Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Hliva »

Nepravá „držková“ z hlivy (s pravým bujónom)

variácia na recept

Ingrediencie: cca. po 1/3 kg hlivy a hovädzej hrude (alebo trochu menej „móčingu“)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
trochu oleja alebo masla (aby zakrylo dno panvice)
3 polievkové lyžice hladkej múky
po niekoľko lyžičiek majoránky a sladkej papriky (asi 3-4, neviem presne - kľudne priebežne upravte podľa svojej chuti)
[komu treba] trochu pepru (samozrejme čierneho) a štipľavej papriky
primerane soli resp. aj vegety apod.
ak máte, môžte nachystať aj snietku petržlenovej vňate

Popis prípravy: Hovädzie umyjeme, dáme do veľkého hrnca so studenou vodou aby bolo mäso zakryté a varíme. Zhruba 1/4 hodiny po začiatku varu ochutnáme a ak sa nám nepozdáva chuť alebo aróma, vylejeme prvý vývar a dáme novú vodu. Necháme dovariť niečo vyše 1 hodiny (ku koncu mierne prisolíme).

Medzitým nakrájame hlivu a pridáme variť k mäsu. Aj toto budeme variť zhruba 1 hodinu (kto chce „vŕzgavejšiu“ konzistenciu, môže aj menej).

Ku koncu tej druhej hodiny si nakrájame cibuľu a nasekáme cesnak (možno aj popučiť, ale podľa mojich kuchárskych skúseností sekaný cesnak je chutnejší). Na oleji osmažíme cibuľu, kým nezačne zlatnúť, poprášime múkou, chvíľu restujeme, odstavím z ohňa, po miernom ochladnutí poprášime paprikou (aby nám nezhorkla - ani var jej veľmi nesvedčí, a už tobôž nie praženie). Zalievame vriacou vodou a vymiešame hustejší krém.

Z hrnca vyberieme mäso, malo by byť mäkké (odporúčam obrať čisté mäsové vlákna od kosti, chrupaviek a blán a osobitne zjesť s kečupom alebo chrenom - tiež dobrá pochúťka). Do vývaru prilejeme nachystaný paprikový krém, trochu povaríme aby sa spojilo a pred koncom varenia dáme majoránku a cesnak (ich aróma sa tratí najviac).

Pri podávaní si do polievky môžeme nasypať sekanú petržlenovú vňať, podľa chuti.

Buki

Hodnotenie:

(5 hlasov)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.