Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Hubová omáčka

Konečne som sa dostal k zdedenej "Szegedskej kuchárskej knihe" z r.1907, 8.prepracované vydanie, írta Rézi néni. Veľa hubových receptov som nenašiel,zjavne bol v tej dobe iný vzťah k hubám.Tento som sa snažil preložiť doslovne,aj so záverom. Ináč,ak by bol záujem,môžem preložiť aj recepty na plnené lastovičky, pečené sovy a iné delikatesy.

Ingrediencie: 6-7 pekných húb (bez bližšieho popisu), nadrobno posekaná petržlenová vňať, lyžička múky, vývar, sladká smotana, soľ

Popis prípravy: 6 alebo 7 pekných húb ošúp,očisti ich ich vnútro /?/ a viac krát umy, aby sa zbavili piesku. Pokrájaj na tenké plátky. V masti podus nadrobno posekanú petrž. vňať, pridaj huby, podus. Zahusti lyžicou múky, trochu podus, podlej horúcim vývarom, pridaj smotanu a soľ.

A včuľ pozor!.
Z opatrnosti,kým omáčka vrie,pridaj striebornú lyžicu na niekoľko minút. Keď zčerná,sú huby jedovaté a treba ich odstrániť. (pozn. redaktora: toto je povera, ktorá sa vôbec nezakladá na pravde)

Máčik

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Máčik 2.10.2008 16:13

Chcel som len naznačiť,že v tej dobe-100 a viac rokov,ide o 8.vydanie-sa ani nesnažili popísať,aký druh huby použiť a podľa popisu čistenia sa nezdá,že by autorka bola podobnú činnosť už vykonávala.A tá povera sa ako dôkaz ľudskej blbosti prepisovala určite z knihy do knihy a straší až dodnes.A tak má Rézi
néni zrejme na svedomí viac otráv ako Lucretia Borgia.

Reagovať na správu

portret

bin666 3.10.2008 08:43

pocul som o tej povere,ale myslel som si,ze ludia tomu verili mozno este v 18.tom storoci a nie zaciatkom 20. storocia.sice kolko mohlo byt vtedy mykologov a atlasov?

Reagovať na správu

portret

Máčik 3.10.2008 17:37

Atlasov asi pre verejnosť veľa nebolo.Aj v iných-aj lekárskych-knihách sa opisovali blbosti z knihy do knihy.Ktohovie,ako táto "povera" vznikla?

Reagovať na správu

portret

Bohussv 8.10.2008 14:40

Ja si myslím, že v 21. storočí sa nájdu nielen povery, ale treba to nazvať horším výrazom. Ja sam si myslím, koľko druhov húb poznám, ale keď pozerám stránky tohto vebu, tak sa cítím "takhle malinkej". Napriek tomu jem aj muchotrávky červenkasté a iné podivné húby. Sám však ostávam v šoku, keď som v sezóne 2007 stretol v lese dve ženy, ktoré našli také huby, o ktorých som si nevedel predstaviť ani základné zaradenie. Boli to lupeňovité huby, snaď nejaké čirúvky. Tieto ženy sa ma pýtali, ž či sú to hríby /brezové/ a či ich možu zjesť.Myslím si, že veľa ludí blbne a má pri tom štastie, že to prežije.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.