Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Milí priatelia, buďte takí láskaví a ak máte k dispozícii kontakt na pestovateľov lívy ustricovej a šampiňónov (veľkoobchod) pošlite mi. Ďalej Vás chcem poprosiť o radu ako bezpečne konzervovať tieto hríby, aby ako súčasť vegetariánskej stravy (údenej klobásky a tlačenky) neohrozovali zdravie zákazníkov v reštauračných zariadeniach a v maloobchodnej sieti. Ako sa hríby správajú - čo do údržnosti - trvanlivosti pri sterilizácii, pasterizácii a vákuovaní (príp. aj s inertným plynom). Prípadne uveďte odbornú literatúru, ktorá sa touto problematikou zaoberá. Veľmi pekne Vám ďfakujem za ochotu a zostávam s pozdravom Mgr. Art. Miroslav Polakovič

Odpoveď

Hlivu pestuje p. jelínek v Dunajskej Lužnej pri Bratislave, firmy Mykoprodukt, pečiarky pestuje p. Kocmunda v Stupave, firma Mykopesta. Pokiaľ ide o konzervovanie, odporúčam v prvom rade preštudovať si hygienické normy týkajúce sa spôsobov konzervovania (potravinový kódex), v ČR vyšlo v posledných rokoch viacero publikácií týkajúcich sa pestovania a spracovania húb, na Slovensku sa zle zháňajú odporúčam skúsiť priamo v kníhkupectvách ČR alebo na Internete, kde sú aj dobré stránky o pestovaní húb a literatúre v češtine.

dr. Ivona Kautmanová, 02. 03. 2004

Ďalšia zodpovedaná otázka >>