pesto z cesnaku medvedieho
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Vďaka za super popis
Reagovať na správu
Už som aj dala medzi vybrané - páči sa mi
Reagovať na správu
To sa niekto má,keď ho má.
Reagovať na správu
Výborne Ivetka! Dobrá osveta.
Reagovať na správu
Tiež som ho predvčerom robila, no bez lístkov žihľavy. Ivetka, musím vyskúšať aj tento Tvoj recept so žihľavou.
Reagovať na správu
Paci sa mi deva spanila, ze si sa na ceste zivotom s prirodou spriaznila,
A svoj mudry postreh, ba i vzacne rady rozdavas tu vdacne vsetkym,
ktori isto lacni su po spravach, co im tazky zivot pomoze ulahcit a
od roznych chorob tejto novej doby ochranit.
Reagovať na správu
Božka priam básnicky si to podala a mňa tým aj na duši potešila lebo ak čo i len jedno slovíčko alebo myšlienka niekomu napomôže , tak už môj čas a snaha k napísaniu neboli zbytočné
Reagovať na správu
Odporúčam a ďakujem
Reagovať na správu
vyzerá to dobre - my sme všetok tvoj pojedli v šalátoch - a chutil
Reagovať na správu
Ivetka výborný popis
Reagovať na správu
Veľmi pekne napísané. Budem ho hľadať
Reagovať na správu
..aj ja ho práve žujem
Reagovať na správu
príma popis a tu ho rastie kopec
Reagovať na správu
Tak to pesto si ešte urobím, Ivetka. My si radi robíme v lete pesto z bazalky, aj do zásoby do mraziaka.
Tak urobím zo zvyšku toho cesnaku, čo si doniesla. Rozdelila som sa aj s Romanom B., ale ešte mi zostalo .
Reagovať na správu
vidis Milka, to si na Tebe cenim, ze sa vies s kazdým podelit a nezistne pomahat, aj za ten trudnikovec a uchovec este raz velka vdaka!!
Reagovať na správu
Ivetka, vďačne. Neďakuj, nech Ti padnú na úžitok ...
Ja sa zvyknem podeliť aj bylinkami na čajíky, ak mám toho viac ešte v lete, alebo na jeseň. Veď v lete si nazbieram čerstvé, človek toho veľa nespotrebuje ..
Reagovať na správu
je to celkom zaujimave podla popisu možno raz to vyskúšam
Reagovať na správu
zaujímavé čítanie,už ho len u nás nájsť....
Reagovať na správu
zaujímavé čítanie niečo z toho vyskúšam
Reagovať na správu
.výstižný popis..ja robím len vymixovaný medvedí cesnak s olivovým olejom,kvôli konzervovaniu bez ďalších príchutí a vydrží mi takto až kým ho neminiem...zmes potom pridávam do všetkých šalátov,omáčok,dokonca do naloženého mäska pripraveného na grilovanie..
Reagovať na správu
..áno Ivetka, rozmixujem ho v oleji..môže sa aj prisoliť,ale ja to robím bez soli a mám to v chladničke..ešte mi to nesplesnivelo..aj teraz mám urobené 3 7-decky.
Reagovať na správu
dakujem Monika za tip, to je super lebo pesto mi dlho nevydrzi, tak vyskusam toto
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Iveta Vašičková
Čas a miesto:
15. 03. 2014, Bratislava, moja kuchyňa
Popis:
Je tu sezóna cesnaku medvedieho, v lesoch sa už krásne zazelenali lány s touto mimoriadne zdravou a liečivou rastlinkou. Zbieram ju každoročne s veľkou radosťou pretože viem, že je veľkým prínosom pre moje zdravie a zdravie mojich blízkych. Cesnak medvedí ľudia zbierajú už odpradávna pre jeho liečivé účinky. Dokonale nám dokáže prečistiť krv, znižuje krvný tlak, cholesterol a krvné tuky, pôsobí proti vírusom, baktériám, zlepšuje zrak, posilňuje pečeň, dezinfikuje tráviaci trakt. Má niekoľko násobne väčšie účinky ako klasický cesnak. V literatúre som sa dočítala, že jeho názov má svoje opodstatnenie. Medvede vraj skoro na jar po prebudení sa zo zimného spánku vyhrabávajú hľuzy cesnaku a tak si zabezpečujú prečistenie tráviaceho traktu po zime. Je úžasné akú majú zvieratá intuíciu a dokážu na liečenie svojho tela využívať dary našej matky prírody. Myslím, že ľudia sa majú od zvierat ešte veľa naučiť, pretože sa od prírody veľmi odklonili a dôverujú skôr chémii a syntetickým liekom, čo je veľká škoda.
Cesnak medvedí je skvelý v pomazánkach, s cestovinami, môžeme ho pridať nasekaný do hotových jedál - polievok, omáčok, ryže, na zemiaky. Ak ho chceme uchovať na zimu môžeme z neho urobiť tinktúru / nasekaný cesnak zaliať vodkou alebo liehom, nechať lúhovať 2-3 týždne, precediť a 3 krát denne užívať 15 kvapiek pred jedlom /, alebo si môžeme z neho urobiť pesto, ktoré som dnes skúsila urobiť aj ja . Recept : cesnak medvedí / asi 3 hrste / umyjeme, vodu otrasieme, nakrájame ho na menšie kúsky, dáme do misy, pridáme 2 čl morskej soli, 1 dcl extra panenského olivového oleja, 100 g parmezánu, trošku mladej žihľavy a rozmixujeme na hustú kašu. Uchovávame v chladničke alebo v mrazáku. Pesto pridávame do omáčok na cestoviny, pod dusené mäsko, do marinád, pomazánok atď.
Verím, že som vás aspoň trošku motivovala k zbieraniu tejto liečivej rastlinky a že ju využije v prospech vášho zdravia
Ďalšie informácie:
ID: 444263; Zverejnené: 15. 03. 2014
Zaradené:
Ďalšie fotografie
LudkaRe: 7
Iveta Vašičková
05. 07. 2014
Vršatec Re: 22
Iveta Vašičková
24. 06. 2014