Úvodná stránka » Diskusné fóra » Diskusie o hubách »

NAJCHUTNEJSIA HUBA


portret

ELV1S (admirator fungis) 12.3.2008 22:30

KTORU HUBU POVAZUJETE ZA NAJCHUTNEJSIU NA KONZUM???

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 12.3.2008 22:46

ja osobne na polievku hribiky (aj do kapustnice - ale tam susene), pod masko peciarky, na pecenie plavky, na vyprazanie bedle, do octu rydziky prave, pod vajicka alebo na pizzu masliaky... ale z casu na cas sa aj tieto chute menia

Reagovať na správu

portret

Henrieta 12.3.2008 23:05

Milustek, uplne suhlasim a este dodam.....pod masko hriby zrnitohlubikove a na paprikas kuriatka

Reagovať na správu

portret

IgorK atlasár 12.3.2008 22:50

najchutnejsia huba je ta zavreta. :o)))
teraz vazne, to sa neda jednoznacne povedat, pretoze na rozne jedla pouzivam rozne huby a tie jedla mam rad rovnako.

Reagovať na správu

portret

IgorK atlasár 13.3.2008 15:11

keby som uz predsa mal len nejaku vybrat, tak asi potom majovku. v zeleninovej polievke je nezabudnutelna.

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 13.3.2008 15:32

suhlasim s tebou, tiez pouzivam na rozne jedla rozne huby a mam ich rovnako rada....no najradsej mam predsa len paprikas z kuriatok a zavarane kuriatka v sladkokyslom naleve

Reagovať na správu

portret

mino31 správca galérií, botanik, atlasár 12.3.2008 22:50

asi mam divne chute, ale najradsej mam bielohluzovku a rydziky aj sampinony bedle a hriby nie su zle

Reagovať na správu

portret

gaspi pokročilý 13.3.2008 20:14

no neviem ci mas divne chute lebo ja huby nejem! hups to som sem asi nemal pisat :D:D:D:D:D

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 12.3.2008 23:04

Amanita rubescens.

Mňa by však viac zaujímalo, akú hubu považuje za najchutnejšiu Fredegar.

Reagovať na správu

portret

mino31 správca galérií, botanik, atlasár 12.3.2008 23:26

podla mna [93007] rudá je rudá...

Reagovať na správu

portret

dedabobr pokročilý 12.3.2008 23:52

U mě to vyhrává Pašupinovka obyčajná-Sluka svrasklá (když roste) a Muchotrávka červenkastá(nemá název po :Červenka-100? :D)-Můchomůrka růžovka.

Reagovať na správu

portret

Fredegar8 13.3.2008 22:07

Pavučinovec plavooranžový a muchomůrka jedna, teď nevim přesně název, to jsou ty nejchutnější.

Reagovať na správu

portret

extremica atlasár 13.3.2008 07:00

trúdnik klobúčkatý OBR 85847

Reagovať na správu

portret

Máčik 13.3.2008 07:23

Jednoznačne Muchotrávka cisárska,delikátna "hubová"chuť+trocha parfumu ale z raja.
Aby neboli nedorozumenia,bolo to Anno Domini,keď ešte nebola chránená.

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 13.3.2008 08:29

Marián, čo k tomu dodať... Inak, asi pred pol rokom som navrhol Rolovi, že keď sa náhodou bude nudiť, tak nech na stránkach spraví takúto anketu s bodovým hodnotením. 8-)

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.3.2008 11:24

Bolo by,Vlado,zaujímavé zistiť top ten obľúbených druhov.I keď je problém úpravy tej-ktorej huby,ktorá ovlivňuje jej chuť,napr.kuriatka sú bez konkurencie ako paprikášik,bedľa len panírovaná,teda nie práve univerzálne použiteľné...Tak si myslím,že niet nad mladé chrumkavé Bol.edulis+Co,keby nebolo líštičiek,dali by sa dokonca i surové ako carpaccio.

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 14.3.2008 12:53

Presne tak, v takom posúdení vždy veľa individuálneho z toho-ktorého človeka...

Reagovať na správu

portret

Rado mykológ, atlasár 13.3.2008 07:42

Pripájam sa amanite rubescens, v tesnom závese sú smrčky a smrčkovce.

Reagovať na správu

portret

Vlado B. atlasár 13.3.2008 09:54

Ja mám najradšej vatovec obrovský pripravený ako rezeň.

