Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda-li je rozumné a možné konzumovat houby, které přešel mrazík. Já osobně uchovávám houby mražením a nijak je před tím neupravuji, dávám je do mrazáku očištěné a pokrájené, ale syrové.
Nedělám chybu?

Odpoveď

hybu nerobíte, huby sa môžu mraziť aj surové, aj keď je lepšie ich krátko povariť "blanšírovať" podobne ako zeleninu, lepšie si uchovajú chuť a vôňu. Pokiaľ ide o huby ktoré prešiel mrazík, tak záleží ako dlho boli zmrznuté a aký silný bol mráz. Niektoré huby totiž tolerujú aj silný pokles teplôt a plodnice po rozmrznutí "ožijú" a rastú ďalej. Takéto huby sa dajú konzumovať, ale nie také, ktoré sa už roztekajú.

dr. Ivona Kautmanová, 12. 11. 2004

Ďalšia zodpovedaná otázka >>