Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Dobry den, chcel by som Vas poprosit, ci by ste mohli uverejnit recept na caj a aj tinkturu z trudnikovca pestreho, myslim si, ze by to zaujimalo viac ludi, videl som Vas v relacii na RTVS, ale tam ste to spomenuli len zbezne, dakujem

Odpoveď

Podľa Paula Stametsa autora knihy Mycelium running by mal byť postup asi takýto:
Huby pomelieme, rozdrvíme alebo nalámeme na čo najmenšie kúsky, potom ich zalejeme 70% alkoholom, tak aby sme dosiahli hustotu ako detská výživa a necháme lúhovať 3 týždne aj viac. Potom scedíme, vyžmýkame a vyžmýkanú hmotu zalejeme vodou, asi 2x toľko vody ako je húb a veľmi pomaly varíme niekoľko hodín kým sa polovica vody neodparí. Môžeme huby aj prevariť, nechať vychladnúť a znova dlhšie povariť. Získame tmavý vývar, ktorý zmiešame s alkoholovým výluhom tak, aby výsledný produkt mal aspoň 40% alkoholu, aby sa nekazil. Užívame 1-2 lyžičky denne, maximálne 3 mesiace v kuse, potom si treba dať pár týždňov prestávku.

dr. Ivona Kautmanová, 27. 06. 2022

Ďalšia zodpovedaná otázka >>