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 14.3.2008 08:19

Tak toto je skvelé, zvlášť teraz v zimnom období, keď si teda jeden zamrazí... 8-)

Reagovať na správu

portret

medard.sp 13.3.2008 10:25

Na polievku baraniu hlavu, na hubový tatársky biftek klobúčiky mladých kozákov(najlepšie žltooranžový), na vyprážanie bedle a v jeseni aj pôvabnicu fialovú.

Reagovať na správu

portret

miroperniš 13.3.2008 10:59

Mááááááájovky!!!!! Mnamky,chrumky.....

Reagovať na správu

portret

cilko mykológ, atlasár 13.3.2008 11:18

Vysmážané bedle, rýdzik-surovička a čipsy z plávok.

Reagovať na správu

portret

viliam27 atlasár, mykológ, správca galérií 13.3.2008 12:18

..a čipsy do plaviek..

Reagovať na správu

portret

Ešli atlasár, mykológ 13.3.2008 13:53

Tí čo prežili tvrdia, že Amanita phalloides

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 13.3.2008 15:57

U mě vyhrává jednoznačně ryzec syrovinka a holubinka nazelenalá, jen tak opečené a posolené. Jinak upřednostňuji lupenaté houby např. ryzce, holubinky, muchomůrky růžovky a bedly vysoké. Do polívek nejraději penízovku sametonohou a opeňku měnlivou. Moc mi chutná i choroš oříš, kotrč kadeřavý, bělolanýž obecný a vatovec obrovský. Výborné jsou i kačenky a smrže. Hřibovité houby moc nesbírám a taky mě moc nenadchla čirůvka fialová...ale každý máme jiné chuťe...a když je hlad i řízek nebo klobáska se hodí...

Reagovať na správu

portret

yvona atlasár 13.3.2008 16:00

Nejvíce jsem si pochutnala na směsi kotrče kadeřavého , sírovce a hlívy. Vynikající jsou holubinky a ryzce jen tak opečené do zlatova a plněné bedly.

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 13.3.2008 16:08

Jednou jsem zkoušel v Řecku i muchomůrky císařské...ale v žádném případě se nevyrovná muchomůrce růžovce. Můžu říct, že její chuť mě nijak nezaujala. Ještě jsem nezkoušel sluku svrasklou jak uvádí Dedabobr...ta u nás bohužel roste velmi vzácně.

Reagovať na správu

portret

beercards 13.3.2008 16:11

Chutných húb je mnoho, ale keby som musel vybrať jednu "s nožom na krku", tak by som povedal: MUCHOTRÁVKA ČERVENKASTÁ !!!

Reagovať na správu

portret

maruska 14.3.2008 09:06

Aj ja! Dá sa pripraviť na rôzne spôsoby, ale "bagoňák" nemá chybu! Už nech rastúúúúúúúúú!!!

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 14.3.2008 08:21

Jirko, ako pripravuješ bělolanýž?

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 14.3.2008 16:00

Vlado...já ho mám nejraději opečený do zlatova na plátky a jen posolit .Chutná jako nějaké oříšky. Když jich mám víc tak je nastrouhám do rizota...taky mňamka.

Reagovať na správu

portret

vlado(ZV) mykológ, moderátor, atlasár 14.3.2008 16:11

Vďaka!

Reagovať na správu

portret

adamkofu atlasár 16.3.2008 17:07

alebo plavky do čipsov?

Reagovať na správu

portret

Amandi pokročilý 13.3.2008 17:31

Vynikajúci je sírovec. Hliva na všetky spôsoby, kuriatka a lievik trúbkovitý.

Reagovať na správu

portret

MIHALNICA 13.3.2008 18:52

Pridávam bodík sírovcu.
Nezabudnuteľný bol aj pokrm z rýdzika korenistého od šéfkuchára Čivihi...alebo šefkuchár bol nezabudnuteľný??? Musím podumať..

Reagovať na správu

portret

Tarzan pokročilý 13.3.2008 18:38

Kuriatka, pôvabnice dvojfarebné a mladé hlivy.

Reagovať na správu

portret

ester 13.3.2008 19:27

Plávka mandľová,olivová a lasičia, rýdziky, podpňovky - čo sa týka prípravy, stačí aj uvarené v slanej vode, ale nejlepšie na paprike a smotane

Reagovať na správu

portret

kozaroš pokročilý 13.3.2008 20:19

Na polievku je jednoznáčne najlepší trúdnik klobučkatý,potom hliva,plávka zelenkastá a smrčkovce.Na omáčku masliaky,kozáky a hríby.Na praženicu s vajičkami hodvábnica jarná a čírovnica májová.Na spôsob rezňov vatovec a bedľa.

