Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Smrčky/Smrčkovce »

Steak z roštenky s omáčkou zo smrčkov a medvedieho cesnaku

Keďže sa mi podarilo nájsť krásne smrčky a kvantum medvedieho cesnaku a ešte ostala aj flákota roštenky z poslednej grilovačky, spojil som tieto vynikajúce veci do tohto receptu, pričom všetky ingrediencie sa vzájomne dopĺňali a zároveň tie hlavné dve (mäso a smrčky) mali možnosť vyniknúť.

Tento a iné moje recepty nájdete na http://varecha.pravda.sk/recepty/steak-z...

Ingrediencie: roštenka (300g),
smrčky (3-4 ks)
1 väčšia cibuľa
1 jarná cibuľka
1 paradajka
smotana sladká (50ml)
vývar hydinový (200 ml)
parmezán (5-10 g)
medvedí cesnak (5 listov)
petržlenová vňať
pesto z medvedieho cesnaku (1 PL)
olivový olej
maslo
balsamico ocot
soľ morská hrubozrnná
čierne korenie

Popis prípravy: 1. Pripravte si suroviny. Mäso majte vonku aspoň pol hodinu pred tým, ako začnete.

2. Roštenku okoreňte z oboch strán nahrubo mletým korením (čiernym alebo zmesou farebného).

3. Cibuľu rozpolte. Jednu polovicu nakrájajte na drobno, druhú na hrubšie plátky.

4. Smrčky umyte a hlavičky nakrájajte na kolieska.

5. Listy cesnaku bez stopiek a petržlenovú vňať posekajte na drobno.

6. V hrnci na masle osmahnite nadrobno pokrájanú cibuľu a smrčky. Trochu okoreňte a podlejte vývarom. Smrčky duste na miernom plameni približne 20 minút. Keď sa bude rýchlo odparovať, priebežne podlievajte vývarom.

7. Pokiaľ sa huby dusia, nakrájajte si paradajku na plátky. Z jarnej cibuľky použite iba zelenú časť, ktorú nakrájajte našikmo. Zároveň si pripravte kus alobalu na steak. Na panvici rozohrejte olej. (Ak máte možnosť, grilujte na uhlí, bude to ešte lepšie.)

8. Steak pripravte ako ho máte radi (ja jedine rare al medium rare)

9. Steak následne osoľte a zabaľte do alobalu. Nechajte odpočívať 7-10 minút

10. Odokryte hríby a pokiaľ tam ostal vývar, na silnom plameni ho nechajte odpariť. Pridajte medvedí cesnak a zľahka osmahnite

11. Prilejte smotanu a nastrúhaný parmezán na zahustenie. Nechajte ho rozpustiť za stáleho miešania a pridajte petržlenovú vňať. Dochuťte soľou a čiernym korením. Omáčka je hotová, môžete ju zakryť a odstaviť bokom.

12. Na panvici, na ktorej ste robili steak si rozohrejte trochu olivového oleja, osmahnite plátky cibule. Keď zmäknú, pridajte plátky paradajky a časť cibuľky. Zastreknite balsamikom. Balasamico zredukujte, pridajte pesto (to som robil deň pred tým z medvedieho cesnaku, vlašských orechov, citrónovej šťavy a olivového oleja) dochuťte soľou a korením. Premiešajte a odstavte.

13. Servírujte. Dobrú chuť!

Chutimi

Hodnotenie:

(9 hlasov)


Diskusia k receptu

portret

cesnakohrib pokročilý 6.5.2015 15:28

to nemôže byť zlé

Reagovať na správu

portret

chutimi 31.3.2017 13:50

ani nie je

Reagovať na správu

portret

Juli 18.7.2018 14:51

Super

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ivan K


Ivan K


Ivan K