Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb a lesných plodov »

Recepty - Uchovec bazový

Zopár nápadov na prípravu jedál z nazbieraných húb. Ak máte svoj obľúbený recept na prípravu húb a chcete sa oň podeliť s ostatnými, prosím zašlite nám Váš recept.

Recepty

Bryndzová pomazánka z uchovcom bazovým alias TATANKA.

bryndza, maslo, cibuľa, mletá sladká paprika a uchovec bazový


Variácia na tému Ostrokyslá polievka

* zo dve hrste čerstvého uchovca (asi môže byť aj viac, komu nevadí vŕzgavo-slizká konzistencia tejto podstatnej ingrediencie) 1 mrkva * zo 7 reďkoviek alebo 1 malá vodnica (to je tá obrovská biela okrúhla akože "reďkovka" z Talianska s listami ako lopúchy) ... alebo kus inej reďkvovitej zeleniny * kúsok póru (tak 10 cm) * kúsok čerstvého ďumbieru (zázvor) - objemu asi ako pol palca na ruke * zo 5 malých čili-papričiek * niečo vyše pol litra vývaru (hovädzí, slepačí) * podľa chuti ocot * asi 1 lyžica sójovej omáčky (možno netreba, ak by bol vývar z kocky) * v extrémnom prípade aj soľ


Ryžové rezance so zeleninou

balík ryžových rezancov, 1 PL sezamový olej, mrkva, paprika - farebný mix, cibuľa, pór, 50 g húb Uchovec bazový alias Judášovo ucho, kapusta, tofu, Solčanka, kari korenie, sojová omáčka sladká, sojová omáčka Kikkoman (slaná), 1 PL kukuričný škrob, voda


Ostrokyslá čínska polievka na môj spôsob

400-500 g kuracieho mäsa, 50 g sušených húb - Uchovec bazový (Judášovo ucho), 3-4 ks mrkvy, 2-3 čerstvé chilli papričky (alternatíva 6 sušených), sójová omáčka, soľ, Solčanka (príp. Vegeta či iné zeleninové ochucovadlo), ocot (najlepší je ryžový, ale možno použiť aj vínny, či klasický), Solamyl, 2 vajíčka, voda


Pomazánka z ucha jidášova a brynzy

Hrst ucha jidášova, 1čajová lžička Vegety, 3 lžíce másla, 1 cibule, drcený kmín, pepř, sůl, 125g brynzy, 1vejce.


Kyslá, ostrá polievka s uchovcom

uchovec bazový, menšia cibuľa, 2-3 zúbky cesnaku, 2-3 zemiaky, koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler), 1-3 feferónky, 1/2 smotany, 2-3 dcl rôsolu z kyslej kapusty, 1 lyžica hl. múky, 1 vajíčko, soľ, bobkový list.


Mäso dvoch farieb

300 g bravčovej pečienky 300 g bravčového vykosteného karé 1 vajce 50 g kápie 1 cibuľa 1 pór 3 lyžice bravčovej masti /alebo dobrý slnečnicový olej/ 50 g máčaných čiernych húb /uchovec bazový/ 3 strúčiky cesnaku /môže byť aj viac/ 50 g pražených lúpaných mandlí šálka vývaru /hovädzí alebo slepačí/ 3 lyžice vína šao-sing /náhrada 1:1 vermut-biele víno/ 4 lyžice sojovej omáčky - slanej /môže byť i viac, ale opatrne - sú rôzne/ 1/2 kávovej lyžičky wei-su /glutaman sodný - opatrne, podľa množstva soj. omáčky/ soľ 1 kávová lyžička cukru červený olej /recept je na webe/ 2 čajové lyžičky maizeny /škrobovej múčky/ cca 2 lyžice hladkej múky


Šalát z čínskej kapusty

400 g čínskej kapusty 1 malá cibuľa 50 g máčaného uchovca bazového Zálievka: 2 lyžice vína šao-sing /sladké víno-nahrádzam 1:1vermut,biele víno/ 1 lyžica čínskeho octu /myslím, že sa mu vyrovná náš 8% ocot/ 1 lyžica čínskej horčice /štipľavá-nahrádzam Dijon horčicou/ 1/2 lyžičky wei-su /náš glutaman sodný - opatrne, lebo jeho chuť vynikne po určitom čase - podľa najnovších výskumov neškodí ani deťom/ 1 lyžička cukru 1 lyžička červeného oleja /recept doplním zvlášť/ soľ /podľa chuti/


Šalát z červenej kapusty po čínsky

600 g čerstvej červenej kapusty 50 g namočených čiernych húb /uchovec bazový/ 50 g kápie /môže byť i klasická zelená paprika/ 2 lyžice octu 1 lyžica cukru 3 malé chilli papričky 6 zrniek jamajského korenia /dá sa nahradiť bielym korením/ 3 lyžice oleja štipka mletého zázvoru soľ


Rizoto s uchovcom

Uchovce podľa chuti a dostupného množstva, cibuľa, mrkva, hrášok, soľ, čierne mleté korenie, karí korenie, olej a na postrúhanie tvrdý syr.


Šalát z uchovca

1 šálka sušených húb (najlepší je uchovec bazový), 500 g čínskej kapusty (môže byť ľadový šalát - je jemnejší), 1 červená paprika nakrájaná na tenké rezančeky, 2 strúčky cesnaku, opražené sézamové semienka (nemusia byť) zálievka: 1 PL sójovej omáčky, 1 PL cukru, 1 PL vínneho octu ( môže byť aj obyčajný), 1 PL rastlinného oleja, štipka drvenej pálivej papriky (podľa chuti), štipka mletého zázvoru, soľ


Pikantný šalát z uchovca bazového

ľubovoľné množstvo uchovca bazového, cesnak (pomerne veľa), soľ, sladká a štipľavá červená paprika v pomere 1:1, kvalitný rastlinný olej



Partneri

Kucharka.sk
Recepty na každý deň a každú príležitosť. Jedlá a nápoje slovenskej a medzinárodnej kuchyňe. Kuchárka plná chutných receptov, rád o varení, pečení a príprave nápojov. Gastronomický slovník odborných výrazov.