Reagovať na správu

portret

kačena 13.3.2008 20:32

Pre mňa najchutnejšia huba plávka zelená.Keď je pražená je chrumkavá a v polievke voňavá.

Reagovať na správu

portret

fogo 14.3.2008 15:08

Katka, máš moje sympatie, zelenkastá aj mandľová na tebou uvedené spôsoby. Tiež je fajn v kyslom náleve, ale stratí farbu. Aj keď nakyslo zavarené sú najlepšie rýdziky(prípadne v zmesi s malými kuriatkami). Nedavno som vyskúšal šalát z uchovca bazového podľa J. Richnmanovej a bol VÝBORNÝ.

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 14.3.2008 16:03

kačko...souhlasím...toho bych se vždy přecpál..

Reagovať na správu

portret

marea 14.3.2008 00:12

Muchotrávka červenkastá, kuriatko, rýdzik smrekový, bedľa vysoká - vyprážaná, pôvabnica fialová - v kyslom náleve

Reagovať na správu

portret

busmen 14.3.2008 07:35

Zavárané mladé smrekáčiky v sladkokyslom náleve a lovecká saláma a chlieb to je absolutna jednička.A v praženici kozáky brezové a osikové to môžem aj každý deň.

Reagovať na správu

portret

ENERGIA 14.3.2008 07:51

Pre mňa sú VŠETKY mniamkové !!! Samozrejme okrem tých, čo sa jedia prvý a posledný krát Minulý rok som prvý krát jedla muchotrávku červenkastú ( z hubostretka z Tomkov) a bola vynikajúca ....aj v sladkokyslom náleve bola suprová !
P.S. Práve teraz som dojedla praženicu zo sucháčikov ( ešte nejaké zásoby v mrazničke sú ) Mniam !!!

Reagovať na správu

portret

Máčik 14.3.2008 08:53

De gustibus non est disputandum-"o guste žiadna diskusia".Napríklad v serióznej nemeckej kuchárskej hubárskej knihe,kde autor/ka/ karegorizuje huby do 4.skupín sa dostal dubáčik do 3.kvalit.skupiny-slizký pri tepel.úprave a málo aromatický.Dúfam
sa nedostala do rúk talianskym kuchárom.Pre mňa je aroma "májovky"na hranici požívataľnosti,pre iných super...Ináč by som bol zvedavý,ako by dopadla "slepá"skúška obľúbených húb,len za pomoci chuťových buniek,či by človek uhádol tú svoju.

Reagovať na správu

portret

J.Pol. atlasár, mykológ 14.3.2008 16:05

busmen...zkus někdy smaženicu s růžovek a holubínek...nedá se to srovnávat s hřibovitýma

Reagovať na správu

portret

Piber atlasár, mykológ 14.3.2008 09:06

moje naj-top (nezoradené podľa poradia - to záleží od použitia):
hríbovité, kuriatka, šupinačka menlivá, pečiarky, rýdzik pravý (smrekový), smrčky, hliva...

Reagovať na správu

portret

jánoš 2 14.3.2008 10:07

U nás je to asi bedľa - vyprážaná ako rezeň, na spôsob perkeltu, v kurze je aj bedľový guláš, kozáky do polievky, mladé rýdziky v sladkokyslom náleve, hríby do kapustnice, masliaky na praženicu....predbežne končím, lebo začínam nejako slintať.No a teším sa už na tohtoročnú sezónu, lebo zásoby sa scvrkávajú....

Reagovať na správu

portret

Sade atlasár 14.3.2008 11:10

V hlavnej sezóne sú huby u mňa hlavnou zložkou stravy. Na praženie mám najradšej hríb zrnitohlubikový, ale najčastejšie je to zmes, kde základ sú kozáky, masliaky alebo staršie hríby a pridám čo les dal. Na polievku trúdnik klobúčkatý, na nepravú drškovú muchotrávka červenkastá, do kapustnice hríby, podpňovky. Pod mäso hríby,lievik trúbkovitý. Na vyprážanie stredne staré kozáky, masliaky, hríby; bedle robím v zmesi 1 vajíčko, 1 dcl mlieka + soľ a rasca. Pochúťkou je rýdzik korenistý pečený nasucho a na teplý plátok masla + soľ. Ak je v lese bieda tak zjem aj strmuľku lievikovú s peniazovkou trsovitou (predtým som nevedel, že je jedovatá).

