Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

Huby s krupicou

Tradičný jednoduchý recept, ktorý ale nie je ľahko poriadne uvariť - chce to dobrý odhad a možno aj trochu pokusov/omylov.

Ingrediencie: Huby (tak za misku), masť/olej, 10-12 lyžíc hrubej krupice (alebo kuskus , soľ, prípadne mletá paprika

Popis prípravy: Huby nakrájame na kúsky, dáme dusiť na olej alebo masť. Podľa chuti posolíme. Dusíme do štádia, keď je šťava skoro celkom vydusená - môže ostať slabá vrstva na dne (aby malo čo vsiaknuť do krupice - ak chceme dusiť dlhšie a vychádzalo by to príliš suché, treba podliať). Odstavíme (v tomto štádiu môžeme po vychladnutí zamraziť ako polotovar).

Samotná finta receptu: v inej nádobe za stáleho miešania opražíme hrubú krupicu na masti/oleji (alebo aj nasucho) - len zľahka, aby začala meniť farbu (najlepšie v liatinovej nádobe - kvôli záverečnému "dunstovaniu"). Pridáme podusené (resp. rozmrazené) huby aj so šťavou a dôkladne vareškou miešame/sekáme, aby sa hubová masa podelila na kúsky - kúsky sa majú pekne rovnomerne obaliť krupicou. Odstavíme z ohňa. Ak chceme s paprikou, môžeme ju zamiešať chvíľu po odstavení (aby sa zbytočne nepripaľovala a nezhorkla). Prikryjeme a necháme ešte niekoľko minút pariť (dunstovať .

Výslednom majú byť šťavnaté kúsky húb obalené akurátne napučanou krupicou (ani príliš suchou, ani kašovitým maglajzom).

Ako príloha sa hodia kyslé uhorky, kápia, čerstvý šalát s vinegretou, alebo aj kyslé mlieko

Buki

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Amandi pokročilý 24.9.2007 10:33

Je to vynikajúci recept, mne dokonca chutí viac ako huby z vajcom, lebo po nich mi býva často ťažko.
Ak dovolíš, doplním, ako to robím ja:
Huby pripravím klasicky podusením na cibuli. V druhej nádobe opražím do ružova krupicu na sucho. Keď je krupica dostatočne opražená, tzn, že začína mať svetlunko hnedý nádych,pridám mleté čierne korenie a zalejem ju vriacou vodou, do ktorej som pridala vegetu. Vodu tam ale vlievam po troške, zamiešam, znova voda.... Tú konzistenciu je treba odhadnúť. Krupica sa "zgrčí" do jednej neforemnej gule, ale netreba sa zľaknúť. V tomto štádiu ju trochu "rozbijem" vareškou a pridám na oleji opražené huby s cibuľou. Nakoniec vidličkou rozmiešam celú zmes krupice a hríbov tak, aby som získala sypkú hmotu s hríbami.
Zakryjem pokrievkou a ešte chvíľočku dusím.
P.S. práve som sa dozvedela od kamarátky, že ona tam dáva aj cesnak... Hm, zaujímavé!?

Reagovať na správu

portret

Buki 30.1.2011 15:23

Práve dnes ráno (treba pomaly minúť zásoby z mrazničky) som si uvedomil jeden fakt, ktorý možno pomôže namiešať tú správnu vlhkosť: po rozsekaní/rozmiešaní hubovej masy v krupici (a prípadných korekciách) má byť konzistencia asi taká, akú má správne vlhký piesok na detskom pieskovisku (taký, z ktorého sa dajú robiť formičkami "koláčiky") ... potom už stačí len zakryť a nechať chvíľu pariť (to parenie funguje lepšie v hrubostenných hrncoch resp. panviciach - napr. liatinových)

Reagovať na správu

portret

Buki 24.9.2007 11:10

Na tento recept ma naviedla moja žena - robievala to jej stará mama - časom som sa vypracoval do takého štádia "know-how", že u nás je tento recept výlučne v mojej kompetencii
Vlhčenie krupice je kritickým bodom. Krupica by nemala škrípať medzi zubami / nemalo by dôjsť ku zlepeniu zrniek krupice do hrčiek a tobôž nie ku vzniku mazľavej tuhej kaše (teda, ku riadenému zlepeniu do drobných hrčiek by aj mohlo dôjsť - tak sa ručne pripravuje polotovar na kuskus).
Ideál je, keď sú jednotlivé zrnká oddelené, napučané (už pri počiatočnom pražení krupice by malo byť zreteľné mierne zväčšenie objemu), mierne vlhké a rovnomerne obaľujú kúsky húb. Preto ja po počiatočnej sérii pokusov/omylov radšej nezvlhčujem krupicu osobitne (v hubách je dosť vlhkosti - mohli by to pokaziť), ale nechávam pri "dunstovaní" v pokoji vsiaknuť šťavu z hubovej masy (kúsky sú vlhké, zrnká krupice sa na ne pekne nalepia).
Mne to takýmto spôsobom vychádza približne 2 1/2 lyžice krupice na 1 lyžicu hubovej masy. Samozrejme - ak preženiem množstvo krupice, tak veľmi opatrne pokropím vodou / ak by hrozil maglajz, prisypem krupicu. Krupica by mala byť hrubá - ide o veľkosť zrniek.

Inak, staré matere tak zvykli robiť aj zemiaky (na slano) alebo rezance (na sladko - poliate maslom, pocukrované, na boku ako ozdoba trochu lekváru - mňam).

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 24.9.2007 14:32

Veru, súhlasím!

Reagovať na správu

portret

ivetatom pokročilý 27.12.2010 08:14

Krupicové rezance na sladko som u babky milovala, keď som k nej mala pricestovať, vždy ma čakal plný vajlínek. Huby s krupicou sme mávali tiež, len mne nechutilo, že sa to robilo so sušených húb. S bezlepkovou krupicou sa to už uvariť nedá.

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.