Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Rôzne »

hubová paštéta jemná - špeciál

Dnes ponúkam recept na pikantnú hubovú paštétu, ktorá sa ľahko rozotiera na pečivo a je vhodná aj ako prípadný základ do nátierok studenej kuchyne spolu so syrom, taveným syrom, zeleninou, mletým mäsom a pdb. Koreniny je možné si prispôsobiť podľa vlastnej chuti a praxe. V paštéte nie sú žiadne konzervanty, takže je potrebná dvojitá sterilizácia. V prípade rýchlej spotreby, alebo výroby štvrtinovej dávky pre priamu,a lebo rýchlu spotrebu, postačí sterilizovať jedenkrát. Vegetariáni môžu nahradiť bravčovú masť olejom a nemusia zaradiť slaninu, gurmáni pre zmenu môžu pridať 1/2 kg mletého surového mäsa, alebo pečienky. Na záver v každom prípade vznikne jemná a chutná paštéta. Tak dobrú chuť a foto keď jednu otvorím, práve som ju dovaril

Ingrediencie: 1 kg húb (50% muchotrávka červenkastá, smrčkovce, plávky, kozáky, hríbovité)
0,8 kg cibuľa
1 kg paprika červená
1 feferón
1 hlavička cesnaku
300g bravčovej masti (vegeteriáni môžu použiť olej)
100g prerastanej údenej saniny (vegeteriáni vynechajú)
10 slepačích vajec L
500 ml čerstvej pasírovanej paradajkovej šťavy
1 PL soľ
1 kl zázvor sušený mletý
1 strúhaný muškátový oriešok
1 PL drvená rasca
1 KL nové korenie drvené v mažiari
3 KL biele korenie drvené v mažiari
5 ks veľkých bobkových listov

Popis prípravy: Na tuku do sklovita opečieme cibuľu krájanú na drobno spolu so slaninkou na kocky.

Za ten čas, sparíme huby a pomelieme ich na mäsovom mlynčeku.
Rovnako pomelieme cesnak a následne za ním červenú papriku a feferón.

Huby a zeleninovú zmes spolu s paradajkovou šťavou a dáme do hrnca s cibuľou, posolíme, pridáme všetky koreniny okrem bieleho korenia a za občasného miešania varíme cca 1 hodinu do dokonalého uvarenia a odparenia prebytočnej tekutiny, potom pridáme biele pomleté korenie, premiešame a odstavíme.

Ešte teplé dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom na pyré.
Bielka z vajec oddelíme a ušľaháme tuhý sneh, žĺtka rozmixujeme s hubovým pyré. Prípadne dochutíme soľou, či obľúbeným korením (v žiadnom prípade nie vegetou!!) a v miešame do masy sneh z bielkov, prípadne ešte vyšľaháme ponorným šľahačom.

Plníme čo najmenšie poháre, viečka potrieme alkoholom, uzavrieme a sterilizujeme 45 minút, po vychladnutí steriluzujeme ešte raz 30 minút.

roman67

Hodnotenie:

(1 hlas)


Diskusia k receptu

portret

marcelds 19.10.2021 18:59

Koľko vydrží taká nátierka ďakujem. Marcel

Reagovať na správu


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.