Kto raz skúsil, ako chutí takto upravená hadovka nezabudne ju
zbierať, kedykoľvek sa naskytne príležitosť.
Ingrediencie: Hadovka,pokiaľ je v stave vajíčka. 2 hadovky,3 lyžice oleja,žemle,strúhanka,muškátový orech,piepor,soľ.
Popis prípravy: Z húb odstránime povrchový obal, pričom ušetríme huspeninovú vrstvu.Potom hubu pokrájame na rezne,pridáme korenie /soľ,piepor,muškát/,zabalíme na oboch stranách do strúhanky a pečieme v oleji.
Viliam.NZ, Opísané z časopisu "Huby v kuchyni", autori Pulec ,Smotlacha vydané v roku 1962 v Bratislave
Diskusia k receptu
keď ušetrím huspeninovú vrstvu, tak na čo mi bude?
Reagovať na správu
Janko Červenka mi prezradil, že podľa posledných výskumov a prieskumov sa v hadovkách vajíčkovitého štádia nachádza akýsi jedovatý sajrajt. Takže nejesť! V 1962 roku sa o tom nevedelo a ani sa na to asi kolektívne neumieralo......
Reagovať na správu
Hadovka v štádiu vajíčka je chutná, ale bolo by fajn, keby sa viac publikovali nové poznatky o škodlivosti konzumácie, pretože poznám veľa hubárov, ktorí si túto hubu s obľubou pripravujú. Snáď by pán Červenka mohol čosi poslať na túto stránku. Ozaj, a o čom je tá huspenina ?
Reagovať na správu
Odvolávam sa na zdroj - L. Hagara - Huby - dvojníky.
Reagovať na správu
Pred rokmi som skúšal recepty s hadovkami, no výsledok bol vždy katastrofálny aj keď som postupoval presne podľa receptúry. Vôňa a chut skôr pripomínala vyprážaný prášok na pranie ako huby, a to nie som fajnový. Hadovka podľa mňa na tanier nepatrí!
Reagovať na správu
Oj, dnes som tie hadie vajíčka fotila, ale do pusy by som ich nedala ani za nič :o) nevyzerajú jedlo
Reagovať na správu
tiež by ma zaujímalo, či sú nejaké nové vedecké poznatky ohľadom škodlivosti, pretože recept, ktorý som poskytla, pochádza z dôb dávno minulých a vtedy bola naopak vyhľadávaná pre svoje účinky obyvateľmi Prešporka, navštevujúcich uličky v okolí Vydrice... čiže tu asi nešlo tak veľmi o chutnosť :-o)
Reagovať na správu
Ked sú v hre sexuálne hormony treba s touto eventualitou počítať temer vždy! Hadovky produkujú pheromony-sexuálne lákacie látky(nem.Sexuallockstoff),ktoré sú neodolatelné pre muchy,hovniválov atd.Cieľ je rozširovanie spor týmito.Kedže pheromony zvieracie a ľudské sú si podobné,bolo by to vysvetlenie na popísaný
účinok ako afrodisiakum.Ze sa ľudstvo k tomuto poznatku akosi empiricky dopracovalo chápem,ale ako huba vedela,čím lákať neodolateľne k sebe cieľovú skupinu hmyzu??Vedcom sa to podarilo zistiť až v 2.polovici 20.storočia,tak nás
predbehla o nejakých pár milionov rokov.
I ked by mi tento účinok nebol proti srsti a podľa niektorích chutí hadovka
ako opražené zemiaky,resp.horkasté buráky,neviem si ich konzumáciu predstaviť. Ked by som aj dokázal čuchový faktor v dospelosti zabudnúť,vzhľadovo-pardon- pripomína plodnica biologicky zhmotnený sen každého exhibicionistu.
V nemeckej literature sa tvrdí,že plodnica očividne rastie-2 mm za minútu?
Reagovať na správu
Chemicky ide o Phenylacetaldehyd,resp.Phenylcrotonaldehyd.Tie sú zodpovedné
za omamné vône hadovky.Nakoľko sú prítomné už vo "vajíčku" neviem.Nakoľko sú
nebezpečné neviem,lebo chémia-biochémia nepatrila medzi moje obľúbené.Ale slovko
Phenylaldehyd dáko nezvyšuje môj apetít na túto pochúťku.
Reagovať na správu
Vidíš, vidíš Máčik! Keby si sa bol lepšie učil, mohol si teraz jazdiť v Slovnafte na cisterne....
Reagovať na správu
Do Slovnaftu /aj/som zažiadal pred 30 rokmi o prijatie na pozíciu pomocného robotníka.Nezobrali ma.Iste by som sa bol vypracoval,nuž čo narobím,karma.A propos
Zitný Ostrov,nevieš náhodou ako to vyzerá so zimnou hubačkou v tých končinách?Tak
som si spomenul na, po každej stránke úspešné, "Novoročné hubozbery" vo vetrolamoch okolo Samorína v 70-tych rokoch.Brali sme to ako príjemnú náplasť na
duševné rany spôsobené nemožnosťou zúčastniť sa Silvestrovského maratonu...
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.