baza čierna
Sambucus nigra L.
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Kvalita:
Bežný druh
Čas a miesto:
09. 05. 2011, BA - Vajnory - vinohrady
Popis:
Ker bazy čiernej je u nás veľmi rozšírený. Rasstie v presvetlených lesoch, pri plotoch, na rúbaniskách, vo vinohradoch. Vo fytoterapii sa využívajú kvety, listy , kôra a plody. Z kvetov sa pripravuje veľmi účinný čaj proti prechladnutiu,podporuje potenie, infekčným ochoreniam, zápalom pľúc a priedušiek. Priaznivo ovpyvňuje aj metabolizmus, pomáha pri kožných ochoreniach, vysokom krvnom tlaku a dne. Výborný a liečivý je aj džem z bobúľ bazy, ktorý je ale potrebné dlhšie povariť, aby sa neutralizovali niektoré toxické látky. Ja využívam bazu na rôzne účely. Zápar z kvetov - na pleť, prípravu čaju, robím z nej bazový sirup, ktorý je znamenitý, kvety vyprážam ako rezne - odporúčam vyskúšať - kolegyne nechápali , ďalej bazovú malinovku, džem z plodov a plody ešte suším na zimu. Návod na prípravu sirupu : Asi 1kg kvetov očistím od veľkých stopiek, umyjem, dám do väčšieho hrnca, pridám asi 3 na kolieska nakrájané citróny a pridám 6 litrov studenej vody. Nechám lúhovať 12 hodín. Potom precedím,poriadne kvety a citró vyžmýkam, pridám cukor - na liter šťavy 1kg cukru,3PL kyseliny citrónovej a poriadne premiešam. Nechám stáť ďalších 12 hodín. Občas premiešam. Potom v troške sirupu rozmiešam prípravok proti kvaseniu/ kys.ascorbovu/ a vlejem do siru a premiešam. Naplním do sklenených fliaš - môžu byť aj zaváracie poháre a uskladním na tmavom a chladnom mieste. Vydrží veľmi dlho - pokiaľ sa ovšem nevypije. Je naozaj výborný A keďže už baza kvitne, teraz je ten najlepší čas na jej využitie.
Identifikácia:
Identifikoval Iveta Vašičková (virtue205)
Exsikát neexistuje
Ďalšie informácie:
ID: 265178; Zverejnené: 12. 05. 2011