Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Uchovec bazový »

Mäso dvoch farieb

Jeden z najlepších v čínskej kuchyni. Moja "srdcovka", možno aj preto, že ho zbožňuje moja dcéra a mám ho "vymakaný". Recept je pre 4 osoby.

Ingrediencie: 300 g bravčovej pečienky
300 g bravčového vykosteného karé
1 vajce
50 g kápie
1 cibuľa
1 pór
3 lyžice bravčovej masti /alebo dobrý slnečnicový olej/
50 g máčaných čiernych húb /uchovec bazový/
3 strúčiky cesnaku /môže byť aj viac/
50 g pražených lúpaných mandlí
šálka vývaru /hovädzí alebo slepačí/
3 lyžice vína šao-sing /náhrada 1:1 vermut-biele víno/
4 lyžice sojovej omáčky - slanej /môže byť i viac, ale opatrne - sú rôzne/
1/2 kávovej lyžičky wei-su /glutaman sodný - opatrne, podľa množstva soj. omáčky/
soľ
1 kávová lyžička cukru
červený olej /recept je na webe/
2 čajové lyžičky maizeny /škrobovej múčky/
cca 2 lyžice hladkej múky

Popis prípravy: Toto jedlo nielen chutí, ale i oko si na ňom "zgustne". Dôležitá je príprava surovín, ktorá zaberie najviac času /cca 1 hod./. Samotné varenie trvá už iba
cca 10 min. Preto doporučujem kuchárovi vyzbrojiť sa trpezlivosťou a fľaštičkou dobrého vínka, resp. piva /pri príprave/. A samozrejme dobrým nožom. Dosť dôležitý je wok, ale dá sa nahradiť hlbšou panvicou.

Postup: Do cca 1,5 dcl pohára dáme maizenu, zalejeme studenou vodou, aby vznikla kašička. Pridáme sojovú omáčku, víno, cukor a wei-su. Rozmiešame a odložíme, tzv. nálev.
Bravčovú pečienku /doporučujem predtým uložiť na cca 2 hod. do mrazničky/ nakrájame na jemné plátky - hrúbka cca 1 mm. Dáme do misy a jemne posypeme hladkou múkou, premiešame a necháme odležať.
Bravčové karé /tiež po krátkom pobyte v mrazničke/ nakrájame na tenké plátky, môžu byť tenšie ako pečienka. Dáme do misy, poprášime múkou a premiešame s vajcom. Necháme odležať.
Nakrájame pór na cca 4 cm "špalíky", rozkrojíme po dĺžke a nakrájame na jemné rezance.
Cibuľu prekrojíme po dĺžke na polovice, ktoré pokrájame tiež na jemné rezance.
Kápiu rozpolíme po dĺžke, odzrníme a priečne nakrájame na rezance.
Cesnak nakrájame na jemné plátky.
Máčaný uchovec bazový nakrájame na jemné rezance.
Olúpané mandle orestujeme na oleji a osolíme.

Až teraz nastupuje varenie, čo nám potrvá cca 10 min.
Wok dobre vyhrejeme na šporáku /vždy je lepší elektrický na plný výkon, ako plynový-nemá až takú výhrevnosť/. Keď je wok horúci vložíme do neho masť /olej/, chvíľku počkáme až kým sa z neho nezačne jemne "dymiť". Prídáme bravčové plátky a rýchlo orestujeme /cca 1 min./ miešame, aby sa nám plátky nezlepili. Scedíme a necháme odkvapkať. Teraz rýchlo orestujeme pečienku /môžme dať nový tuk, resp. olej-doporučujem/, pridáme všetky nakrájané suroviny, dobre na prudkom ohni premiešame /zelenina by mala zostať jemne chrumkavá/, pridáme bravčové mäso, premiešame a stlmíme oheň. Vlejeme vývar, nálev a chvíľočku podusíme /cca 1 min./. Dochutíme červeným olejom /ak máte deti - tak radšej až na tanieri, každý podľa chuti/. Naporcujeme a posypeme upraženými mandľami.
Podávame s dobre uvarenou dlhozrnnou ryžou.
Ako prílohu môžem doporučiť kompót, skôr kyslejší /marhule, višne a pod./. Ale mne to chutí najviac samotné.

Prajem "dobrú chuť".

sipovec

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Máčik 10.2.2009 11:27

Tak toto vyskúšam,keď dám dokopy ešte troch,včetne tej odmeny pre trpezlivého kucuhára.Pozor,glutamát sodný/E621/je často alergénom pri "Syndróme čínskej kuchyne"!

