Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lesné plody (Trnky, hloh, šípky, ...) »

Trnkový likér

Pri neskorojesenných výletoch za hubami máme možnosť nazbierať aj plody, ktoré nám ponúka príroda. Prečo ich nevyužiť, keď môžu pomôcť nášmu organizmu, zdravotnému stavu a spestriť náš jedálniček? Samozrejme, že to vyžaduje určitú námahu a čas, ale stojí to zato. Ponúkam Vám niekoľko nápadov na spracovanie trniek, hlohu a šípok.

Ingrediencie: Trnky, vodka, cukor, celá škorica, klinčeky, mletý muškátový orech, /voda/

Popis prípravy: 1 kg umytých trniek rozmiagame, dáme do väčšieho pohára, pridáme 1 l vodky /môže byť aj domáca jabĺčkovica, vínovica/, 2 - 3 kúsky celej rozlámanej škorice, 10 ks klinčekov, 1 kl mletého muškátového orecha a 1/2 kg cukru. Premiešame, uzavrieme a necháme lúhovať 3 týždne, občas zamiešame. Po 3 týždňoch zlejeme cez lievik, sitko a hustejšiu handričku /filtračný papier/ do fľiaš. Ak ho chceme mať slabší, môžeme pri lúhovaní pridať vychladnutú prevarenú vodu. Každý podľa svojej chuti. A môžeme ho konzumovať. Pomáha tiež pri miernych hnačkách.

sipovec

Hodnotenie:

(2 hlasy)


Diskusia k receptu

portret

virtue205 atlasár, moderátor 14.4.2014 22:06

výborné recepty si pridal, ďakujeme

Reagovať na správu

portret

sipovec 2.5.2014 20:21

Je to odvodené od španielskeho značkového likéru Pacharan /baskicky Patxaran/, ktorého výroba je datovaná už v XIV. storočí.
Anglická verzia je tzv. Trnkový gin kde sa trnky macerujú v gine a pridáva sa cukor, škorica a klinčeky.
Nemecký Jägermeister je tiež vyrábaný na báze macerovania trniek v bielom rume a pridaním byliniek a pochutín.

Reagovať na správu

portret

Dulo 26.1.2015 15:21

Skúsim to dať do vodky s medovkou,mätou ,brusnicou

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.