Úvodná stránka » Atlas húb » Atlas húb - Zoznam »

chriapač brvitý

Helvella macropus (Pers.) P. Karst.
stopečka pýřitá

Nejedlá huba
Výskyt: V. - X.

Klobúk/Plodnica:

Kalichovitá, štíhla

Plodná časť:

Tmavosivo-hnedastý, matný, zvonka sivý, ale bledší ako hyménium, v mladosti výrazne zrnitý so zväzkami odstávajúcich vláken povrchovej vrstvy apotécia pol.:014/61a, v dospelosti zrnitý, pol.: 014/61.
Priemer 1,5 až 2,5 cm

Hlúbik:

Valcovitý sivý, podobne ako vonkajší (dolný) povrch apotécia, alebo bledší. Dĺžka 4 - 6 cm, priemer 3-4,5 mm.

Dužina:

tenká, bledosivá, so plesňovo zemitým pachom.

Výtrusný prach:

belavý

Mikroznaky:

Výtrusy člnkovité, s tromi guľôčkami z ktorých jedna väčšia je v strede výtrusu a dve bližšie k pólom menšie. Rozmer výtrusu je 22-25 / 10-12 mi.m.
Parafýzy sú valcovité priame, k vrcholu zhrubnuté.

Význam:

Smrekové, hlavne však listnaté lesy, na zemi.

Podobné druhy:

Helvella villosa, Helvella cupuliformis

Identifikovateľnosť::

Huba je identifikovateľná len podľa mikroskopických znakov (je nutné mikroskopovanie).

Synonymum:

Macropodia macropus (Pers.ex S.F.Gray) Fuck.; Cyathipodia macropus (Pers.ex S.F.Gray) Dennis

Autor popisu:

Hlavná úprava: Ing. Vincent Kabát (25. 08. 2014)
Zmeny vykonali: Paľo ° (04. 01. 2012), Ing. Milan Zelenay (24. 03. 2006), Mgr. Roland Baranovič (20. 11. 2005)

Fotografie z galérií užívateľov ({{countOfImagesTotal}})

Aktuálne nemáme žiadne fotografie tohoto druhu.






Ext. zdroje

Aktuálne nie sú známe žiadne externé zdroje.


Mapa rozšírenia

mapa rozsirenia