Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

V masážnej doske sa objavilo viacero otázok na problematiku hľuzoviek. Ako je to teda s ich pestovaním a konzumom?

Odpoveď

Hľuzovky sú mykorízne huby, ktoré rastú naviazané na korene listnatých stromov, najmä dubov. Podobne ako dubáky ich teda môžeme pestovať len tak, že pestujeme duby. A to presne ponúka dr.Khanaga v článku, ktorý odporúča Rado. Môžete si uho objednať sadenieku duba, ktorá má na koreňoch naočkovanú kultúru hľuzoviek a po troch rokoch pestovania tohto duba údajne môžete očakávať prvú úrodu (asi 50-100g) hľuzoviek. Každý záhradkár však vie, že ani mrkvu nie je celkom jednoduché vypestovať, čo teda také hľuzovky. Celý tento systém môže fungovať, ale treba vedieť že: v prvom rade musí prospievať strom, na ktorého koreňoch hľuzovky pestujeme. hľuzovky (a napokon ani duby) neprospievajú rovnako dobre na všetkých typoch pôd a vo všetkých nadmorských výškach. Úspech možno očakávať len v teplejších oblastiach a najvhodnejšie sú pôdy s obsahom vápnika. hľuzovky sa zberajú iba v presnom období konzumnej zrelosti, kedy majú svojú preslávenú arómu. Nie je však jednoduché zistiť, ktorá z plodníc ukrytých až 30 cm v zemi je práve v štádiu konzumnej zrelosti. Na tento účel slúžia psy alebo ošípané, ktoré sa dajú vycvičiť tak, že vôňu zrelej plodnice zacítia aj cez hrubú vrstvu pôdy. Aj napriek uvedenému, pokusy s pestovaním hľuzoviek iste stoja za to, vei sa jedná o jednu z najdrahších potravín na svete. U nás sa občas objavia plodničky naložené v olivovom oleji a jedna hľuzovka veľkosti lieskového orieška vyjde na 800 –1000 Sk. A recepty? Hľuzovky sú také vzácne, že sa väčšinou nakladajú do olivového oleja a na dochucovanie pokrmov sa potom používa len ten olej. Pre tých, ktorí však majú hľuzoviek toľko, že neviedia čo s nimi ponúkam recept z knihy Houby jedlé a jim podobné jedovaté od J.Bezdika z roku 1901:Kuřata s lanýži. Recept na lanýžovou paštiku z 1 kg dobrých, pečlivě očištených lanýžú radšej ani neuvádzam.

dr. Ivona Kautmanová, 01. 01. 2001

Ďalšia zodpovedaná otázka >>