Reagovať na správu

portret

Martin Mička pokročilý 14.3.2008 16:59

Já pro vás chci jen to nejlepší a vy se tady chcete dočista otrávit žrádlem. Klistýr a chinin .
Nejlepší je Muchomůrka růžovka,Liška obecná a Bedla vysoká a pak hřiby.

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 14.3.2008 17:06

.. aspon vidno, ze sme tu vsetci riadni hubozruti

Reagovať na správu

portret

kukulienka 14.3.2008 21:29

..vsetky huby su super!!!..len nech uz su...

Reagovať na správu

portret

matej.sl 15.3.2008 19:18

Na priamy konzum sú vynikajúce májovky (polievka, alebo omeleta),masliaky(upražené
na masle k chlebu,alebo v omelete).Hlivy,bedle, alebo pozdĺžne rozkrojené hlúbiky väčších hríbov vyprážam ako rezne, niekedy mladé hríby uvarím v slanej vode, nie však celkom, iba trochu tak aby ostali chrumkavé,nakrájam na hrubé plátky,trochu posolím, takto upravené sú skvelá príloha k mäsitým jedlám.Suším hlavne hríby a májovky. Zamrazujem kuriatka bez predvarenia, čo sa vraj nemá, ale, takto vyzerajú lepšie a sú tuhšie, mladé suchohríby a kozáky pred zmrazením pokrájam na väčšie kusy uvarím v slanej vode,lebo by po dlhšom čase začali hniť napriek tomu, že sú v mrazničke. Z nich v zime uvarím stroganov,alebo polievku (nesušim ich, lebo sú aj po napučení dosť tvrdé). Na spôsob držkovej pripravujem plievku z hlivy alebo jelenkovca škridlicovitého, niekedy z kučierky veľkej,ale málokedy ju nájdem. V sladkokyslom náleve sú vynikajúce kuriatka, podpňovky pôvabnice dvojfarebné a mramorované. Pečiarky vo väčšej miere pripravujem za čerstva, hlavne tie ktoré žltnú, najmä pečiarka ovčia.Čítal som,že sa v nich môžu hromadiť ťažké kovy, napriek tomu ma to neodrádza od ich konzumácie.Dvakrát som našiel pašupinovku obyčajnú je to tiež lahôdková huba.Muchotrávka červenkastá ma však svojim výzorom odrádza hlavne jej bodkovaný klobúk, je to muchotrávka v pravom slova zmysle, napriek tomu že je vynikajúca nenašiel som odvahu .Rýdziky a plávky zbieram len keď nerastú iné huby,neviem ich dobre pripraviť. Príležitostne zbieram uchovce,šupinačku menlivú,a peniazočku smrekovú (tú som nazbieral aj dnes, a urobil som prvú jarnú polievku z čerstvých húb).Všetky jedlé huby sú vynikajúce, každá sa však hodí na niečo iné,ťažko určiť ktorá z nich je najlepšia.

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 15.3.2008 20:32

AKO číTAM TAK VáS TATO TéMA ZAUJALA. ZAJTRA 16.3.2008 VEčER /CCA21:00/ TO VYHODNOTíM A DOZVIEME SA KTORá HOUBA JE NAJCHUTNEšIA.PISTE, MAILUJTE,BLIAKAJTE !!! /AKO HOVORI MAJSTER "N"/
CMUUUUUUUUUUUUUUUUK

Reagovať na správu

portret

vladok pokročilý 16.3.2008 08:10

Braňo, jednoznačne hliva i z dôvodu jej iných vlastností, ako sú iba chuťové vnemi. Dobrá májovková polievka, ako aj rezne z vatovca obrovského, pečiarky, aj mladé bedle. Vlani som testoval pečeňovec dubový a pre jeho zaujímavú chuť a vizáž (na reze ako čerstvé mäso,bude tiež asi v budúcnosti spestrením nášho hubového jedálníčka... .. je ho tu dosť.
ale aj ďalšie, u nás rastúce huby....momentálne bude na obed mäso na hríboch (chutná, lahodná, mladá, hliva ustricová.... .. )

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 16.3.2008 08:38

NEDRÁŽDI!!!!

Reagovať na správu

portret

Jage 15.3.2008 22:57

Najlahodnejšia huba je bezkonkurenčne sliziak mazľavý. Skvelá je aj náramkovka cisárska, ale to je už chránený druh. A nedám dopustiť na muchotrávku červenkastú.

Reagovať na správu

portret

superdan 16.3.2008 09:49

ako sliziak pripravujes?

