Úvodná stránka » Informácie pre hubárov » Mykologická poradňa »

Otázka z mykologickej poradne

Nedávno som sa v nejakej českej literatúre dočítal,ze šampiňony - pečiarky - obsahujú nejaký druh škodlivej látky (myslím ze bol uvádzaný amanitín) a preto sa ich konzumácia nedoporučuje. Listoval som v nejakom hubárskom atlase v kníhkupectve, žiaľ autora či inú identifikáciu knihy si nepamätám. Je to pravda ?

Odpoveď

Skutočne bolo dokázané, ze pečiarky obsahujú takzvaný agaricín, ktorý v pokusoch na myšiach prejavoval dokonca karcinogénne účinky. Nie je však isté, či rovnako pôsobí aj na človeka a v akom množstve a či sa tepelnou úpravou ničí, rozhodne však spôsobuje medzi mykológmi rozpaky, či vlastne možno pečiarky doporučovat na konzumáciu. Zatiaľ to musí zvážit každý individuálne. Ja osobne ich ďalej konzumujem bez obáv. Posledné správy o účinkoch agaricínu na ľudský organizmus sú však už neni také pesimistické.

dr. Ivona Kautmanová, 01. 01. 2001

Ďalšia zodpovedaná otázka >>