Úvodná stránka » Recepty na jedlá z húb » Kategória - Pečeňovec dubový »

Pečeňovec napoly so sírovcom na keltský spôsob

originál receptu je tu
http://www.celtnet.org.uk/recipes/miscel...

Ingrediencie: 150g pečeňovec
150g sírovec
1l zeleninového alebo kuracieho vývaru
1 cibuľa - nakrájaná
2 strúčiky cesnaku - nasekané
4 lyžice olivového oleja
250g ryže Arborio (alebo inej guľatozrnej ryže)
3 lyžice masla
4 lyžice čerstvo nastrúhaného parmezánu

Popis prípravy: Pečeňovec poumývame pod tečúcou studenou vodou a vložíme do hrnca s mierne osolenou vodou v ktorej ho necháme blanšírovať aspoň 5 minút (na odstránenie tanínov). Neskôr ho nakrájame na tenké plátky.

Sírovec natrháme na pásiky, ktoré takisto opláchneme tečúcou studenou vodou a dáme ich k plátkom pečeňovca.

Zeleninový alebo kurací vývar privedieme do varu a potom ho necháme pomaly variť.

Na rozpálenom oleji smažíme do mäkka pokrájanú cibuľu asi 8 minút, pridáme huby a smažíme ďalších 5 minút. Pridáme ryžu a 1 lyžice masla a miešame, kým sa ryža nezačne byť priesvitná.

Túto smaženú zmes zalejeme pol litrom vývaru, privedieme do varu a pomaly varíme - bez miešania - kým ryža neabsorbuje všetku vodu. Pridáme zvyšok vývaru a pokračujeme v miernom varení asi 20 minút, kým nie je ryža celkom varená (v ideálnom prípade by mala byť na povrchu mäkká a v strede mierne al dente).

Rozdelíme na štyri porcie, potreme maslom a posypeme parmezánom. Podávame s opečeným chlebom a s pikantným zeleným šalátom (napr. so jogurtom a cesnakom).

---------

poznámka:

v ingredienciách sa neuvádza (okrem cesnaku a cibule) žiadne korenie - teda je to celkom prírodný recept

po našom možno tento recept obmeniť na biely alebo červený variant

- biely variant s tymiánom a smotanou na varenie - jemná chuť pre labužníkov
- červený variant s červenou paprikou - tu sme pri klasickom gulášovom varení

samotný sírovec je najlepší na biely spôsob, kým samotný pečeňovec na červený

osobne to robím oveľa jednoduchšie - všetko dám do elektrického tlakového hrnca
AVAIR IDA 6l a pustím program TENDON, BEAN - zachová sa všetka aróma,
huby sú pod tlakom v pare udusené do mäkka a netrvá to dlhšie ako pol hodiny

Ing. František Severa podľa www.celtnet.org.uk

Hodnotenie:

(4 hlasy)


Diskusia k receptu

Zatiaľ neboli zaslané žiadne príspevky.


Pred zaslaním príspevku do diskusie je potrebné prihlásiť sa použitím Vášho prihlasovacieho mena a hesla.



Ing. František Severa (fsev)