ostružina
Rubus sp.
Pred možnosťou upozorniť ostatných návštevníkov na fotografiu je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla. |
Nasledujúce fotografie
Diskusia k fotografii
Váš názor alebo poznámka
Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.
Informácie o fotografii
Autor fotografie:
Čas a miesto:
09. 05. 2011, BA - Vajnory - vinohrady
Popis:
Rastlina rástla pri vinohrade v blízkosti cesty. Existuje viac druhov černice, ktoré sa od seba dosť ťažko odlišujú. Rastie na slnečných miestach hlavne na rúbaniskách, pri lesných cestách, vo vinohradoch, . Černice majú liečivý účinok, podobný ako napr. čučoriedky - používa sa pri zažívacích problémoch, hnačkách a kataroch žalúdka. Prečisťuje krv a lieči nečistú pleť. Šťava sa odporúča pri strume - zväčšenej štítnej žľaze. Ja z nej pripravujem džem a sirup. Návod na sirup: Černice dôkladne umyjem, dám do väčšej nádoby/ hrnca/ a ručným mixérom rozmixujem. Pridám kyselinu citrónovú, 4 ks na kolieska nakrájané citróny a zalejem prevarenou, ale nie príliš horúcou vodou. Nechám stáť asi 12 hodín. Potom zmes scedím- najlepšie cez umelé sito a pridám toľko cukru, koľko litrov sirupu mám. Nechám lúhovať opäť 12 hodín, občas premiešam drevenou varechou. Potom v troške sirupu rozmiešam niečo proti kvaseniu - ja používam kyselinu ascorbovú a vlejem do hrnca. Poriadne premiešam. Sirup nalejem do sklenených fliaš a odložím na tmavé, chladnejšie miesto. Sirup je veľmi chutný a tým, že sa nevarí sú v ňom zachované aj vitamíny a minerály.
Identifikácia:
Identifikoval Iveta Vašičková (virtue205)
Exsikát neexistuje
Ďalšie informácie:
ID: 265175; Zverejnené: 12. 05. 2011