Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Dobry den,
Mam na Vas otazku ohladne neziaducich ucinkov po konzumacii lievika trubkoviteho. Vsade sa uvadza aky je chutny a jedly. Mozem potvrdit ze prazenica s neho bola fakt vynikajuca, ale nasledne som mal cudny pocit ktory sa tazko popisuje, akoby som bol pripity alebo akoby som mal spomalene reakcie. Nasledne ma dost smadilo. Preslo to po nejakej hodine. Este jeden raz sme skusili dat trochu pod maso a citil som to iste ale bolo to kratsie a menej intenzivne. Nasledne vsetky nasusene lieviky putovali do kosa.
Co je ale zvlastne je ze som tie priznaky mal len ja a inym nic nebolo. Bola to nejaka forma priotravenia? Hrib bol urcite lievik trubkovity.

Dakujem

Odpoveď

Este som sa nestretla s tym, ze by mal niekto problemy po konzumacii lievikov. Dokonca sa pouzivaju v cinskej kuchyni ako nahrada za uchovec bazovy a vtedy sa upravuju tepelne len velmi kratko a nevadi to. Ale moze byt, ze prave vam zaskodia, kvoli nejakym metabolickym odlisnostiam, ktore ma kazdy clovek. Tak ich radsej v buducnosti nekonzumujte.

dr. Ivona Kautmanová, 01. 12. 2015

Ďalšia zodpovedaná otázka >>