Polievka z plávok
Výsledok jednej improvizácie z čias hojnosti plávok. Trochu dekadentná polievka inšpirovaná čiastočne francúzskou kuchyňou (myslia sa tie 'maslové' kraje ako Burgundsko) - maslo, mirepoix, smotana, žĺtky, pažítka - a čiastočne slovenskou - zemiaky + halušky ako typická vložka. Nie všetky improvizácie sa vydaria, ale táto je, myslím, dobre vyvážená.
Ingrediencie: plávky (zelenkasté, modrasté, mandlové a pod.), maslo, olej, cibuľa, zelerové stonky, mrkva, polohrubá múka, vajce, mlieko, zemiaky, sladká smotana, dva žĺtky, pažítka
Popis prípravy: 1, Plávky očistíme, pokrájame.
2, V hrnci roztopíme maslo s trochou oleja, pridáme mrkvu, cibuľu a zeler (nadrobno pokrájané, všetkého primerane), a pomaly na miernom až slabšom plameni za častého miešania restujeme, kým nechytajú takú hnedastú farbu. Toto je veľmi dôležitý krok, lebo tvorí základ chute a znamená rozdiel medzi plnou a hlbokou chuťou polievky a plytkou a prázdnou. Pomaly ďalej zájdeš (=skaramelizuješ viac cukrov v zelenine, rovnomerne).
3, Potom pridáme plávky, premiešame, osolíme a okoreníme, chvíľu ich potíme a nakoniec zalejeme horúcou vodou. Nedávajte jej priveľa, aby sa chute príliš nerozriedili. Veď v lete po búrke nie je problém nazbierať plný košík. Osolíme. Varíme asi 20 minut.
4, Očistíme trochu zemiakov (stačí aj jeden väčší), pokrájame na kocky a varíme, kým nie je takmer mäkký.
5, V miske vyšľaháme jedno vajce s naberačkou alebo dvoma mlieka, štipkou soli a primeraným množstvom polohrubej múky. Hádžeme halušky do polievky a povaríme ich.
6, V ďalšej miske vyšlaháme dva žĺtky s asi štyrmi lyžicami smotany a za stáleho miešania prilejeme do odstavenej polievky, ktorá už nesmie vrieť. Miešame, kým polievka ešte viac nezhustne (zhustne až od húb).
7, Posledným krokom je pridať posekanú pažítku, ktorou nešetríme, a dochutiť soľou a čiernym korením.
Furtwangler
(7 hlasov)
Diskusia k receptu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.