Reagovať na správu

portret

sipovec 10.2.2009 16:08

Som rád, že Ťa upútal. Ak nebudeš mať "červený olej", pridaj k zelenine nakrájané chilli papričky podľa chuti. A k Wei-su /glutaman sodný/:
http://www.sme.sk/c/4181303/glutaman-sod...
Viem, že existuje aj viac lekárskych príspevkov a všelijakých odborných článkov, ale tento je asi najzrozumiteľnejší. A tú "odmenu pre kuchára" daj dobre vychladiť! /Smajlík-neviem ho tam vložiť./

Reagovať na správu

portret

bršo 10.2.2009 14:38

dobrú chuť v "", nechceš nás otráviť nejakou vražednou kombináciou ingrediencií . dobrá pripomienka, že zelenina má ostať chrumkavá, na slovensku by ju väčšina ľudí dusila až do mäkka a to je potom o ničom.

Reagovať na správu

portret

sipovec 10.2.2009 17:00

Tie úvodzovky sú tam iba na zdôraznenie dobrej chuti. /Smajlík./ No vidíš, teraz som ich nepoužil.A to množstvo ingredencií - to je vlastne základ Čínskej kuchyne. Nielen "brucho", ale aj "oko" sa musí najesť. Preto je dôležité krájanie surovín /napr. ŤI-S, TING, LI, PCHIEN, KCHUAI, TCHIAO, TUAN a pod./ a ich postupné tepelné spracovanie /napr. TIEN, LIOU, CHUEI atď./.
Slovenská kuchyňa je ovplyvnená maďarskou. Ale dobrý guľáš, je jedno z najlepších jedál /môj názor/. Nechcem to rozpitvávať, varenie a kuchyne "sveta", je tiež môj koníček.
Vyskúšaj ho "neboj-neumreš". /Smajlík/

Reagovať na správu

portret

bršo 10.2.2009 18:47

to s tým rozváraním, v povedzme slovenskej kuchyni máš pravdu, ja som to vyložene myslel tak, že v čínskej je to o ničom, preto aj tá krátka doba prípravy, ale tebe to nemusím vysvetľovať.
recept vyskúšam, ale pečienku niečim nahradím moc ju nemusím.

Reagovať na správu

portret

sipovec 10.2.2009 19:35

Tak to v žiadnom prípade nerob. Skús zmeniť pomer napr. 40 alebo 50 dkg karé a 2O alebo 10 dkg pečienky. Inak to stratí "šmrnc". A tých 10 dkg je už asi "krajnosť".

Reagovať na správu

portret

bršo 11.2.2009 00:08

no čo s tebou, skúsim to.

Reagovať na správu

portret

Máčik 11.2.2009 09:53

Netvrdím,že by bol zdraviu škodlivý,len spôsobuje častejšie alergické reakcie.
Ani v tom článku,vraj nemajú radi glutaman sodný len Slováci,nepíšu pravdu.Už
pred rokmi v Nemecku vyšla štúdia:Pre deti varili špičkoví kuchári,ktorí,ako je známe,podobné"umocňovače chuti"neuznávajú.Generácia detí,vychovaná sieťami fastfood reštaurácií ako i doma používanými obdobami Vegety,nebola schopná vychutnať jedlá z vysokokvalitných surovín,nedochutených "umelo".Iste aj ja mám
doma vegetu,má občas opodstatnenie,ale nemala by sa používať ako-citujem z horeuvedeného článku"Vegeta-fenomén u n i v e r z á l n e j chuti".

Reagovať na správu

portret

sipovec 11.2.2009 17:03

Tak "kvuli va Tebe", nakoľko neznášaš pečienku, som poslal nový recept z Čínskej kuchyne, pod názvom "Stastie" /nejakým nedopatrením mi tam vypadol ˇnad prvým "t"/. Ale už to neviem zmeniť. Objaví sa tam, po "odobrení" Rolanda o cca 1-2 dni.

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 14.2.2009 11:56

skus dat kuraciu pecienku, ta nema taku vyraznu chut ako bravcova dobry recept, zarucene vyskusam

Reagovať na správu

portret

sipovec 11.2.2009 14:25

Marian!
Tento článok som použil iba preto, že na konci je tá tabuľka. /Prečítal som si ich viacej a tiež som o tom polemizoval s mojou manželkou, keď boli deti malé, a následne s mojou staršou dcérou, keď prišli na svet vnučky - tá mi dokonca zakázala používanie Glutamanu, čiže keď prišli na návštevu, nesmel som ho použiť do jedla. Ale uvedom si, priemerná slovenská rodina pravidelne kupuje "šunku" /Pražskú, Debrecínku a pod./, ďalej rôzne druhy salám a pod. Málo rodín si dovolí Prosciutto, a tiež si myslím, že ten Glutaman je aj tam. Lebo už naši rodičia pri rodinných zabíjačkách používali tzv. rýchlosoľ!!! Potom všetky tie "rýchle" pokrmy-polievky, omáčky, predpripravené jedlá a pod.

