Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Dobry den pani doktorka
Chcel by som sa opytat par veci. Najprv by ma zaujimalo na ake hrube platky odporucate krajat a pri akej teplote je najlepsie susit huby. Niekde som cital okolo 40 stupnov....a v takom pripade je aj nejake casove obmedzenie ..mam na mysli ze ako dlho sa mozu susit a ci sa pri prilis dlhom suseni nejako nemozu poskodit
Druha otazka smeruje na zamrznute plodnice. Nasiel som par dni dozadu krasny trs hlivy...no bol uplne premrznuty, az sa jednotlive klobuky uplne lamali. Je mozne aj taketo plodnice konzumovat? Pripadne zalezi na Tom ci uz bola zamrznuta a znovu rozmrzla? Deju sa v takom pripade v plodnici nejake skodlive procesy?
Dakujem

Ondrej

Odpoveď

Huby je najlepšie sušiť pri teplote do stupňov, plátky hrobé asi 2-3 mm. Dĺžka sušenia nevadí, treba ich sušiť kým nie úplne suché, krehké a lámavé. Pokiaľ ide o hlivu, u nej väčšinou nevadí, že je zmrznutá, ak sú plodnice mladé a inak zdravé. Pozor na staršie plodnice, ktoré v zime vydržia na strome aj niekoľko týždňov. tie už nie sú vhodné na konzumáciu.

dr. Ivona Kautmanová, 15. 01. 2021

Ďalšia zodpovedaná otázka >>