Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Lesné plody (Trnky, hloh, šípky, ...) »

Trnkový lekvár

Pri neskorojesenných výletoch za hubami máme možnosť nazbierať aj plody, ktoré nám ponúka príroda. Prečo ich nevyužiť, keď môžu pomôcť nášmu organizmu, zdravotnému stavu a spestriť náš jedálniček? Samozrejme, že to vyžaduje určitú námahu a čas, ale stojí to zato. Ponúkam Vám niekoľko nápadov na spracovanie trniek, hlohu a šípok.

Ingrediencie: Trnky, cukor, voda

Popis prípravy: Nazbierané trnky preberieme, odstopkujeme a premyjeme na sitku pod tečúcou vodou. Na každý 1 kg trniek pridáme 2,5 - 3 dcl vody a varíme na miernom ohni cca 30 min. Pri varení ich popučíme pretláčadlom na zemiaky a sem tam premiešame. Po rozvarení ich hneď prepasírujeme cez sitko do druhého hrnca, ktorý sme pred tým odvážili. Na každý 1 kg kaše pridáme 0,5 kg cukru a varíme do zhustnutia. Horúce naplníme do pohárov a dobre uzavrieme. Má to svoju špecifickú chuť. Môžu sa pridať aj nejaké pochutiny /škorica, mleté klinčeky, badyán a pod/. To už záleží jedine na autorovi.

sipovec

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.