A len tak pre zaujímavosť, odvážil som na svojej digitálnej váhe 1/2 kávovej lyžičky Glutamanu. Nechcelo sa to vyšplhať ani k 1 gramu.
A v tomto recepte píšem "opatrne", lebo je už obsiahnutý aj v sojovej omáčke. Ak ho niekto nechce použiť, je to "OK".

Reagovať na správu

portret

Máčik 12.2.2009 09:32

Ahoj Paľo,tak som si trochu posurfoval na nete skrz ten glutamát sodný a musím korigovať moju predchádzajúcu správu!Podľa nových výskumov nie je výnimočne alergizujúci ani toxický.Dokonca by ho mohli aj deti do 3 rokov aj tehotné,cez
placentu neprejde.Problém je inde.Napr.ľudské telo obsahuje vraj 2kg glutamátu,
v prírode sa vyskytuje asi vo všetkých plodoch atď.,Japonci ho získávali ešte v 20.stor.z morských rias.Lenže v prírode existuje výlučne L-forma kys.glutamovej
a priemyselne vyrábaná je D-forma,v prírode neexistuje.Je to ako pravo-a ľavotočiva skrutka,vždy je to skrutka,ale rozdielna.A s D-formou si náš organizmus nevie veľa počať,ostáva trčať v tele,teda potravinárska priemysel nás zavádza,keď tvrdí,že synteticky vyrobený je identický s prírodným!
Ďašia lož potravinárskeho priemyslu je znížená potreba soliť pri použití"dochuťovadiel".Soľ-NaCl-,najmä dôležitý ja sodik/Na/.Príjem sodíka by mal každý kotrolovať,priveľa spôsobuje od zvýš.krvného tlaku až po rakovinu kostí kadečo.Ako hlásievalo Radio Jerevan,v podstate je to pravda,ale...- aj glu
sodný obsahuje Na,7:1.Ako som už písal,kto je "sáčkové polievky" je si sám na vine.Napr.2 porcie instanatnej polievky obsahujú 2%NaCl,čo je vraj 4g/!/čistého Na 700mg glutamátu=100mg Na.WHO ako ešte bezpečné denné maximum Na udáva 2400mg.
v "polievke" je 4100mg.
Priznám sa,aj ja mám v kuchyni dochuťovadlo tohoto typu,keď som v čas.tiesni,
šuchnem ho do gulášu namiesto podlievania dobrým bujonom a pod.Do dobrej kuchyne
v podstate nepatrí chemikália,ktorá všetky fajnovosti prehluší,vytlačí prirodzené koreniny,ktoré majú silné antioxydačné a protirakovinné účinky- cesnak,majorán,tymián,basilikum,rozmarín +CO.Iste,v šunkách je iste pridávaný,
veď aj tam platí čas sú bubáky.V talianskom Prosciutto cotto/varená/senza conservativi/bez konz.látok/nebude,to sú talian.potravinové zákony prísne,ale kde to zohnať a kto to zaplatí?Prosciutto crudo,teda "surová"/Parma,San Daniele
atď./musia zrieť veľmi dlho,doba podľa kvality predpísaná a kontrolovaná,tam niet čo urýchľovať.Vysoký obsah glutam.v Parmezáne bude daný tým/dúfam/,že aj mlieko a syry ho obsahujú,je to dlhodobozrejúci veľmi vysušený"koncetrovaný"syr
/aj obsah soli je vysoký,keď ješ hrudky,škrípu kryštáliky po zubami/.Normálne sa nastrúha trocha na cestoviny.Taliani ho aj radi jedia s takým špeciálnym nožíkom oddlabaným z toho kolesa-bochníka,ale to sa zapíja vínom,tak čo sa môže stať.Apropos,nikdy nekupuj P.nastrúhaný v sáčku,to si radšej choď do lesa po piliny.Vždy čerstvo nastrúheť na cestoviny.

Reagovať na správu

portret

sipovec 12.2.2009 15:18

Ahoj Marian!
Vôbec som netušil, že existujú dve formy. Ale Tvoj "elaborát", ma o tom presvedčil. No myslím si, že v dnešnej dobe sa mu aj tak nedá vyhnúť /glutamanu v predávaných potravinách/. Obral som Ťa možno o čas, ale dúfam, že tieto informácie sú užitočné aj pre ostatných návštevníkov týchto stránok.

Reagovať na správu

portret

Máčik 13.2.2009 11:47

Jasné,ako všetko,závisí od množstva.Nie vždy je čas čarovať s prírodnýmí koreninami a nie vždy sú poruke.

Reagovať na správu

portret

mp pokročilý, atlasár, mykológ 23.2.2009 17:44

Vyskúšal som bolo to perfektné určite niekedy zopakujem

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.