Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hadovka »

Pečená hadovka v žemli

Kto raz skúsil, ako chutí takto upravená hadovka nezabudne ju
zbierať, kedykoľvek sa naskytne príležitosť.

Ingrediencie: Hadovka,pokiaľ je v stave vajíčka. 2 hadovky,3 lyžice oleja,žemle,strúhanka,muškátový orech,piepor,soľ.

Popis prípravy: Z húb odstránime povrchový obal, pričom ušetríme huspeninovú vrstvu.Potom hubu pokrájame na rezne,pridáme korenie /soľ,piepor,muškát/,zabalíme na oboch stranách do strúhanky a pečieme v oleji.

Viliam.NZ, Opísané z časopisu "Huby v kuchyni", autori Pulec ,Smotlacha vydané v roku 1962 v Bratislave

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

jarmila mykológ, atlasár 23.9.2005 00:00

keď ušetrím huspeninovú vrstvu, tak na čo mi bude?

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 26.9.2005 00:00

Janko Červenka mi prezradil, že podľa posledných výskumov a prieskumov sa v hadovkách vajíčkovitého štádia nachádza akýsi jedovatý sajrajt. Takže nejesť! V 1962 roku sa o tom nevedelo a ani sa na to asi kolektívne neumieralo......

Reagovať na správu

portret

kerdu 3.10.2005 00:00

Hadovka v štádiu vajíčka je chutná, ale bolo by fajn, keby sa viac publikovali nové poznatky o škodlivosti konzumácie, pretože poznám veľa hubárov, ktorí si túto hubu s obľubou pripravujú. Snáď by pán Červenka mohol čosi poslať na túto stránku. Ozaj, a o čom je tá huspenina ?

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 4.10.2005 00:00

Odvolávam sa na zdroj - L. Hagara - Huby - dvojníky.

Reagovať na správu

portret

morak 9.10.2005 00:00

Pred rokmi som skúšal recepty s hadovkami, no výsledok bol vždy katastrofálny aj keď som postupoval presne podľa receptúry. Vôňa a chut skôr pripomínala vyprážaný prášok na pranie ako huby, a to nie som fajnový. Hadovka podľa mňa na tanier nepatrí!

Reagovať na správu

portret

zabina 9.10.2007 23:57

Oj, dnes som tie hadie vajíčka fotila, ale do pusy by som ich nedala ani za nič :o) nevyzerajú jedlo

Reagovať na správu

portret

Amanita 10.10.2007 19:46

tiež by ma zaujímalo, či sú nejaké nové vedecké poznatky ohľadom škodlivosti, pretože recept, ktorý som poskytla, pochádza z dôb dávno minulých a vtedy bola naopak vyhľadávaná pre svoje účinky obyvateľmi Prešporka, navštevujúcich uličky v okolí Vydrice... čiže tu asi nešlo tak veľmi o chutnosť :-o)

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 11.10.2007 20:16

Takže tá potrava spôsobovala stratu súdnosti? :-o))))

Reagovať na správu

portret

Máčik 12.10.2007 10:43

Ked sú v hre sexuálne hormony treba s touto eventualitou počítať temer vždy! Hadovky produkujú pheromony-sexuálne lákacie látky(nem.Sexuallockstoff),ktoré sú neodolatelné pre muchy,hovniválov atd.Cieľ je rozširovanie spor týmito.Kedže pheromony zvieracie a ľudské sú si podobné,bolo by to vysvetlenie na popísaný
účinok ako afrodisiakum.Ze sa ľudstvo k tomuto poznatku akosi empiricky dopracovalo chápem,ale ako huba vedela,čím lákať neodolateľne k sebe cieľovú skupinu hmyzu??Vedcom sa to podarilo zistiť až v 2.polovici 20.storočia,tak nás
predbehla o nejakých pár milionov rokov.
I ked by mi tento účinok nebol proti srsti a podľa niektorích chutí hadovka
ako opražené zemiaky,resp.horkasté buráky,neviem si ich konzumáciu predstaviť. Ked by som aj dokázal čuchový faktor v dospelosti zabudnúť,vzhľadovo-pardon- pripomína plodnica biologicky zhmotnený sen každého exhibicionistu.
V nemeckej literature sa tvrdí,že plodnica očividne rastie-2 mm za minútu?

Reagovať na správu

portret

Máčik 12.10.2007 12:02

Chemicky ide o Phenylacetaldehyd,resp.Phenylcrotonaldehyd.Tie sú zodpovedné
za omamné vône hadovky.Nakoľko sú prítomné už vo "vajíčku" neviem.Nakoľko sú
nebezpečné neviem,lebo chémia-biochémia nepatrila medzi moje obľúbené.Ale slovko
Phenylaldehyd dáko nezvyšuje môj apetít na túto pochúťku.

Reagovať na správu

portret

Tchert atlasár 12.10.2007 18:29

Vidíš, vidíš Máčik! Keby si sa bol lepšie učil, mohol si teraz jazdiť v Slovnafte na cisterne....

Reagovať na správu

portret

Máčik 17.10.2007 15:39

Do Slovnaftu /aj/som zažiadal pred 30 rokmi o prijatie na pozíciu pomocného robotníka.Nezobrali ma.Iste by som sa bol vypracoval,nuž čo narobím,karma.A propos
Zitný Ostrov,nevieš náhodou ako to vyzerá so zimnou hubačkou v tých končinách?Tak
som si spomenul na, po každej stránke úspešné, "Novoročné hubozbery" vo vetrolamoch okolo Samorína v 70-tych rokoch.Brali sme to ako príjemnú náplasť na
duševné rany spôsobené nemožnosťou zúčastniť sa Silvestrovského maratonu...

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.