Reagovať na správu

portret

gverka 16.3.2008 11:10

najlepšia je huba mojho drahého, okrem hríbovitých

Reagovať na správu

portret

milustek pokročilý, atlasár 16.3.2008 11:13

:D) Bravo!! .. Vierka, si spravna hubarka

Reagovať na správu

portret

Jage 16.3.2008 11:32

Mladé sliziaky mám najradšej v octovom náleve pomiešané s inými hubami. Ale skvelé sú v praženici, polievke aj v hubovej omáčke k mäsu / neskúšal som ich vyprážať - to by pre ne bola asi urážka /.

Reagovať na správu

portret

adamkofu atlasár 16.3.2008 17:06

Muchotrávka červenkastá, bedle, masliaky, smrčkovce, jasne že vatovec atď atď :o) :o)

Reagovať na správu

portret

yvona atlasár 16.3.2008 20:06

Souhlasím slizák v octě je vynikající. Jednou jsem s ním vyhrál soutěž v naložených houbách....

Reagovať na správu

portret

J. Č. mykológ, atlasár, moderátor 16.3.2008 20:51

Ty si chlap?

Reagovať na správu

portret

yvona atlasár 18.3.2008 06:22

ne Janko, nejsem, Jirka si jen nevšiml, že jsem přihlášená já. Musím ho na to neustále upozorňovat, ať si to kontroluje. Máme jen jeden PC a střídáme se u něho

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 17.3.2008 07:51

takze vyhodnotenie:
1 miesto: Bedľa
2 -//- : Muchotrávka červenkastá
3 -//- : Kuratko, Plávky
4 -//- : Hliva
5 -//- : Kozaky, Rydziky
6 -//- : Masliak
7 -//- : Smrčkovce a smrčky
8 -//- : Vatovec,Sliziaky,Pečiarky,Sirovec

Výsledky su len orientačné, pozorne si prečítajte príbalový leták.
O prípadných vedľajších učinkoch sa poraďte zo svojim lekárom alebo pohrebnou službou. Autor tohto príspevku nenesie žiadnu zodpovednosť za prípadné psychické ujmy čitateľov.

Reagovať na správu

portret

Máčik 17.3.2008 13:49

Priatelia,prezraďte mi,kde chodiavate na huby!Keďže je totálny nezáujem o "dubáčiky",zrejme ich nezbierate.Mne postačia aj tie.

Reagovať na správu

portret

rufuss pokročilý 17.3.2008 16:41

mne by tiez postacili a prijala by som dake dobre miestecko na dubaciky v okoli BA...ale poradit nik neporadi ale aj tak mam najradsej kuriatka...

Reagovať na správu

portret

lucnyk atlasár 17.3.2008 08:03

Perla kuchyne je jednoznačne muchotrávka červenkastá. Okrem nej za top huby povazujem sliziaky,smrčky, pašupinovku, vatovca, rýdziky, kozáky a hríby, kuriatka, plávky. Fantastický je pečeňovec na smotane, vyprážaný mladý sírovec.
Do kapustnice používam zmes hríbov, kozákov a smrčkovcov.
Nakladané mladé hríby, kozáky, kuriatka a lieviky tvoria perfektnú zmes aj po estetickej stránke. Ono tých výborných húb na konzum je veľmi veľa, chválabohu.

Reagovať na správu

portret

peter_p 18.3.2008 08:31

Všetky spomenuté huby sú fajn, ale u mňa je víťazom muchotrávka červenkastá.

Reagovať na správu

portret

dalo1 17.3.2008 13:50

Najlepšia huba je jednoznačne plávka zelenkastá opečená len tak na ohni a trochu osolená. Tej chuti sa nič nevyrovná.

Reagovať na správu

portret

mamka 17.3.2008 14:05

Vyprážaná plávka zelenkastá,bedle,sírovec

Reagovať na správu

portret

muchotravik 17.3.2008 15:48

ahojte,
neviete nahodou niekto ci sa nachadza v bratislave nejaky obchod pre hubarov?
pripadne ani nemusi byt obchod, ale kde by som zohnal nejaky kosik na huby, ktory by sa dal poskladat, vdaka za info.

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 17.3.2008 21:28

skladacie košíky predavaju na trhoch v polsku /su dost nestabilne/ alebo skus klasický niekde na jarmokoch.

Reagovať na správu

portret

muchotravik 18.3.2008 14:48

hmm, som myslel, ze to bude dostupnejsie. vdaka za info

Reagovať na správu

portret

ELV1S (admirator fungis) 18.3.2008 22:22

inač daj si nejake foto

Reagovať na správu