Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii

Plávka hlinovožltá,Russula ochroleuca a plávka chrómovožltá,Russula claroflava by to mohla byt ale chut nesuhlasila. Breza bola blizsie ako ihlicnan,suche lupene scernali,tak by som ju skôr za p.chromovozltu.
Reagovať na správu

Nevím, ale přesný popis chuti a vůně je vždy subjektivní a má význam jen orientační, nápomocné...
Reagovať na správu

Gratulujem k prvej tohtoročnej plávke, u mňa jednoznačne Russula claroflava._chrómovožltá farba, rast pod brezou, mierna chuť a začernanie lupeňov a dužiny, ktoré je jasne viditeľné na okraji klobúka /za normálneho vlhkejšieho počasia by bolo intenzívnejšie/...
Jarott, popis máš u detailov v úlovkoch a nie pri tomto obr. v hubách? V popise píšeš - chuť neutrálna, tu v diskusii, že chuť nesedí... R.claroflava je jedlá plávka strednej kvality vždy s miernou, neutrálnou chuťou či nevýraznou chuťou. U plávok je podstatné definovať pri chuti štiplavosť a horkosť, ich intenzitu, či pretrvávanie týchto chuti. Pokiaľ ochutnáš poctivo, tak budeš viac objektívny ako subjektívny, niektoré koštovky budú nezabudnuteľným zážitkom...
Reagovať na správu

Dobre Slavo,budem davat popis aj k celej hube. Dal som ho k rezu,kde vidiet aj makroznaky. Napr.lupatelnost pokozky, Skusil som 2x,raz islo do 1/4 a druhy do polovicky. Spominam chut neutralna z coho mi vyslo,ze nesedi. Atlas spomina pri p.chromovozltej chut trpkastu a Ty miernu. Pri chutnani plavok hladam intenzitu stiplavosti,horkosti a tu ani Lubka necitila nic. Inac obdivujem Tvoje porovnavanie chuti v duzine,lupenoch. Sednutie duziny,to by som musel o tom znaku vediet v lese,po akom case sa asi prejavi? To cernanie lupenov bolo na jednej strane viditelne,tak som ho zychytil ako znak na obrazku FeSO4 som si este nezadovazil.
Reagovať na správu

Chuť u plávok, ak je definovaná ako nevýrazná_tak je to fakt bez chuti, nič necítiš a nevieš prirovnať, ak je mierna tak sa rozumie v zmysle štiplavosti len jemne štiplavo pikatná, trpká, či z iným pocitom chuti - to je, ako Ti napísal Dano subjektívne a tým pádom nie úplne rozhodujúce. Podstatná je štiplavosť a u niektorých plávok horkosť. V popisoch okrem intenzity /znesiteľnosti/ štiplavosti a jej pretrvávania, či straty chuti na nejakú dobu, je dôležité mnohokrát aj to, či sú štiplavé iba lupene, alebo aj dužina /klobúk, hlúbik/. Zároveň je užitočné skúmať a porovnať štiplavosť u mladej plodnice, zdravej zrelej a starej plodnice. Mnohokrát sa stáva, že u typicky stredne štiplavého druhu staršie plodnice, dlhšie pretrvávajúce na stanovišti, zavädnuté či prischnuté sú chuti už len miernej. Pokiaľ nenájdeš aj čerstvo vyrastenú plodnicu, môže byť toto vedúce k zavádzajúcej identifikácii.
Šednutie lupeňov a dužiny plávok z ihličnanov zhruba v rovnakej intenzite sa prejavuje najmä u R.claroflava /pod vtrúsenou brezou/, R.decolorans, R.vinosa a R.consobrina. Pri ideálnych podmienkach rastu je pri otlačení, poranení a v reze zašednutie hlavne od okrajov rezu do 2-5min s postupným miestami až úplným začernením časovo 1-3hod. Tieto druhy prirodzene zašednú aj starobou, intenzita je priamo úmerná obsahu vody v plodniciach... Zaujímavé je, tak ako som to spomenul v niektorom z mojich popisov, že pokiaľ poranenie je spôsobené obžratím slizniakom, tak k tomuto začerneniu /oxidácii/ nedôjde, pretože sliz, ktorý po sebe zanechá slizniak povrch zafixuje...
Reagovať na správu

Slavo,dakujem pekne za vysvetlenie.
Nech zaprsi aby porastli a aby si dozberal este nejake zaujimave druhy a obohatil herbar,Ti praje Pezinok. 
Reagovať na správu

To ses teda snažil, krásná
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Jaro .
Kvalita:
Jedlá huba
Čas a miesto:
26. 05. 2012, Záhorská nížina,Stávky
Popis:
Pod dubom,z jednej strany brezina a z druhej hloh s borovicou.
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Identifikoval slavo sp.,Daniel Kvasnička
Exsikát neexistuje
OBR 323217 Hlubik 55mm,klobuk 45mm,vôna mierne hubova,chut neutralna,necitil som stiplavost,horkost. Po uschnuti lupene trocha scernali,hlubik nie.
Ďalšie informácie:
ID: 323218; Zverejnené: 27. 05. 2012
Zaradené:
Užitočné linky:
Ďalšie fotografie