Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Dobrý deň,
môžte mi prosím povedať, čo v hubárskej terminológii znamená "nejedlá" huba? Či obsahuje zdraviu škodlivé látky, alebo je to len kvôli chuti či problematickej spracovateľnosti.. Môže nejedlá huba spôsobiť zdravotné problémy? Ďakujem.

Odpoveď

Nejedlá huba je široký pojem, ktorý zahrnuje huby od nechutných, horkých, štipľavých, či smradľavých až po inak chutné huby ale s veľmi tuhou dužinou, ktoré by mohli citlivým osobám spôsobiť tráviace ťažkosti. Veľmi často sa ale tento termín používa aj pre huby, o ktorých jedlosti nič netušíme, napríklad pre maličké druhy, ktoré rozlišujú len odborníci a praktickí hubári ich nezbierajú. Keďže huby obsahujú veľmi zložité látky, ktorých účinok sa niekedy môže prejaviť až po dlhoročnej konzumácii je vždy lepšie sa hubám opísaným ako nejedlé vyhnúť.

dr. Ivona Kautmanová, 08. 08. 2002

Ďalšia zodpovedaná otázka >>