pekne zdokumentovaný nález
Reagovať na správu
Paráda! U některých holubinek za velkého vlhka a v mladosti můžeš pokožku stáhnout úplně. Na ostří tence masitého klobouku vidím rýhování, lupeny řídké,ke třeni zaoblené, lehce břichaté, na ostří třeň kyjovitý, na apexu lehce rozšířený, dužnina vodnatá a navíc ta bříza se smrkem. Co mě zaráží je ta chuť. Kdyby byla mírná, tak bych ji určil jako R. sphangnicola. Slavo, co Ty na to?
Reagovať na správu
Tieto malé červené plávky sú bez mikroskopu ťažko určiteľné, keby bola chuť len pikantno štiplavá, bolo by to možno jednoduchšie. Toto je zrejme niečo z okruhu Russula emetica, v systematike má cez dvadsať foriem a variet, a k mnohým nie sú ucelené popisy.
Reagovať na správu
Díky za další poznatek, to bude souhlasit, každopádně je to zajímavá holubinka a bez mikroskopu ani přesně neurčitelná, a možná i s mikroskopem.
Reagovať na správu
Až na tú silno pálivú chuť, by to mohla byť R.aquosa. Silno pálivá chuť v popise plávok je napr. u R.emetica, alebo R.betularum /čo je samostatne popísaná varieta R.emetica var.betularum /
To keď poctivo ochutnáš tak 10 -15 min nevieš, čo s tlamou a nepomáha na zmiernenie skoro nič. Takže R.aquosa je štiplavá, ale mierne, to znamená znesiteľne a pálivá chuť nepretrváva.
Keď ochutnáš poctivo R.sororiu, vieš hneď že štípe a nepríjemne, a potom na 2 - 3 hod, stratíš chuť a opľuješ celý les. A najzákernejšia je R.badia, poctivo ochutnáš a nič, tak prežuješ znovu a potom to príde, po 20 - 50 sekundách sa chilli papričky len prizerajú ako trpíš, a dlho, aj dve hodiny.
Reagovať na správu
No tak to budem musieť prehodnotiť kritériá na štipľavosť. No ale už som chutnal x plávok tak, ako Ty píšeš a veru štípali veľmi - opľul som celý les. Ale práve u tejto to bolo tiež. Až sa mi Báša (dcéra) posmievala
Na to si dobre pamätám! A tak skoro nezabudnem... Tak 10 min. trvalo, kým sa to zmiernilo.
Reagovať na správu
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.