Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Ustnym podanim sa ku mne dostala informacia, ze sa v poslednej dobe vyskytla v mediach informacia o novom poznatku - a sice, ze sa podla najnovsich vyskumov prekazalo, ze ista huba, ktora bola donedavna prezentovana ako vyborna jedla, a to aj podla hubarskych slovnikov a atlasov, posobi nepriaznivo na traviaci trakt, dokonca udajne postupne, ale isto, rozklada zaludocnu stenu a ma karcinogenne ucinky. Zial, nikto z mojho okolia si nevie spomenut na nazov spominanej huby, pretoze to bolo i napriek zavaznosti danej charakteristiky spomenute v mediach len velmi okrajovo. Prosim Vas, vedeli by ste mi podat blizsie informacie na tuto temu ??? Ja a moja rodina sa sezonne doslova 'zivime' hubami uz 25 rokov, tak by sme Vas prosili o spolupracu pri zistovani pre nas tak dolezitych faktov.

Odpoveď

Ťažko povedať, ale mohlo by ísť aj o veľmi skreslenú informáciu o agaricíne obsahnutom v pečiarkach, ktoré sa aj pestujú. O tom sa totiž v médiách v poslených rokoch dosť búrlivo diskutovalo a v niektorých atlasoch sú pečiarky označované za podozrivé a neodporúčajú sa konzumovať. Podľa mojich vedomostí, je však obsah agaricínu, ktorý je skutočne karcinogénny v plodniciach pečiarok taký nízky, že v žiadnom prípade neohrozuje zdravie konzumenta.

dr. Ivona Kautmanová, 02. 08. 2001

Ďalšia zodpovedaná otázka >>