanej vode , uložiť do skličok, zaliať nálevom a 7 min. sterilizovať.

Úžasná korenisto-nakyslastá chuť.

Vlado Drozdek

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Aneri pokročilý 4.8.2009 07:39

Ďakujem za recept.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 4.8.2009 09:33

...nie je 7 min. malo ?

Reagovať na správu

portret

voloďa 4.8.2009 12:45

Nie je, pretože huby zalievam horúcim nálevom. Sterilizujem ich vložením do vlažnej vody, a 7 min. rátam od doby varu vody.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 4.8.2009 13:11

...moj postup,
... blansirujem cca 5 minut vo vode osolenej aj s troskou octu (blansirujem- cas, kedy sa huby "varia"-aj ked ich davam do vriacej vody, a vo velkom hrnci, na urcity cas sa prestanu varit), a potom ich nepreplachujem studenou vodou-niekto tak robi, i ked ich dava do nalevu (je samozrejmostou tak urobit pri zamrazovani), a odkvapkane ich plnim do vopred sterilizovanych poharov a vicok a zalievam skoro horucim nalevom, a vkladam do hrnca so skoro horucou vodou a sterilizujem min.45 minut, ... ked huby dusim (vo vlastnej stave, oleji, masti) tak ich opakovane po 48 hodinach este raz sterilizujem cca 45 minut...
takto to robi serpico....

Reagovať na správu

portret

SauceBox 5.8.2009 13:09

1.Dve sterilizácie (alebo v tlakovom hrnci pri 110°C) je potrebné pre konzervy v ktorých nie sú kyseliny. Pridaním octu sa pri nižších teplotách zničia inak odolné mikroorganizmy. Hrášok, fazuľa a aj huby majú minimálny obsah kyselím. Ja pridávam do osolenej vody lyžicu(na 0,7l), alebo kávovú (na 0,3l) octu.
2. Často robím nálev z vody, v ktorej sa huby varili (precedím cez jemný filter,alebo opatrne zlejem). Zaváranina má potom hubovejšiu arómu a chuť.
3. V kyslom prostredí sa menej rozvárajú rastlinné bunky, neviem či to platí o hubách.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 11.8.2009 09:03

suhlasim, vidno ze sa vyznas

Reagovať na správu

portret

voloďa 4.8.2009 13:51

A nie su potom tie huby rozvarené? Ja aj hlivy a podpňovky sterilizujem max.10 min. Robím to takto dlhé roky, a stále je spokojnosť .

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 4.8.2009 14:01

...ano, podpnovky boli, ale uz ich nezavaram, mam hojnost kuriatok a rydzikov, a hlivu konzumujem ususenu praskovu...ale ja mam rad aj trosku "blatove", aj slizke mi nevadia, takze cibule do niektorych poharov davam smelo...

Reagovať na správu

portret

fofino 25.9.2010 16:30

Ak chcete aby zavárane huby neboli slizké a to hlavne podpinky treba dať na spodok flaštičky aspoň tri tenké kolieska mrkvy.Ja to tak robím už roky a pritom dávam aj hojne cibulu a potom vôbec nie su slizké.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 25.9.2010 17:03

...vdaka !
i ja davam koliecka mrkvy, uz moja mamina tak robila, kvoli esteticnosti som myslel, urobil som pohare i s cibulou a mrkvou, i len solo huby, porovnam...

Reagovať na správu

portret

voloďa 4.8.2009 14:34

Ja zaváram hlivy a podpňovky s kapustou. Vadí mi slíz, a tá kapusta ho absorbuje.

Reagovať na správu

portret

voloďa 4.8.2009 14:37

Mám ešte prosbu! Ako spracovať lievik trúbkovitý? Nikdy som ho nezbieral, ale rastie u nás hojne.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 4.8.2009 15:06

...ja ho susim!!!

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 13.8.2009 13:09

Ja ho tiež suším, ale aj som ho zaváral spolu s jelenkami.

Reagovať na správu

portret

voloďa 4.8.2009 15:24

Diky, keď porastú tak vyskúšam!

Reagovať na správu

portret

pruserr2 7.9.2010 23:52

ja sa stale bojím tej jelenky....nepopletiem to? lebo je to huba čo by nemala mat dvojča, alebo sa mylim?

Reagovať na správu

portret

voloďa 8.9.2010 07:56

Dá sa zmýliť s jelenkou ryšavou, ale aj tá je jedlá. K nálevu mám jeden poznatok, nakoľko je huba kyslejšia, dávam troška viacej cukru.

Reagovať na správu

portret

Jejko 8.9.2010 16:04

Prosím priateľov hubárov odpovedať ak má niekto také isté overené generačné skúsenosti s nakladaním uhoriek a hríbov. Starí rodičia, rodičia a ja, už roky
nesterilizujem uhorky ani rôzne hríby. Klasický nálev sa len povarí asi 5 min.
a tým horúcim nálevom sa zalejú uhorky a zatvoria. Nič viac, žiadna sterilizácia.
Samozrejme hríby obvariť v slanej vode, precediť, odkvapkať, naložiť do pohárov a zaliať horúcim nálevom. Spomínané dlhé roky sme nikdy nesterilizovali a nepamätám,že by sa nám niekedy niečo pokazilo alebo stratilo na chuti. Odpadá čas so sterilizáciou,a ten sa dá využiť na ďalší zber.

