Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Smrčky/Smrčkovce »

Salsa so smrčkami na grilované baklažány

Grilované resp. opečené baklažány s paradajkovou salsou je náš obľúbený rodinný recept. Dnes som mal chuť si ho urobiť na obed. A keďže mám akurát v chladničke aj smrčky a medvedí cesnak, tak som skúsil ....

Ingrediencie: pre 2-3 osoby:
3 baklažány
7-12 stredne veľkých smrčkov
4 väčšie paradajky
za tanierik medvedieho cesnaku, podľa možnosti aj s kvetmi (celkom asi 3 hrste nakrájaného - možno aj viac)
zväzok petržlenovej vňate (celkom asi 2 hrste nakrájanej)
olivový olej (asi 2-3 lyžice)
soľ (primeranie - max. tak 1/2 kávovej lyžičky)

Popis prípravy: Z baklažánov orežeme kožu (kto ju má rád, nemusí), nakrájame cca. 1cm hrubé krúžky alebo pláty, ugrilujeme z oboch strán do mäkka a do hneda (na grile / v rúre / dá sa aj na hrubej teflónovej panvici). Dali by sa aj opražiť na oleji, ale potom je výsledok príliš mastný a príliš ťažký na žalúdok...

Nachystáme prísady - smrčky nakrájame priečne na tenké plátky (vrátane hlúbikov - krúžky z hlúbikov majú takú fajnovú konzistenciu ako mini-kalmary , paradajky na kocky tak 1 až 1,5 cm (napr. tak, že na polky, každú polku pozdĺžne nakrojiť na štvrťky a osminky, potom priečne krájať na kocky), cesnak a petržlenovú vňať nasekáme nadrobno.

Urobíme salsu: zohrejeme panvicu, dáme olej, smrčky, posolíme a dusíme prikryté asi 7 minút (prípadne aj kratšie, komu nerobí problémy menej než cca. 15 minút dusenia). Pridáme paradajky a dusíme cca. 5 minút, aby zhustli a ešte ostali zvyšky kociek (nerozvariť - nebolo by to ono). Pridáme cesnak (dalo by sa aj z obyčajného kuchynského - potom tak 2-3 strúčiky, roztlačiť alebo nasekať nadrobno). Odstavíme z ohňa a zamiešame petržlenovú vňať.

Podávame tak, že najprv tanier zaplníme grilovaným baklažánom, naložíme riadnu vrstvu salsy (aspoň 1 cm), ukrajujeme si z toho (spolu baklažán aj salsa) a zajedáme bielym pečivom, alebo chlebom.

Koho by pokúšalo zjednodušiť si robotu a dať baklažán dusiť do salsy, nech to nerobí - práve harmónia medzi sladkasto-trpkým baklažánovým „podložím“ a delikátnou kyselkavo-hubovo-cesnakovo-petržlenovou salsou robí tú úžasnú dušu tohto jedla :-{))))))))))))))))))

Pozn. kto by náhodou mal kvantum lacnej machovky(tomatillo), môže skúsiť aj to ... vtedy by som ja ešte pridal nejaké štipľavé papričky

Buki

Hodnotenie:

(0 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

Tatanka - Yotanka pokročilý 5.9.2013 00:12

Zaujímavé.
Ja zasa plním baklažány smrčkami s mäskom a zapečem v trúbe s plátkovým syrom na vrchu

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.