Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Habituelně mi to přijde na Lactarius rufus, ale to nekoresponduje s mírně nasládlou chutí mléka, pak by mě napadl ještě Lactarius camphoratus, ale čekal bych výraznější vůni... Literatura mylím uvádí vůni po libečku, já v tom cítím spíše kořeněnou vůni. Sice někdy nevýraznou, ale kořeněnou. Pro mě termín nevýrazná, znamená jemně houbová, prostě taková nijaká. Taková, jako když bych cítil jemně vlhkou půdu + houbový nádech...
Reagovať na správu
Pekné Martin, tiež by som povedal Lactarius rufus, ale tú štipľavosť mlieka by si určite cítil. Takže nič. Lactarius camphoratus by mohol byť, ale ako Pete píše, vôňa by bola výrazná a aj hlúbik tenší. Skús ešte pozrieť Lactarius tabidus, alebo vyblednutá verzia Lactarius aurantiacus. No aj pri týchto dvoch by som ten hlúbik videl tenší. Pekný nález každopádne, tam aj niečo rastie
Reagovať na správu
Miško, mám exikát, niekedy dám zmikroskopovať, takto sú to len dohady, ani jeden z menovaných mi nesedí; a zas nie všetko sa musí určiť...
rýdzikov je strašné množstvo, tu ich veľa chýba v atlase...
hlúbiky boli úplne vo vode (podmočené), aj preto si myslím, že skôr z niektorých horských rýdzikov
l. fulvissimus u nás rastie, v inom biotope a hlúbik má dutý na 1 komôrku + iné sfarbenie, mlieko u neho po chvíli horkne...
a ďakujem, že ťa to zaujalo a si sa tým aj zaoberal; snáď sa ešte podarí niekedy na to miesto zájsť a lepšie preskúmať (aj chem. reakcia by tu padla vhod)
Reagovať na správu
Jasne, že sú to iba dohady, ale treba skúmať Ja som vôbec nepozeral náš atlas na stránke, išiel som podľa viacerých zahraničných kľúčov, následne popisov v monografiách a fotiek. Dutý nemusí vždy byť, ale hlúbik by bol mäkký. Mlieko horkne, ale niekedy veľmi pomaly. V strednej Európe sa môže vyskytovať aj pod ihličnatými stromami. V tom počasí, čo bolo, aj tie farby môžu byť kadejaké. Ja som dával iba mohol, to sa ani nedá jednoznačne takto, pri týchto info. Veľmi by ma zaujímalo, čo sú zač.
Reagovať na správu
Pekné hubky. Celkom sa Ti zadarilo v tých Tatrách, Martinko .
Reagovať na správu
je to zazrak, ze este vobec narastli, pekne Martin
Reagovať na správu
Ivka, tam toho bolo hodne, všetkomožné, len ja som nemal času veľa...
boli to podmočené miesta popri potoku
nikdy som tam predtým nebol, len kolega šiel na Solisko, a mne sa nechcelo, tak som pod Soliskom do lesa zašiel a nebanujem
Reagovať na správu
krásne rýdziky aj foto
Reagovať na správu
Maťko, popisuješ tady, že jsi to našel někde okolo soliska. Toto nech zmikroskopovat, neboť by se mohlo jednat o něco zajímavějšího. Na druhou stranu, biotop může mít vliv na složení mléka a třeba se může jednat i o obyčejný Lactarius rufus, i když neměl palčivé mléko. Apropos, co dělá sůl s palčivými ryzci, když je do ní naložíme?
Reagovať na správu
jj, Peťo, ja som nemal čas na nejaké skúmanie podložia, a podrobné skúmanie (zapísal som na papier údaje na mieste, tie som dal do popisu) a šiel som ďalej...
ak sa niekedy určí, budem rád, ak nie, ostane ako lactarius sp.
Reagovať na správu
Jasné, však takových neurčených máme doma po šuplících vela. Jak by řekl Pavel Brůžek a další kluci z Chocně: je to další hrobeček
Reagovať na správu
pekné,u nás ničoho nenájdeš.Iba okolo potoka.
Reagovať na správu
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Mgr. Martin Ochodnický
Čas a miesto:
16. 08. 2013, Vysoké Tatry - Štrbské pleso - pod Soliskom
Popis:
les: horská podmáčaná smrečina s prímesou smrekovca, jedle a borovice
popis:
klobúk: priemer 20-50 mm; klenutý, mierne podvinutý, u niektorých plodníc i preliačený, u niektorých plodníc s hrboľom v strede, nepásikavý, bez bodiek, farby ružovo-fialovkastý až mäsovo-červený;
lupene: dosť husté, krátko zbiehavé, bledooranžové;
hlúbik: dĺžka 60-85 mm; hrúbka 13-25mm, valcovitý, plný, bledý až mierne ružovkastý, pri dotyku sa sfarbuje rovnako ako klobúk plodnice;
dužina: mierny oranžový nádych
vôňa: nevýrazná
chuť: mierna
mlieko: biele, vodnaté, mierne nasladlej chuti, ani po chvíli nezhorklo
Identifikácia:
Podľa makroskopických znakov
Identifikoval Mgr. Martin Ochodnický (bleky)
Exsikát existuje
Ďalšie informácie:
ID: 406704; Zverejnené: 19. 08. 2013
Zaradené:
Užitočné linky:
Ďalšie fotografie