Reagovať na správu

portret

fogo 8.9.2010 17:57

Nechcel som to napísať prvý, ale ja tiež robím huby vždy bez sterilizácie - povarím cca 5 min v slanej vode, urobím nálev (s pridaním DEKA)a scedené huby zalejem vriacim nálevom, hneď dávam do pohárikov a zavriem. Takto to robím už cca 20 rokov a doteraz som mal len jeden pokazený, asi bol zle umytý, alebo bolo predtým v ňom niečo čo vyvolalo kvasenie. Ešte teraz mám zavarené z roku 2009 (vydržali by aj dlhšie, ale už známi a rodina ma vybrakovali) a sú bez zjavnej vady.

Reagovať na správu

portret

standoban pokročilý 8.9.2010 20:24

Presne tak to robím už desaťročia aj ja.Huby nesterilizujem,iba obvarím cca 15 min.a zalejem horúcim nálevom.A nekazia sa mi.Vydržia od sezóny do novej-možno aj dlhšie,ale vždy sa minú.A ešte k tej Jelenke-dávam dole ostne-nevyzerá to dobre v pohári,keď tam plávajú ako chrobáčiky.Je to troška viac roboty,ale to mi nevadí.

Reagovať na správu

portret

Jejko 9.9.2010 08:11

Ďakujem priatelia hubári./pomenovanie priatelia mi ostalo od 14-rokov, keď som vstúpil do zväzu Slovenských včelárov. Tam sme sa všetci a ostalo to aj doteraz nazývali priatelia-starí, mladí. Som rád, že nie som sám ohľadom sterilizácie hríbov, lebo nedôvera okolia nášho postupu vyvoláva rozpačité pohľady, ktoré vyvracajú všetky knižné aj vedecké poznatky konzervovania uhoriek aj hríbov. Ak sú tieto plody prírody nepoškodené, chemicky citlivo ošetrené/uhorky/ a nevyskytne sa technická chyba/poškodené viečko, zle uzavretý pohár a pod./vydržia aj
niekoľko rokov bez chyby chute a konzistencie. Ľúto mi je kolegyne, ktoré prídu ráno do práce unavené, že museli do neskorej noci sterilizovať desiatky pohárov uhoriek a hríbov a pritom stačí tak málo-veriť osvedčenému postupu a skúsiť pár pohárov obetovať a presvedčiť sa o výsledku o rok.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 9.9.2010 08:18

...5 minút blanšírovania, a nesterilizovanie...nie je to málo tepelnej úpravy napr. na kuriatka ? (ale nielen) ...je dobré, že sa nekazia, ale kvôli stráviteľnosti...

Reagovať na správu

portret

Jejko 9.9.2010 09:47

Pri kuriatkách a iných húževnatejších hubách, zvýšiť blanšírovanie na 10 resp.15 minút. Dosiahne sa tým viac tepelnej úpravy a ak sa jedná o stráviteľnosť ja si myslím, že to bude úplne v poriadku. Treba to len vyskúšať.

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 9.9.2010 11:05

Ja už roky používam svoj postup a doteraz som max. spokojný. Huby, jedno aké, hríby, kozáky, kuriatka, podpňovky, jelenky ..... dám do studenej vody a privediem do varu. Varím ešte cca 5 min. Prepláchnem viackrát v studenej vode, naplním do fliaš a zalejem nálevom, jedno akým. Teplým, studeným, aký mám. Uzatvorené fľaše dám do hrnca, zalejem studenou vodou, privediem do varu a varím ešte asi 5 min. Po vybratí fľaše zakryjem utierkou a nechám pozvoľne vychladnúť.

Reagovať na správu

portret

serpico atlasár 9.9.2010 11:40

Tono, ja blanšírujem huby vsunom do vriacej vody, cca 5 minut, preplachujem sprchou na "plné pecky" (nie až tak, aby roztrhalo hubu), odtiect necham, vsuvam do poharikov a zalievam zvacsa letnym nalevom (pohariky mam v rure, na 100-ke, a víčka prevaram, vyberam tymi kliestami (nie štikačky alebo kombinacky), ale sterilizujem min. 20 minut, a tiez nechavam postupne vychladnut (odlozim hrniec niekde do "nezavadzania", a ked si spomeniem, vyberiem (ladove kryhy este nikdy neboli, ale vekom...prave som si kavu "dorobil"...v hrnceku, v letnej kuchynke, na sporaku, som bol cierne obhorene čudo odlozit, a rychlo s nim "zasit ho", aby ma gazdina do g... rozkroku nenakopala hi ! hi !)
...a este aby som nezabudol, a to ma ide od jedu rozdrapit, pohare z rury vyberam rukavicou, a ak zostane od etikety kusok lepu na pohari, prilepi sa na rukavicu, tak som ho zacal vyberat bez, velkou rychlostou...ruru mam na zemi, tak pokym som ho na stol polozil, a pohar "lepil", rychlo s nim na ucho....tak sa robi pri popaleni, a bolo po robote....prst "pribetonovany" na uchu....teraz to robim vareckou, davam ich na lezato, dierou ku mne (taku polohu mam najradsej", a problem skoro vyrieseny....ale, raz som to uz daval do fora....
...gazdinky, ako ekologicky odstranujete etikety, a hlavne tie zvysky lepu ?...ide ma porazit do takych poharov porciovat!

Reagovať na správu

portret

Tono od Cirochy pokročilý 9.9.2010 12:04

Nič iné nam neostáva len okoštovať tie naše gurmánske zázraky. Práve som tiež dopil toto čierne ehm.. kávu hi, hi, hi, ha, ha, ha

Reagovať na správu

portret

Lukky 17.9.2010 09:35

No toho roku sú jelienky neúrekom,tak už len odskúšať tie recepty

Reagovať na správu

portret

Ivuso 6.10.2010 21:11

mňam , je to fakt vyborné

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.