Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Nádhera, zrejmé jedine miesto v okolí,
kde aj teraz stále niečo pekné a zaujímavé rastie.
Reagovať na správu
Tak este budu dalsie Hlivy citronove, Plamienky vo forme Gold enoki a este aj Hliva kotucova
Reagovať na správu
A ake su chutne. Vcera som susil dalsiu mensiu varku, budu potom niekedy do polievky alebo si spravim zase hubove korenie.
Reagovať na správu
U nas ich najradsej davame do polievok, v nich su fantasticke a velmi vonave. Velmi chutne su aj v prazenicke a skvele sa hodia do omacok k masu.
Reagovať na správu
Polievka je fantastická a niekedy
nerobím s mrvanicou, ale takú jarnú viac
s petržlenovou vňaťou a na konci zatrepem vajíčka.
Reagovať na správu
Janko paráda.
Všetky huby sa dajú pestovať,
len u 99% druhov nevieme
vytvoriť vhodné podmienky.
Za túto teóriu ma tu kameňovali
pár rokov dozadu a je to tak
stojím si stále za tým, len my
sme nedokonalí, príroda nie.
Nám sa už podarilo, v prírode,
že rastú hríby smrekové, na miestach,
kde boli vhodné podmienky a kde
sme čistievali plodnice a sem tam
sa odhodili chrobaté a staršie plodnice.
Krsný otec zasa vylieval rozmočené
plodnice kozákov brezových v lavóre
v Tatranskej Lomnici pod brezy,
pred firmou a začali tam rásť.
Na Podbánskom som prežil celkovo
asi dva roky života a tiež vyrástol
raz smrekáč do rána meter od ohniska,
raz pod pivnicou chaty kde sa kúrilo
a tam bola dole zem, nie podlaha,
pod odkvapom zo strechy, keď raz bolo
veľké sucho a pod smrekom my raz
vyrástol smrekáč po 7 dňoch, kde sme
ako decká nosili vodu asi päť dní v lavóroch,
bolo strašné sucho. Jeden ale parádny.
A na to mám minimálne piatich svedkov...
Aj priamo okolo dreveného stola rástli,
kde sme často krájali hríby.
Reagovať na správu
Na tom nie je nic cudne, metodu s vytrusmi som puzil parkrat uspesne aj ja.
Staci ak mycelium vytvori vhodnu mykorhizu s korenmi stromu a dockas sa aj "urody". Ale oproti pestovaniu drevokaznych hub je to vzdy loteria, kedze mykorhizu nedokaze v umelych podmienkach napodobnit a pestovanie outdoorovo je skoro vzdy o nahode.
Reagovať na správu
Je to tak.
Ale plamienky na brezovom pni
som našiel zatiaľ iba na mojom
pokusnom pred panelákom,
inak už som ich videl aj na bazách
na Bytčiansku.
Reagovať na správu
Mne doma rastu, resp. umrzli na orechovom klatiku a este aj na tej ribezli.
Inak ich pestujem na zmesi bukovych pilin, slamy a hoblin, trochu vapenca, kavy, to vsetko sterilizovat, naockovat, nechat prerast a pri ochladeni to zacne.
Reagovať na správu
Dneska som si konecne nasiel cas a namocil 4 substraty pre Shiitake, Hlivu Bazilejsku a Trudnikovec pestry. Tie dva posledne su u mna novinky
Reagovať na správu
Ci si spomeniem na vsetko - tak Hlivu ustricovitu, Hlivu lievikovitu, Hlivu citronovu, Hlivu ruzovu, Hlivu kotucovu, Hlivu Sajor-caju, dalej Shiitake, Reishi, Plamienku zimnu + jej varietu Gold Enoki, Golierovku slamomilnu, Strmulec brestovy, Polnicku topolovu, Uchovec bazovy, Supinovku nameko, Supinacku menlivu, Koralovec jezovity, Sampinony a vonku na zahrade aj Peciarku polnu. A este nedopatrenim kopec plesni
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Ing. Ján Gajdoš
Čas a miesto:
17. 01. 2016, U mna v kotolni na vlastnom substrate
Popis:
A k tomu zopar trsov Hlivy citronovej.
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Identifikoval Ing. Ján Gajdoš (daggy)
Exsikát neexistuje
Ďalšie informácie:
ID: 555173; Zverejnené: 17. 01. 2016, Model:C6603; Clona:f/2.4; Čas:10/500s; Blesk:Áno; Ohnisková vzdialenosť:410/100mm
Zaradené:
Užitočné linky:
Ďalšie fotografie